Här är tisdagens EM-pizza. En av dem, vi gjorde två. På den ena hade vi sardeller, kapris, kalamataoliver, mozzarella och Lundgrens minimalistiska tomatsås. Men hur god den än må ha varit, så besegrades den av ovan avbildade aubergine-, feta- och paprikavariant.
Auberginerna skäres i halvcentimetertjocka skivor som saltas och lägges i ett durkslag i en halvtimme, varpå de stekes i olivolja (ganska länge). Pakrikorna åker ugnsfast form tillsammans med olivolja, flingsalt och timjan på högsta grillvärme i tio minuter. Fetaosten tärnas, mozzarellan skivas. Tomatsåsen är densamma. Oj vad gott!
Och så degen:
PIZZADEG MED VETESUR, två stora pizzor
425 g vetemjöl special
100 g vetesurdeg (blandad på lika delar mjöl och vatten)
225 g vatten
30 g olivolja
7 g jäst
15 g salt
Blanda allt utom salt i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och blanda ytterligare en stund. Dela i önskat antal degar, forma dem till runda bollar och låt jäsa ungefär 1 timme, gärna under lite oljad plastfolie. Degen blir väldigt lätt att ha att göra med, man behöver knappt något mjöl för att platta ut den till en fin pizzabotten. Före och efter jäsning:
I stereo.
Mina bästa pizzatips:
1) Platta ut degen på ett bakplåtspapper, lägg på ingredienser och för sedan över hela ekipaget till en baksten eller en het plåt i ugnen med hjälp av en bricka eller en skärbräda. Om man vill kan man efter en stunds gräddning enkelt dra undan papperet.
2) Klicka på tomatsåsen sist, ovanpå alltsammans. Blir gott och snyggt och det är ingen risk att pizzan blir soggig i botten.
Det var allt jag hade om pizza. Vinnarpizza!
Droppar auberginerna avi i durkslaget utan saltning?
SvaraRaderaoj, nä, det var ett korrfel. de saltas förstås. tack!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaEnligt "riktiga" pizzabagare så skall man ha tomatsåsen på först, MEN BARA c:a 2msk! Man tar en sked och stryker ett TUNT lager innan man lägger på osten och sedan fyllningen. Det är i detta hemligeheten ligger......
Förutom att det låter fantastiskt gott måste jag säga att jag är impad över att ni hinner laga så "avancerad" mat (låta aubergine rinna av, steka den, rosta paprikor är om inte avancerat så i alla fall tidskrävande, i alla fall om man blir avbruten hela tiden...)med en liten bebis i huset! Själv var jag glad om jag hann hämta färdigpizza när min dotter var i den åldern... :-D
SvaraRaderaNu har jag en puttrig vetesur. Om några dagar ska jag göre ett första försök på en Grand Blanc. Känns verkligen som överkurs men men, försöka kan man ju!
SvaraRaderaEtt bröd till som går att baka:
SvaraRaderaTill vardags bakar jag med surdeg och grovt mjöl men när lördagen kommer är det fritt fram för vitt bröd. Då återkommer jag gärna till det bästa och enklaste brödrecept jag stött på hittills: "Ett fantastiskt bröd" från Anna Bergenströms bok "Annas mat". Jag vet inte vad det är som gör att det smakar så gott varje gång men det är rätt litet jäst, degen är lös så det blir hål och skorpan blir frasig. Om man inte vill vänta för länge på färdigt bröd på lördag morgon kan man sätta degen på fredag-kväll och jäsa den i kylskåpet över natten.
Mitt favvo-bröd nummer 2 är Råg-Arnold från "Riddarbageriets bröd", en klassiker. Hejdå, Christina i England
Hej Martin!
SvaraRaderaHar gjort rågsur enl ditt recept, det jag spar i kylen är 100 gr, när jag friskar upp blir det ca 400 gr, minus 100 gr som sparas blir bara 300 gr över till bakanadet. Skulle vilja ha mer. Hur "förökar" jag för större mängd? Tack för superbra blogg!
Hej Martin
SvaraRaderaTestade ditt pizzadegrecept med dinkelsikt istället. Funkade jättebra. Blev också premiär för pizzabak på bakstenen. Utan tvekan den bästa pizzan jag gjort!
Hälsningar
Magnus
Återigen: Heja Martin! DU gör en kulturgärning. Dessutom: Hur gör du för att ta så fantastiskt fina brödbilder?
SvaraRaderaFantastiskt söt skärbräda!
SvaraRaderaGår man tillväga på samma sätt som med en rågsurdeg? Vad gäller tid och matandet av den?
SvaraRaderaVille bara tacka för inspirationen!
SvaraRaderaBlev inspirerad, det blev pizza.
Onekligen 1-0 till auberginepizzan!
Froding: Javisst ja, det där har du nog tipsat om tidigare. Det ska provas en dag!
SvaraRaderaChristina: Det där ska jag leta upp!
Om att föröka surdegen: Det är bara att blanda i mer mjöl och vatten. Ofta passar det bra med proportionerna 100 g vatten och 60 g mjöl.
Magnus: Kul!
Anonym om brödbilder: Jag har en dyr kamera :)
Om skärbrädan: Tror den finns i en liten butik på Heleneborgsgatan.
Tobias Av: Ja, vetesurdeg funkar ungefär som rågsur. Fast man kan ha i betydligt mer mjöl i förhållande till vatten. 50/50 funkar bra.
Leif: Finfin pizza!
Så man startar den som en rågsur, minus äpplena, och matar den på samma sätt i några dagar innan man använder den?
SvaraRaderaTobias: Just så. Fast du kan nog blanda i rive äpple även i en vetesur, det ger den lite starthjälp.
SvaraRaderaWow! Vilka väljästa! fin blogg här jag kommer tillbaka!
SvaraRaderaPizzan blev jättegod, men ganska svår att få in på den heta stenen. Vi kavlade ut degen på hela bakplåtspappret. Nästa gång blir det småpizzor utan papper..
SvaraRaderaEn fråga, min vetesur är väldigt lös och luktar nästan som spya, skall det vara så? Rågsuren är ju betydligt friskare i konsistens och lukt.
Pizzan blev jättegod, men ganska svår att få in på den heta stenen. Vi kavlade ut degen på hela bakplåtspappret. Nästa gång blir det småpizzor utan papper..
SvaraRaderaEn fråga, min vetesur är väldigt lös och luktar nästan som spya, skall det vara så? Rågsuren är ju betydligt friskare i konsistens och lukt.
Undrar lite om tomatsåsen ska på innan eller efter gräddningen...?
SvaraRaderatomatsåsen ska på innan gräddningen. hej!
SvaraRaderaBakade pizza på detta recept idag blev helt ok dock tycker jag Heeds recept ger ännu tunnare bottnar MEN jag gjorde ost frallor på degen som blev kvar ojojojoj vilka snarriga frallor, så detta är en bra deg att ha till att fylla med och göra "picnic" frallor på.
SvaraRaderaTack för en bra Blogg!