tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post2949651298856131547..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Inte så dumt med graham ändåMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-2962420354575480862012-08-25T14:59:47.129+01:002012-08-25T14:59:47.129+01:00hej och tack för en generös info om surdegar och a...hej och tack för en generös info om surdegar och andra läckra brödrecept!!!min dröm är att nån dag lyckas göra ett sånt bröd du har med stora hål i, fast med vetesurdeg, då i mitt nuvarande land guatemala finns inte sånt mjöl som i europa typ rågmjöl, endast vete och graham jättetrisst....underbara recept har duAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24674307814543919172009-04-25T18:07:00.000+01:002009-04-25T18:07:00.000+01:00Provade precis att baka Folklevain med två teknike...Provade precis att baka Folklevain med två tekniker, en genom att vara försiktig med brödet efter jäsning enligt Martin och en genom att använda tipset som Maria gav på sin blogg.<br /><br />Det blev faktiskt ingen större skillnad tyckte jag. Kanske, kanske att det var lite för mycket "toppjäst" när man hade varit omild i behandlingen.<br /><br />Så antingen spelar det inte så stor roll eller så är Marias sätt att "slå en limpa" ett fullgott alternativ.<br /><br />Hursomhelst så är det i vilket fall ett sjukt gott bröd. Kommer passa bra ikväll till min gösmiddag.<br /><br />Uppfriskande också förresten att få se en blogghänvisning till någon som har något att säga och inte bara ett sätt att driva trafik till en reklamplats.<br /><br />/ AndersAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-32991955670362140312009-04-14T10:35:00.000+01:002009-04-14T10:35:00.000+01:00En sak jag funderar mycket på är det där snacket o...En sak jag funderar mycket på är det där snacket om att inte pressa ut luften ur degen. Att den ska hanteras så försiktigt..<br /><br />Jag har ju jobbat på bageri när jag trodde jag skulle bli bagare (fast allergin inte trodde detsamma) och där hanterades degarna ganska omilt emellanåt när man var stressad. Inga problem alls.<br /><br />Bloggade om det precis:<br />http://bakahemma.blogspot.com/<br /><br />Jag sitter inte inne med nån sanning, men jag funderar på om det inte kan vara samma skröna som att man inte får utsätta degen för drag?<br />(även där talar min erfarenhet från bageriet där förnstren stod öppna på vid gavel på vintern medan degen jäste på)<br /><br />Nu förstår jag att du menade att de inte behöver jäsa så länge om man inte pressar ur luft ur degen, men många pratar om det här när det gäller alla bröd. Och det tror inte jag på..Mariahttp://bakahemma.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-32958913508059454452009-04-13T21:22:00.000+01:002009-04-13T21:22:00.000+01:00Åh, va goda baguetterna blev! Och luftiga. Måste b...Åh, va goda baguetterna blev! Och luftiga. Måste bero på det nya vikningsintervallet du tipsar om. :)Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-82515778360920143572009-04-13T16:29:00.000+01:002009-04-13T16:29:00.000+01:00Hej Martin och tack för en fantastisk blogg. Tänkt...Hej Martin och tack för en fantastisk blogg. Tänkte fråga om du har tips på en riktigt bra kavel och var man köpa det? Var och tittade lite på Cordon Bleu på vasagatan men hittade ingen som jag fastnade för. Tänker mig en typ trevlig marmorkavel :)Patriknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-13224633078152853042009-04-12T22:57:00.000+01:002009-04-12T22:57:00.000+01:00Lisa: Om du beskriver hur du har gjort när det int...Lisa: Om du beskriver hur du har gjort när det inte funkat, så tror jag Martin har flera bra förslag på vad du ska tänka på. Klart du också ska kunna äta gott bröd!<BR/><BR/>På tal om Jan Heds naan-bröd, så blev inte jag heller nöjd med dom. Men graham har funkat jättebra i alla andra recept, så jag håller med Martin med flera om att det inte är så dumt. <BR/><BR/>Men Hedhs Müslibröd som bara består av graham, s. 91, blir jättegott och inte det minsta dammigt. (En del av mjölet skållas, så som Englas skafferi tipsade om.)Speciellt gott blir det när jag byter russinen mot torkade aprikoser. Russin är sällan goda i bröd, tycker jag.Jonas Svenssonhttps://www.blogger.com/profile/15960853376359985005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-80418359292671204022009-04-12T19:48:00.000+01:002009-04-12T19:48:00.000+01:00Hej!Ville bara tacka för fin läsning i din blogg. ...Hej!<BR/>Ville bara tacka för fin läsning i din blogg. Är nu inne på min femte misslyckade surdeg. Pain de Martin lockar mig att försöka om och om igen!Lisanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86465585737335725192009-04-12T19:34:00.000+01:002009-04-12T19:34:00.000+01:00Åh, jag som älskar graham - och har en vetsuris i ...Åh, jag som älskar graham - och har en vetsuris i kylen, det här måste provas! Men det där med 5 g jäst... inga stora pengar förstås ;) Men känns lite fånigt att köpa hem 50 gram när man ska ha så lite. <BR/>Kan det fungera att använda lite surdeg på något sätt i stället, tro..? <BR/>Tack för en underbar blogg!Ursulanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-87369456871258335392009-04-12T12:57:00.000+01:002009-04-12T12:57:00.000+01:00Tack för tipset-nu ska rågflingor inhandlas.Tack för tipset-nu ska rågflingor inhandlas.CrimsonAnnahttps://www.blogger.com/profile/11043909999314559365noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29535920400207611302009-04-10T22:03:00.000+01:002009-04-10T22:03:00.000+01:00Anonym om fullkornsmjöl: Håller med om att det jäs...Anonym om fullkornsmjöl: Håller med om att det jäser bättre om man blanda i fullkornsmjöl av något slag i surdegen. Och jag brukar också föredra rågmjöl.<BR/><BR/>Tiv: Du kan ta surdegsgrunden direkt från kylen. Jag brukar använda ljummet vatten när jag blandar själva surdegen, det kompenserar den kalla surdegsgrunden.<BR/><BR/>Crimsonanna: Ett bra knådtips tycker jag är att blanda samman degen mycket, låta den vila cirka 30 minuter och sedan blanda ytterligare någon minut. Så kan man få en bra deg utan maskin tycker jag.<BR/><BR/>Jonas: Spännande! Jag ska nog prova lite mer med graham.<BR/><BR/>Jacob: De där baguetteplåtarna får plats bredvid varandra i ugnen. På samma våning alltså.<BR/><BR/>Annie & Englas skafferi: Jag har köpt mina plåtar på Cordon Bleu på Vasagatan i Stockholm, men de finns även på husmodern.se och hos bagaren och kocken, som johan nämner.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-36095393052823588062009-04-10T20:46:00.000+01:002009-04-10T20:46:00.000+01:00Jag googlade och fann Bagaren och Kocken.Jag googlade och fann <A HREF="http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=491052" REL="nofollow">Bagaren och Kocken</A>.Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10534824836323610202009-04-10T20:13:00.000+01:002009-04-10T20:13:00.000+01:00Hej,jag undrar oxå vart du hittat baguetteplåtarna...Hej,<BR/>jag undrar oxå vart du hittat baguetteplåtarna. Jag finner dem bara i Danmark...<BR/><BR/>Grahamsmjölet behöver skållas - det suger riktigt mycket vätska och ger enormt saftiga bröd ocm det får skållat vatten över sig kvällen innan. Annars har det liksom inte chans att suga åt sig så mycket vätska så det ges rättvisa åt sin bakförmåga,utan brödet blir som bekant torrt och tråkigt.Englas Skafferihttps://www.blogger.com/profile/03626060347683967194noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24801206327567927752009-04-10T14:07:00.000+01:002009-04-10T14:07:00.000+01:00Hej!Var har du köpt baguetteplåtarna?UndrarAnnieHej!<BR/>Var har du köpt baguetteplåtarna?<BR/>Undrar<BR/>AnnieAnniehttps://www.blogger.com/profile/01292679065736486671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-42693998156559370712009-04-09T11:23:00.000+01:002009-04-09T11:23:00.000+01:00De ser riktigt goda ut! Spännande att bara skära a...De ser riktigt goda ut! Spännande att bara skära av långa bröd utan att rulla. Jag undrar angående delen i ugnen. Du sätter alltså in båda plåtarna samtidigt? Byter du plats på dem under bakningen? Jag har bara vanliga plåtar, går det lika bra med båda samtidigt tror du?<BR/><BR/>Tack för det fina receptet!Jakobnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-14517792214942532032009-04-09T11:18:00.000+01:002009-04-09T11:18:00.000+01:00Hej Martin!Jag tyckte precis som du, att grahamsmj...Hej Martin!<BR/><BR/>Jag tyckte precis som du, att grahamsmjöl var kass och smakade dass. Det var när jag började laga min poolish på (delvis) graham som saker och ting började hända! Otroliga smaker som började träda fram; Nötter, fruktighet och inte minst doften av nyskördat korn, för den som har upplevt det. Nuförtiden bakar jag stort sett allt bröd med 15-20% grahamsmjöl, inte för hälsans skull, utan smaken. Jag använder både fin- och grovmalet grahamsmjöl, och ingen märker att det är grahamsbröd dom äter. Felaktig behandling av mjölet har gett grahamsbröd ett oförtjänt dåligt rykte. Det är på hög tid att grahamsbrödet får det lov och pris det förtjänar :)<BR/>Angående råg- och vetesurdegar; Jag tänker på dessa som två olika djur. Rågsuren är som en seg, robust arbetshest som knotar på hela dagen. Vetesurdegen är som en travhest som susar fram i elegant galopp, men som snabbt kan skena iväg och tappa andan. Personligen använder jag rågsurdegen för att utveckla lite syra i brödet, vilket ju tar tid. Vetesurdegen använder jag närmast som ett substitut för vanlig jäst.<BR/><BR/>Glad påsk!jonashttps://www.blogger.com/profile/14555986455872586139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-76696591646669310812009-04-09T08:24:00.000+01:002009-04-09T08:24:00.000+01:00Jag har en fantastisk grahams-surdeg med tillhöran...Jag har en fantastisk grahams-surdeg med tillhörande urenkelt brödrecept. Till skillnad från Rebecca är jag mycket nöjd med Änglamarks.<BR/><BR/>Jag undrar: har du bra tips för oss som inte äger degblandare och därför bearbetar degar för hand?<BR/><BR/>Önskar en trevlig bröllopsdag och en glad påsk.CrimsonAnnahttps://www.blogger.com/profile/11043909999314559365noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29836292066489695492009-04-09T07:40:00.000+01:002009-04-09T07:40:00.000+01:00Jag ogillar också grahamsmjöl - bortsett från Ängl...Jag ogillar också grahamsmjöl - bortsett från Änglamarks. Med det mjölet tycker jag man får till riktigt bra bröd.Rebeccahttps://www.blogger.com/profile/04783479369832976010noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-18117911961211038132009-04-09T07:04:00.000+01:002009-04-09T07:04:00.000+01:00Jag har matat vetesurdeget ett par dagar sedan och...Jag har matat vetesurdeget ett par dagar sedan och det finns i kylen. Skall jag mata den igen och ha i rummet några timmar innan jag tar 100g som behövs till de här baguetterna eller kan jag ta den direkt från kylen? Har provat och bakat miljoner gånger allt möjligt och ändå vet man inte riktigt hur man skall göra....TiVnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-81463839177484885232009-04-09T01:48:00.000+01:002009-04-09T01:48:00.000+01:00Kul o se dig på tv/metroteknik :) Hann tyvär bara ...Kul o se dig på tv/metroteknik :) Hann tyvär bara se slutet.<BR/><BR/>Hur som helst. Vetesurdeg och rågsurdeg. Två helt olika kulturer? Råka blanda mellan råg och vete i surdegen då jag skulle mata lite, är det kört?<BR/><BR/>vete&rågsurdeg matas med fin el grovt, gör väl inte saken skillnad? Bör jag då annars dela upp "fin vetesurdeg, grov vetesurdeg + fin rågsurdeg, grov surdeg" ? Gissar att jag är ute o cyklar.<BR/><BR/>Må bäst!Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-65374631501796192632009-04-08T23:20:00.000+01:002009-04-08T23:20:00.000+01:00Jag misslyckas alltid när det är grahamsmjöl inbla...Jag misslyckas alltid när det är grahamsmjöl inblandat, så jag undviker dom recepten nuförtiden.<BR/><BR/>Det blir alltid torrt och får tråkig smak. Till och med mina bagels blev heltrista med grahamsmjöl. <BR/><BR/>Och Hedhs "naan" bröd med grahamsmjöl var en katastrof! Fullkomligt menlösa.Magnushttps://www.blogger.com/profile/05948584015105470403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-76830116700704093792009-04-08T22:54:00.000+01:002009-04-08T22:54:00.000+01:00Vet inte om du utvärderat detta men min erfarenhet...Vet inte om du utvärderat detta men min erfarenhet av surdegar är att de mår bra av fullkornsmjöl typ graham, även om jag oftast får bäst resultat med rågmjöl.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-71093314179789480702009-04-08T21:39:00.000+01:002009-04-08T21:39:00.000+01:00Ser också fram emot din bok!Tack för tipset, ska k...Ser också fram emot din bok!<BR/>Tack för tipset, ska kolla in tv8 imorgon!<BR/><BR/>Baugetterna ser jättegoda ut!Proformahttp://proforma.blogg.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-79018541548743226262009-04-08T20:35:00.000+01:002009-04-08T20:35:00.000+01:00Härligt att få se lite bakning och recept från dig...Härligt att få se lite bakning och recept från dig igen. Förstår att det är massa jobb med boken. Ser fram emot den!Lottahttp://lotta.hellstrom.st/blognoreply@blogger.com