Jag kommer lukta – eller dofta om man så vill – kryddbutik på tunnelbanan hem i dag. I en lite större grön påse har jag lite mindre bruna påsar med kryddnejlika, pomerans och ingefära. Två små flaskor vört har jag också, men de luktar nog inte. Flytande vört var förresten inte billigt, tjugotvå kronor styck fick jag betala för de deciliterstora flaskorna.
Så det blir vörtbröd i år trots allt. Jag tänker utgå ifrån Jan Hedhs recept, men mina ska inte få den där kladdigt blanka sirapsytan, utan ska bli av ett aningen rustikare snitt. Och så kanske jag struntar i russinen. Jag får se. Och ni.
Härligt! Var fick du tag i vörten?
SvaraRaderaStockholms Æter- & Essencefabrik på Wallingatan 14 i Stokholm. En mycket trevlig liten butik!
SvaraRaderaKlart att vörtlimpan ska vara utan russin!
SvaraRaderaNu har även jag varit och handlat vörtextrakt på Æter- & Essencefabrik. Frågan är hur mycket vörtextrakt man behöver för att det ska motsvara 2 dl vört? Ska vörtextrakten spädas med vatten?
SvaraRaderaJohan: Aha, det tänkte jag inte ens på, att den kanske ska spädas ... Ska försöka hitta ett tillfälle att ringa ett bageri och fråga.
SvaraRaderaJohan: Olof Victors bageri i Skåne svarar att vörten inte ska spädas ut, tjock ska den vara, som sirap.
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaOm man vill ha brödet blankt, men inte kladdigt, så kan man pensla med smält smör efter gräddning.
SvaraRaderaMin vört (om jag gör någon i år) kommer självklart att innehålla russin!
strunta i russinen och brödguden ska placera vassa knäckebrödssmulor i din säng varje natt fram till fettisdagen.
SvaraRaderaHar bakat jan heds vört bröd i ett par år nu och i år blev det magiskt bra, russin MÅSTE man ha.
SvaraRaderaEtt tips är att ta mindre mjöl än vad som står i receptet, har använt ca 750g istället för 1000g.
lycka till.