tisdag, augusti 05, 2008

Hej då, kära semester

Ett semesterminne: Kanske kände jag mig lite som en stalker där jag satt med en latte i handen och spanade efter en skymt av den mjölnäste bagaren. En bagarstalker. Under vår vecka på norra Gotland hängde vi en hel del på det fina bageriet i Rute, och jag ville så gärna säga hej till Erik Olofsson, Rosendalsbagaren som startade Rute stenugnsbageri för några år sedan. Till slut fick jag syn på honom och vågade mig fram. Han var snäll förstås. Vi pratade om degblandare, vetemjöler och tv-program, och så gav han mig ett stort levainbröd. Ett och ett halv kilo tungt och väldigt snyggt. När man åker hem med ett sådant bröd i skuffen känns det som att man fått med sig ett helt bageri. Brödångorna liksom kryper in i säten och dörrsidor, som när man kör med hämtmat från McDonalds, fast en betydligt behagligare doft. Brödet var verkligen gott, liksom tungt och otroligt saftigt med hål stora som femkronor. Vi åt det i flera dagar.

Jag bakade en del i stugan där vi bodde, och tanken slog mig ganska snabbt; kanske kunde man få baka ett av sina egna bröd i Rutebageriets vedeldade ugn? Efter en lunchsmörgås någon dag efter det första besöket i Rute stack jag in huvudet i bageriet och frågade Erik om det var möjligt att komma med ett ogräddat bröd och langa in i deras ugn, och javisst, det skulle gå att ordna. Jädrans vad spännande! Hem till stugan och göra deg.

Morgonen efter, återigen mot bageriet. Lisa bakom ratten, Ture och jag i baksätet. Ture med giraffens öra i munnen och jag med ett durkslag fyllt med deg i handen. Jag ville inte riskera att skumpiga grusvägar skulle sänka brödet som var på jäsning, så jag höll det i handen hela vägen. Parerade varje gupp.

Klockan var tio, ugnen varm och stämningen på topp när jag klev in i bageriet. Kanelbullar rullades och levainen stod på tur att bakas av i den väldiga ugnen. Men först skulle mitt bröd in. Jag fick själv skjutsa in det, var jag ville. Jag lade det i mitten. De stuvade in det i hörnet sedan när de andra bröden skulle in.

Skjuts in i ugnen! I bakgrunden: Tina Fernlund som driver bageriet tillsammans med Erik. I förgrunden: Landets för dagen absolut nöjdaste brödbloggare. Erik tog bilden.

När brödet var i ugnen bjöd Erik oss på kaffe och juice. Han berättade om hur de bakar på så vis att det alltid finns bröd i butiken utan att det blir något spill, och om hur de lejt ut uppgiften att koka och hacka pomeransskalen till gotlandslimporna på lokalbefolkningen.

Mitt bröd blev jättegott. Det doftade på ett sätt som inget annat bröd jag bakat gjort, och i smaken kunde anas någonting annorlunda. Ugn antar jag. För att fullborda experimentet skulle man förstås baka ett av Rutes bröd hemma i vår ugn i Stureby, men skulle kanske vara lite svårare rent logistiskt.

Tack snälla Erik och Tina för att jag fick hälsa på i ert bageri och baka
i er ugn!

22 kommentarer:

  1. Välkommen hem Martin + familj. Vilken baksemester ni haft, WOW! Storslaget med eget bak på Rute men hur blev brödet???
    Dina blogginlägg har varit efterlängtade. Här har det bakats varje vecka trots 30-gradigt värme! Med andra ord - härlig semester (hmm... egentligen mammaledighet) här med!

    SvaraRadera
  2. Hehe, vi såg er allt på Rute.. :)

    SvaraRadera
  3. jag blir så glad av att läsa din blogg..så jag har nominerat dig här http://diqueen.blogg.se/2008/july/nominerad-av-nina.html hos mig, du får göra som du vill, om du vill ta den eller inte..jag är iaf lika glad varje gång jag läser dina inspirerande inlägg här!jag ska försöka göra surdegsbröd någon gång när semestern är över..du har ju bra recept och anvisningar..så testa måste jag ju :)man kan ju bara lyckas eller hur?
    Ha en underbar morgondag...

    SvaraRadera
  4. Välkommen hem som sagt!
    Kul att du fått baka under semetsern.

    Jag passade på att besöka Olof Viktors bageri när jag var på Österlen i somras och det var en upplevelse. Gott bröd till kvällens grillade kyckling på vandrarhemmet blev det.
    Jag tror bestämt du håller i en likadan brödspade som jag köpte på Hus-modern i våras på bilden där du langar in brödet. Pizzaspade var det visst egentligen men den är perfekt till all sorts bröd. Kan rekomenderas...
    Bästa hälsningar
    /Morgan

    SvaraRadera
  5. Hej! alla ni som läser Martins Blogg. Jag tycker vi ska nominera Martin till hemmabagarnas Dhalai Llama. Martin är värd ett pris eller hur??

    Jan

    SvaraRadera
  6. Underbart att få langa in sitt bröd i Ruteugnen, såklart är jag avundsjuk. Tyvärr blev det ingen Gotlandsresa denna gång men satsar på det nästa sommar. Testade ditt semestertips om Saltå Kvarn och det var helt fantastiskt. God lunch och gott bröd. Så nu har man 10 kg saltåmjöl att baka upp, en levain är på gång i skrivande stund. Jag hade också vägarna förbi Offerdalstrakten i Jämtland och passade på att svänga förbi Kaxås vedugnsbageri. Kan varmt rekomenderas. Peter och Karin (Eriks adepter...) som har det var väldigt schyssta och berättade ingående hur deras ugn fungerar och hur de bakar (byggt av John Fischer såklart!) och brödet var väldigt gott. Kolla in www.vedugnen.nu Välkommen tillbaka från semestern!

    SvaraRadera
  7. Vad tror du om en marmorskiva som sten i ugnen? Borde väl funka...
    Bakade ett levain-bröd i helgen (på "fusklevain" vetesurdeg som jag gjort på lite rågsurdeg). Himmel och moln vad det blev gott. Jäste övernatt i kylskåp. Att bara vatten och mjöl (och lite salt) kan smaka så himmelskt. Mina barn älskar rågsurdegsbröd, eller som de säger Nutellamackor eftersom man får ha lite nutella på dem...
    I mitt nästa liv ska jag bli bagare!

    //Effie

    SvaraRadera
  8. Välkommen tillbaka från semestern! Här har det bakats hela sommaren, men jag längtar efter att få läsa din blogg, make till inspirationskälla får man leta efter.

    SvaraRadera
  9. Hej!

    Martin vad tror du om ångugnarna som finns på marknaden nu, är det överkurs att köpa en sån?

    SvaraRadera
  10. Välkommen tebaks, jag har saknat din blogg!

    SvaraRadera
  11. Magdalena: Tack! De där varma veckorna var himla fina. Surdegarna puttrade som aldrig förr. Mitt Rutebröd blev gott, men förstås inte som deras egna …

    Anonym: Minsann! Kanske såg vi dig med …

    di: Oj, man tackar!

    Morgan: Pizzaspade funkar bra. Kul med Olof Viktors-besök. Fick du syn på Jan Hedh själv?

    Gitman: Kaxå verkar trevligt, ska besökas en dag!

    Effie: Ja, marmor borde väl gå fint, men du kanske ska kolla med någon att den tår värme bra.

    Anki: Tack!

    Jan: Har tyvärr ingen koll alls på nya ugnar, men vad sjutton, om man ändå ska köpa en ny så varför inte en med ångfunktion!

    Harald: Hej!

    SvaraRadera
  12. Välkommen hem!

    Vilken härlig semester du verkar ha haft. Nog för att jag unnar dig semester men jag har saknat dina inlägg... Du har inspirerat oss till att försöka oss på surdegsbröd (igen, några år sedan sist) och vi har planer på att gå en kurs uppe på Saltå Kvarn framöver. Skall försöka pricka in en nästa sommar för att kunna njuta av allt fint uppe i Järna.

    Lev väl och ät gott!
    Beatrice

    SvaraRadera
  13. Tack för en fin och inspirerande blogg!! I will be back!!
    PS just nu står mitt livs första surdegsbröd på jäsning. In i ugnen i morgon bitti då vi firar 10-årig bröllopsdag :)

    SvaraRadera
  14. Du är vår hjälte Martin! Vem annars skulle väl bli kompis med alla bagare och se till att få komma på besök med mjöl i blick och kamera i hand och sen berätta om det för oss?

    Välkommen tillbaka efter semestern!

    SvaraRadera
  15. Martin,

    Jag vill börja baka bröd och har aldrig gjort detta tidigare. Köper ofta gateaus valnötsbröd och när jag nu ser receptet på din sida så har jag gett mig tusan på att detta skall jag klara av ungarna och frugan kommer att smälla av pinn! Kul! Men jag fastnar på direkten och begriper inte vad "rågsurdegsgrund" är för något. Är det samma sak som du skriver om i "så här startade jag min surdeg"?

    Ytterligare en fråga. Din kalkstensskiva gär den sas in i fasen på ugnsväggen eller ligger den bara på ett galler?

    Tack för en mycket kul blogg som ger massor av inspiration. En kulturgärning!

    Hälsar Manne

    SvaraRadera
  16. Bon apetit!

    //www.SpicyNamNam.com

    SvaraRadera
  17. And while you're at it kan du inte föklara hur man gör en "vetesurdegsgrund"?

    Manne igen

    SvaraRadera
  18. Åhh, vad kul, du är igång med blogen igen.
    Häftigt med vedugnen.
    Undra när jag får tid till att bygga min, stenen har jag ju redan införskaffat.
    Här bakas det förfullt, min nya surdeg på samsikt, mald i stökig lada här på Öland, packat i läskig gammal papperspåse, men uj vilken bra jäskraft.
    /Tompa

    SvaraRadera
  19. Manne: Just så! Vill du göra en vetesurdeg kan du följa samma metod som i "så startade jag min surdeg" men med proportionerna 100 g vetemjöl till 100 g vatten. Lycka till!

    Tompa: Samsikt, vad sjutton är det?

    SvaraRadera
  20. Åh, förlåt, jag slänger mig med Samsikt som om det vore det mest vanliga bland mjölsorter.
    Här på Öland finns det limpor som heter Samsikt, det är en blandning av siktat rågmjöl och vetemjöl med högre utmalningsgrad. Ger
    fyllig smak och ett saftigt bröd med måttlig bakvolym.

    /Tompa

    SvaraRadera
  21. Hej igen Martin.
    Dessvärre fick jag inte se Herr Hedh när jag var på Olof Viktors. Jag passade även på att ta mig till Saltå kvarn innan semestern tog slut. Jag inhandlade ett par jäskorgar och jag undrar så smått hur man gör när man använt dem? Skakar man bara ur det överflödiga mjölet eller spolar man av dem? Jag tyckte att jag hade ganska mycket mjöl i korgarna, men det fastnade ändå deg i dem. Beror detta på att de inte är "inkörda" än eller hade jag för lite mjöl kanske. Har du några skötseltips på korgar så välkomnar jag det varmt.
    Degiga hälsningar
    Morgan

    SvaraRadera
  22. Vad kul att du fick grädda ditt bröd hos Erik och Tina!!

    Jag är Rute-bo och givetvis stammis på Bageriet! Det är en fantastisk lyx att vi får ha detta bageri (med den bästa espresson också)i socknen!

    Jag kan inte leva utan bröd och begriper mig inte på alla kolhydratfantatiker, som varnar för bröd. Jag tycker att bröd är en RIKEDOM och en SINNLIG gåva! Och gott. Och mättande.

    Visst bakar jag själv. och jag gillar att experimentera. I min frys ligger också en "surdegsrot" från Finland (det heter faktiskt "rot" i Finland)som har anor ända bakåt till 1600-talet. "Roten" har gått i arv i generationer efter generationer kvinnor på gården där "roten" kommer ifrån!

    I höst håller Tina och Annika (en annan bagare från byggden) Bageriet öppet, fram till jul tillsammans med Barista-Kalle. Jag är överlycklig! De har satt in en kamin i växthuset, så cafélivet blomstrar även när kylan sätter in!

    Då och då, men viss regelbundenhet, finns det bilder från Bageriet på min Bilddagbok. Du är välkommen dit och leta dig fram till Bageriet där, om längtan dit blir för stor.

    Tack för en trevlig blogg, förresten!

    SvaraRadera