Experiment: Jag provade att dra igång en vetesurdegsgrund på tre olika vis. I en blandade jag en lite rivet äpple som starthjälp, en annan fick lite rågsurdeg, och i en tredje burk blandade jag i lite yoghurt.
Och så här gick det: Efter ett och ett halvt dygn i skåpet ovanför kylskåpet hade rågsurdegsvarianten tagit en betryggande ledning. Även hos yoghurten märktes viss aktivitet, medan äppelblandningen mest såg ut som en övermogen ost. Rågen matade jag med mer mjöl och vatten.
Och tjong! Tolv timmar senare senare var den en vinnare. Inte så otippat kanske, men roligt. Yoghurten var dock inte mycket sämre den. Bara 12 timmar senare var den klar. Varianten på äpple är på gång den också, jag räknar med att det kommer att vara full fart på den i morgon bitti, efter totalt fyra dygn alltså. Så här blandade jag vetesurdegen med rågsurdeg som starthjälp:
Dag 1, morgon
5 g rågsurdeg
50 g ljummet vatten
50 g vetemjöl
Dag 2, kväll
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl
Jag skakade burken försiktigt ungefär var tolfte timme. På morgonen dag 3 var den klar. I skåpet där den stod var det ca 24°. Yoghurtvarianten gjorde jag så här:
Dag 1, morgon
35 g ljummet vatten
25 g mild ekologisk yoghurt
50 g vetemjöl
Dag 3, morgon
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl
Också här skakade jag burken försiktigt var tolfte timme. På kvällen dag 3 var den klar.
Jag har redan bakat på mina nya vetesurdegar, ni ska få se snart.
Ska bli spännande att se om det är nån skillnad i smak beroende på vilken surdeg du använt.
SvaraRaderaRågen äger!
SvaraRaderaMagdalena, du kan väl ta och skicka de femtio kronorna till Martin ; )
Hos vinnaren, tog du rågsurdegsgrund och startade med, eller en aktiv rågsurdeg?
SvaraRaderaSer fram emot att få se bröden!
Det är lite svårt att se på bilderna, men är burkarna helt tilltäppta med locket medans den bubblar och pyser, eller ligger det på glänt?
SvaraRaderaJenny: Jag använde en rågsurdegsgrund som stått i kylen några dagar sedan den matades senast.
SvaraRaderaAlex: Nä, burkarna är inte helt tilltäppta, utan ligger bara löst på burkarna.
K: Tror du typ Unibet skulle vara intresserade av ett samarbete kring onlinespel på vetesurdeg?
SvaraRaderaVilken underbar blogg du har! Nu fick jag lust att baka bröd och inte alls gå till jobbet och ha möte hela dagen...
SvaraRaderaTrevligt att du bloggar igen!
SvaraRaderaoch som degarna har jäst denna varma sommar!!! Har också märkt att brödbakandet känns underbart mödolöst nu efter en tids hanterande av lösa degar.
Men om det är så lätt att starta en vetesurgrund av en rågsurdeg, finns det väl ingen anledning att göra på något anat sätt.
Väntar med spänning på recept!
Jag provade att sätta en vetesur på en sktiv råggrund (som av en händelse blev färdig i går och bublade som en aktiv vulcan) igår. Efter 5 timmar så var vetesuren jätte aktiv, vet inte om jag använde för mycke rågsur men den såg iaf fin ut så jag matade den lite (kanske lite för tidigt men jag är grön på det här).
SvaraRaderaTack Martin för en riktigt bra blogg
Martin, jag har ägnat de två senaste dagarna åt att försöka övertyga Unibet, men de vitsar bara om att "Den enda degen vi är intresserad av är kronor och ören"
SvaraRaderaHar däremot en liten öppning om att Anders Limpar ev vill ha ett par burkar ståendes på disken i sin spelbutik på Surbrunnsgatan.
Martin, jag har ägnat de två senaste dagarna åt att försöka övertyga Unibet, men de vitsar bara om att "Den enda degen vi är intresserad av är kronor och ören"
SvaraRaderaHar däremot en liten öppning om att Anders Limpar ev vill ha ett par burkar ståendes på disken i sin spelbutik på Surbrunnsgatan.
En fråga.. När den är klar.. Vad är nästa steg?
SvaraRadera