tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post3440412533600107901..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Stenugnen i Stureby, del 1Martin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-4964146564300198972008-12-04T10:42:00.000+01:002008-12-04T10:42:00.000+01:00Precis som för Pia går det för mig när jag ska bak...Precis som för Pia går det för mig när jag ska baka levainbröd efter dina recept! Det jäser bra fram till den oljade lådan, men där kan man jäsa hur länge som helst utan att det blir någon fart på det hela. Kan det vara så att vår maskin knådar för dåligt? Är det oljan som på något sätt kväver degen? Funderar på att tillsätta litet vanlig jäst inför det steget nästa gång, men det borde ju inte behövas - vildjästen får det hela att jäsa finfint innan...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73855553875078495102008-12-03T19:36:00.000+01:002008-12-03T19:36:00.000+01:00Hej!Borde det inte rent teoretiskt gå att elda dir...Hej!<BR/><BR/>Borde det inte rent teoretiskt gå att elda direkt på stenplattan och sen fösa undan glöden på sidorna och grädda brödet? <BR/>Har vare sig stenplatta eller öppen spis så jag kan inte testa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56345653575436631022008-12-01T18:04:00.000+01:002008-12-01T18:04:00.000+01:00i huset jag bott i större delen av mitt liv så fin...i huset jag bott i större delen av mitt liv så finns en enorm mur, som vi kallar den, 2 eldplatser varav en är en djup en som det brukade bakas bröd i. huset är byggt kring 1900, min mamma bakade bröd i början efter att dom flyttat in i slutet av 70-talet, men man måste elda hela dan för att få bra temp så hon höll inte på särskilt länge.B-b-b-ettyhttps://www.blogger.com/profile/06831817761031531764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-88826310646743957162008-12-01T15:29:00.000+01:002008-12-01T15:29:00.000+01:00Tack Martin!Var tredje dag alltså, då ska jag ge m...Tack Martin!<BR/>Var tredje dag alltså, då ska jag ge mig på ett nytt försök!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-22417221253102566472008-12-01T13:38:00.000+01:002008-12-01T13:38:00.000+01:00Hej Martin,precis som många andra har jag blivit h...Hej Martin,<BR/>precis som många andra har jag blivit helt brödfrälst efter att ha läst din blogg. En liten fråga bara. Jag har försökt baka med min levain två gånger och misslyckats båda gångerna. Allt ser bra ut tills dess att degen ska jäsa i den inoljade lådan. Där vill den nämligen inte jäsa alls utan ligger bara där och glänser fet av oljan. När jag ändå bakar ut den sen blir den kompakt och ganska så oätlig. Måste jag köra den ännu längre i maskinen, eller är det jäsningen det hänger på tror du? Det åker ju in väldigt mycket olja i degen när man drar i den inuti lådan också, kan det bli för mycket? /PiaP.https://www.blogger.com/profile/09066692416056973924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-9829412987577742362008-12-01T13:01:00.000+01:002008-12-01T13:01:00.000+01:00K: Taget. Jag hör av mig.K: Taget. Jag hör av mig.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-43502481036802846852008-12-01T10:16:00.000+01:002008-12-01T10:16:00.000+01:00Det är en marmorsten på 345 x 450 x 30 mm. Du kan ...Det är en marmorsten på 345 x 450 x 30 mm. Du kan få den om jag får ett bröd och ett ex av den kommande brödboken av dig.Khttps://www.blogger.com/profile/14565017598029975918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-34867659854894074952008-12-01T10:09:00.000+01:002008-12-01T10:09:00.000+01:00Heja bröderna Johansson! Det ska bli spännande att...Heja bröderna Johansson! Det ska bli spännande att höra hur det går.CrimsonAnnahttps://www.blogger.com/profile/11043909999314559365noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67985995099476411832008-12-01T09:55:00.000+01:002008-12-01T09:55:00.000+01:00TomasR: Nä, den är inte så skev som den ser ut. Br...TomasR: Nä, den är inte så skev som den ser ut. Bror min är ljudtekniker, men även en klippa på ett svetsa!<BR/><BR/>Hanna: Absolut, surdegar har möglat även hemma hos oss. När en surdeg är ny kan man nog mata den ganska ofta, var tredje dag eller så, då blir den stark och klarar sig bättre mot mögelangrepp<BR/><BR/>Magdalena: Grattis till maskinen!<BR/><BR/>Håkan: Min tanke är att elden liksom ska kunna åka runt stenen, på sidorna. Men man får väl se om det funkar …<BR/><BR/>K: Inte så stor, cirka 25 x 30 cm. Men jag tänkte nog jag kunde kapa den till rätt storlek med vinkelkapen … Har du en sten liggande så köper jag den gärna av dig.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-22384934011219428892008-12-01T09:09:00.000+01:002008-12-01T09:09:00.000+01:00Hanna, det är hårt. Surdegen är vårt alldeles egna...Hanna, det är hårt. Surdegen är vårt alldeles egna husdjur, vår lilla tamagotchi. Matar man den inte korrekt, förvarar man den fel, då blir den ledsen och ger upp i tystnad.<BR/><BR/>det kan hända.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-44841083748312581372008-11-30T23:21:00.000+01:002008-11-30T23:21:00.000+01:00Hur stor får stenen vara? Jag har en över som är l...Hur stor får stenen vara? Jag har en över som är lite för stor för min gasugn.Khttps://www.blogger.com/profile/14565017598029975918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-7920380637595186962008-11-30T23:09:00.000+01:002008-11-30T23:09:00.000+01:00Nu vill jag inte vara den som regnar på din parad ...Nu vill jag inte vara den som regnar på din parad (eller pinkar i din pool, för den delen), men jag tror det kan bli knepigt att elda <I>under</I> stenen...stor risk att den spricker. Hoppas dock att det funkar och kommer följa experimentet med spänning...*sneglar lystet på braskaminen*Håkanhttps://www.blogger.com/profile/04526418084029126898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24297891424170782752008-11-30T21:40:00.000+01:002008-11-30T21:40:00.000+01:00Det är ju helt självklart att du har världens bäst...Det är ju helt självklart att du har världens bästa bror. Utan att du behövde tjata ens en gång.med nål och trådhttps://www.blogger.com/profile/00804463476703935335noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-26587513996108996222008-11-30T18:45:00.000+01:002008-11-30T18:45:00.000+01:00Vad häftigt, nu får du ännu godare bröd. Snäll bro...Vad häftigt, nu får du ännu godare bröd. Snäll bror!<BR/>Min dröm gick i uppfyllelse idag: jag fick ( efter 8 månaders knådande för hand) en egen grafitgrå Electrolux! så midigt! Men jag måste läsa på lite....<BR/>vi har redan bakat lite lussebullar och ikväll ska jag friska upp surdegarna för en Grand Blanc!<BR/>Tack för inspirationen. Hade jag inte hittat din blogg i april så hade vi fortfarande ätit Skogaholms limpa!Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/04403212363016089035noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-47574004704338545052008-11-30T17:48:00.000+01:002008-11-30T17:48:00.000+01:00Hej!Istället för att kommentera det här inlägget m...Hej!<BR/>Istället för att kommentera det här inlägget måste jag fråga en sak:<BR/>Jag har blivit inspirerad av din sida och satte igång en surdag för ett par veckor sedan (med lite äpple i), hann baka med den en gång (och det blev väldigt gott resultat!) men när jag skulle mata den några dagar senare hade den lilla rackaren möglat!! Är inte det mycket märkligt?! Har det någonsin hänt dig?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-90719065950322100082008-11-30T14:01:00.000+01:002008-11-30T14:01:00.000+01:00Fast perspektivet spelar mig nog ett spratt för de...Fast perspektivet spelar mig nog ett spratt för den ser jekligt sned och vind ut vilket den säkerligen inte är...<BR/><BR/>Snygg är den... Vad har din bror för profession?Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14386661021975150242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-61311318572241435592008-11-30T12:44:00.000+01:002008-11-30T12:44:00.000+01:00Kul,nu är du nära att halka dit i ugnsträsket.Jag ...Kul,nu är du nära att halka dit i ugnsträsket.<BR/>Jag tycker mig se att du snart är där. kul.<BR/>Här är en globformad variant.<BR/>http://se.youtube.com/watch?v=TSwCL60uCa4<BR/><BR/>Tompa ÖlandAnonymousnoreply@blogger.com