tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post4419848145727140016..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Hopplös deg, gott brödMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-70542310726920950282010-05-12T22:54:05.671+01:002010-05-12T22:54:05.671+01:00Hej Martin! Vilka fina bröd du gör. Själv gillar j...Hej Martin! Vilka fina bröd du gör. Själv gillar jag att bara baka på känn, dessutom har jag ingen bakmaskin så jag kletar på för hand. Jag vill baka bröd med bara rågmjöl, men de blir ofta ganska hårda och jäser inte så mycket. Har du några bra tips för att få saftiga och luftiga bröd på detta viset?? Tackar för svar på förhand! Mvh PeterAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49005369061762795332009-05-19T20:31:00.000+01:002009-05-19T20:31:00.000+01:00Tack Martin. Det här är ett fantastiskt bröd!
Har...Tack Martin. Det här är ett fantastiskt bröd!<br /><br />Har gjort det i en lergryta och det funkar jättebra. Brödet blir saftigt och mjukt.Oskar Nilssonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31135530570133079062009-05-19T13:29:00.000+01:002009-05-19T13:29:00.000+01:00Kerstina & Angelica: Roligt!
K: Låter gott!
...Kerstina & Angelica: Roligt!<br /><br />K: Låter gott! <br /><br />Maria: Just så menar jag, kylkåpskall omatad surdeg. (det börjar kanske bli dags att jag uppdaterar den där sidan om hur jag matar suren …) hej!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-4862001215436128342009-05-18T09:26:00.000+01:002009-05-18T09:26:00.000+01:00Hej,
När du skriver "rågsurdegsgrund", menar du ...Hej, <br /><br />När du skriver "rågsurdegsgrund", menar du då en kylskåpskall "omatad" surdeg eller måste man ta fram den ytterligare en kväll innan och mata den under natten?<br /><br />I receptet för hur man matar en surdeg står det att du kvällen innan bak matar den, med det kanske inte gäller för dessa "tvådagarsrecept"?<br /><br />Tack på förhand!<br />/MariaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-35288496374786889622009-05-18T09:12:00.000+01:002009-05-18T09:12:00.000+01:00Håller med Kerstina – bland det enklaste bröd jag ...Håller med Kerstina – bland det enklaste bröd jag bakat. ”Lite väsen för mycket” liksom, precis tvärtemot den gamla Shakespearklassikern. Tack för receptet!Angelicanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-18338487271301691002009-05-18T08:59:00.000+01:002009-05-18T08:59:00.000+01:00Veganvariant...
Inspirerande, fast jag körde lite...Veganvariant...<br /><br />Inspirerande, fast jag körde lite annorlunda...<br /><br />Gjorde det enkelt för mig och körde med formar. Bara att röra om, jäsa och tippa upp, ändå jättefin struktur på brödet sen. Tippade ur och bakade på gallret efter halva tiden, brukar göra så ibland, funkar bra.<br /><br />Ville inte ha filmjölk som vegan så jag bytte ut det mesta av mjölken mot vatten och en mindre del mot solrosfrön. Bytte också ut en del av mjölet mot kross. 1,5 gånger receptet blev perfekt till två formar. Fast saltmängden behöll jag vilket räckte bra.<br /><br />Dag 1: 450 gr vatten, 180 gr mjöl, 90 gr kross.<br />Dag 2: 500 gr vatten, 500 gr mjöl, 150 gr kross, 100 gr solrosfrön, 15 gr salt.<br /><br />Supergott och enkelt!Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56203402039727180242009-05-16T15:50:00.000+01:002009-05-16T15:50:00.000+01:00NEJ! INTE hopplös deg - superbra - bara att klappa...NEJ! INTE hopplös deg - superbra - bara att klappa ihop till trevliga bollar som jäste snällt och vackert och smakade som en dröm nästa dag!<br />/KerstinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29435321088598068962009-05-16T09:55:00.000+01:002009-05-16T09:55:00.000+01:00Mölledag på Krageholms mölla (norr om Ystad) sönda...Mölledag på Krageholms mölla (norr om Ystad) söndagen den 17 maj, kl 13-16, då man ska kunna köpa nymalet mjöl.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-52420720202724484172009-05-14T14:52:00.000+01:002009-05-14T14:52:00.000+01:00Peter- jag har också börjat spara en bit och använ...Peter- jag har också börjat spara en bit och använda till nästa gång, den luktar verkligen filmjölk efter några dagar!<br /><br />Tack, Martin för att du startade igång mitt vildjästintresse. Innan bakade jag ju på "bagerivis", men det här är ju superkul, att ha kemilabb hemma! Och gott dessutom!<br /><br />Bakade godaste kamutbrödet på vildjäst hittills iförrgår! Kamut är underskattat och tillsammans med den där lagom syrligheten som kommer av vildjäst (är inget riktigt surdegs-fan) blir det underbart!Mariahttp://bakahemma.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31861717056812678342009-05-14T14:37:00.001+01:002009-05-14T14:37:00.001+01:00Om jag kommer ihåg rätt så är DNs Hallandsbröd ett...Om jag kommer ihåg rätt så är DNs Hallandsbröd ett recept från Enskede bageri. Jag har testat att baka det, det var gott, lite sött. Fast kommer inte ihåg att det smakade så jättemycket av just honung.Josefin Illergårdhttps://www.blogger.com/profile/03785764183279652777noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24263511373815448322009-05-14T14:37:00.000+01:002009-05-14T14:37:00.000+01:00Om jag kommer ihåg rätt så är DNs Hallandsbröd ett...Om jag kommer ihåg rätt så är DNs Hallandsbröd ett recept från Enskede bageri. Jag har testat att baka det, det var gott, lite sött. Fast kommer inte ihåg att det smakade så jättemycket av just honung.Josefin Illergårdhttps://www.blogger.com/profile/03785764183279652777noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-83695336800124849052009-05-14T12:45:00.000+01:002009-05-14T12:45:00.000+01:00I dag är det kvardag på Landsnora kvarn i Sollentu...I dag är det kvardag på Landsnora kvarn i Sollentuna. De maler mjöl och säljer tydligen en gång per år. Kanske av intresse! Vet inte något mer.<br />http://www.hembygd.se/index.asp?DocID=4169<br />http://www.hembygd.se/index.asp?lev=5416<br />mvh MarikaMarikahttp://www.trollglitter.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-50927345303116410362009-05-13T21:17:00.000+01:002009-05-13T21:17:00.000+01:00Jonna: Riddarbageriets Honey minns jag också som e...Jonna: Riddarbageriets Honey minns jag också som ett gott bröd, och det där Halland verkar inte heller så dumt!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-42203037606780825722009-05-13T20:13:00.000+01:002009-05-13T20:13:00.000+01:00Honey heter det i Riddarbageriets. Det är med rågm...Honey heter det i Riddarbageriets. Det är med rågmjöl, rågsikt och vetemjöl vad jag minns.<br /><br />Jag vet inte riktigt vad som menas med ett honungsbröd, men ett med mycket honung är Halland: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/halland-ragmjolsbrod-1.626633Unknownhttps://www.blogger.com/profile/10541960633158697463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-44951024547203779682009-05-12T12:18:00.000+01:002009-05-12T12:18:00.000+01:00Jonna: Jag vill minnas att jag har bakat ett honun...Jonna: Jag vill minnas att jag har bakat ett honungsbröd ur Riddarbageriets brödbok som blev både gott och fick en vacker brun skorpa av just honungen. Däremot hette det nog något annat än just Honungsbröd. Har inte boken här tyvärr... Men kanske någon annan vet mer exakt?Angelicanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-78347397236163340702009-05-12T09:04:00.000+01:002009-05-12T09:04:00.000+01:00Jag har letat och letat, i alla receptböcker vi ha...Jag har letat och letat, i alla receptböcker vi har och på internet, men jag hittar inte det jag vill och hoppas du kan hjälpa till!<br /><br />Jag har en vision om att baka ett honungs- och basilikabröd men jag hittar inget recept. Det skulle ju räcka med ett honungsbröd så får jag prova mig fram med smaksättning med basilika, men alla honungsbröd jag hittar är med bakpulver eller bikarbonat och jag gillar ju surdeg. Sen vill jag ju att det faktiskt ska smaka lite av honung och inte bara ha någon tesked.<br /><br />En tanke är också att man skulle kunna göra en lag på kanske honung och vatten och pensla brödet med detta innan gräddning?<br /><br />Hoppas du har lite inspiration. Hej!Jonnanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-43676889814899962352009-05-11T22:49:00.000+01:002009-05-11T22:49:00.000+01:00Mikael: Tyvärr inte. Men kolla på Saltås hemsida, ...Mikael: Tyvärr inte. Men kolla på Saltås hemsida, de har en hel del recept där.<br /><br />Crimsonanna: Låter festligt!<br /><br />Lilian: Jag har inte provat med yoghurt, men jag har svårt att tro att det inte skulle fungera fint. <br /><br />Linda: Tyvärr har jag aldrig prövat att baka med glutenfritt mjöl, men det kanske skulle vara ett bra experiment en dag!<br /><br />Lou: Fint tips!<br /><br />Peter: Fiffigt!<br /><br />Gelnef: Håller med. Man undrar hur det kommer att se ut i de rutiga kokböckerna om tjugo år. <br /><br />Solveig: Platt och surt med hård skorpa, det är melodin!<br /><br />Gelnef: Tyvärr inte …Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-2533218085263668162009-05-11T21:24:00.000+01:002009-05-11T21:24:00.000+01:00---
Gnelf sa... 11 maj 2008 20:19
Kanske Fredrik...---<br /><br />Gnelf sa... 11 maj 2008 20:19<br /><br />Kanske Fredrik Lindstöm kanske skulle kunna förklara..? ;-)<br /><br />"När man bakar med svärmor i köket höjer hon på ögonbrynen ordentligt när jag sätter in en deg i kylen - "men ska den inte stå varmt...?"" <br />Här började jag asgarva bredvid en nyfiken sambo. Men det är ju så sant!<br /><br />Ja, massor av nytta har vi av Martins blogg. Jag hade iaf suttit och ätit köpebröd forfarande utan att veta bättre utan denna blogg. Beröm - ja massor. <br />Ta åt dig Martin!!Adminhttps://www.blogger.com/profile/05310994120016331663noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-22253446089323435422009-05-11T21:22:00.000+01:002009-05-11T21:22:00.000+01:00Jag har länge velat kunna baka det bröd som väckte...Jag har länge velat kunna baka det bröd som väckte mitt intresse för surdeg. Det görs av Fazer och kallas för Må Bättre och Rågform, och är rågmjölsintensiva kakor som är helt underbara (inte minst att rosta och äta med ost på!). Det är de enda riktiga bröden som finns i icas brödhyllor (utom möjligen saltå kvarns sortiment och kanske finska hembageriets d:o) <br /><br />har någon (Martin?) ett recept på sådana kakor?gelnefnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63206430841306566072009-05-11T20:32:00.000+01:002009-05-11T20:32:00.000+01:00Rysslimpor kallas de sura formbakade bröd som ryss...Rysslimpor kallas de sura formbakade bröd som ryssarna hade med sig. Från ryssarna har vi i Finland lärt oss baka gott bröd. Ju längre västerut man kommer ju sötare och vitare blir bröden. <br />Så finns det också ett bröd som kallas efterugnsbröd som bakades på eftervärmen (lång gräddningstid). Flata sura med hård skorpa.Underbart gott med extrasaltat smör!<br /><br />Rågbröden med hål i för att kunna träs på en stång och torka i taket var platta och syrliga och bakades i mängder åt gången i varje bondgård. Sed var att få ett bröd med hem när man besökte gården bakdagen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-57620992217930592322009-05-11T20:19:00.000+01:002009-05-11T20:19:00.000+01:00Martin,
tack för att du har den här bloggen. Har...Martin, <br /><br />tack för att du har den här bloggen. Har följt dig sedan två år, och bakar nu regelbundet sedan nyår, och det börjar gå riktigt bra. Det hade det aldrig gjort utan dina påpekanden och klargöranden. Det är förbluffande hur man efter att ha bakat i den här traditionen slår upp typ rutiga kokboken och bara skakar på huvet: alltid 50 g jäst på typ 1 kg mjöl och baket ska vara klart två timmar efter att tanken föddes. <br /><br />Sådana smuliga bröd har vi alla ätit (och slängt dan därpå när de smakat kartong). Varför har det varit så här? Så mycket mjöl och köksarbete till ingen nytta, utom möjligen de första smältsmörmackorna. Så stort är ändå inte steget till att baka grymma bröd. Jag anser mig ha lyckats, och av kommentarerna att döma många andra också, så varför är alla äldre (<1995?) kokböcker fulla med råd som "vi" inte använder? "Arbeta ner degen i bunken" - nej, "smula ner jästen i degvätskan, tillsätt därefter mjölet" - nej, "Degen skall SLÄPPA BUNKEN (så mycket mjöl jag haft i degar för att degen skall släppa, du fattar inte)" -nejnejnej. Jag som trodde att institutioner som rutiga kokboken värnade något slags kuturarv har nu fått omvärdera; som när man i det enda surdegsbrödet vill att man sätter en sur med rågmjöl, vatten och jäst. Ett annat paradigmskifte är vattenhalten; nu bakar jag sällan bröd med mindre än 70% vatten, medan de svenska standardbröden ligger på mycket mindre. När man bakar med svärmor i köket höjer hon på ögonbrynen ordentligt när jag sätter in en deg i kylen - "men ska den inte stå varmt...?"<br /><br />Nåja - det är lätt att vara efterklok, men är det någon kulinarhistoriskt bevandrad person som kan svara på varför vi har anledning att vara såhär efterkloka?gelnefnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-57063066398672115962009-05-11T16:15:00.000+01:002009-05-11T16:15:00.000+01:00Tack o tack Martin för att du bakar och delar med ...Tack o tack Martin för att du bakar och delar med dig av dina kunskaper. Det här brödet är bland det godaste...Lilianhttps://www.blogger.com/profile/16031751067540329596noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-9144505219050390972009-05-11T15:24:00.000+01:002009-05-11T15:24:00.000+01:00Åh, bönhörd! :) Tack! På fredag kväll blir det med...Åh, bönhörd! :) Tack! På fredag kväll blir det med andra ord till att ta ut Suris från kylskåpet igen.Angelicanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-34472368889886947042009-05-10T22:30:00.000+01:002009-05-10T22:30:00.000+01:00Är det fint eller grovt rågmjöl du använder?Är det fint eller grovt rågmjöl du använder?Luddenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85376754029918758952009-05-10T21:56:00.000+01:002009-05-10T21:56:00.000+01:00Tjena Martin (och alla andra)
Efter mycket bakand...Tjena Martin (och alla andra)<br /><br />Efter mycket bakande av folklevain gör jag nu ännu en omgång av vildjästen på aprikos. När jag nu startade vildjästen hällde jag också i den vildjästen som jag hade över från förra gången vilket resulterade i att jäsningen kom igång med en gång, man tjänade nog ett par dar på det där. Vi får se hur det blir till slut.Peternoreply@blogger.com