tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post1152066826603835102..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Med mycket kumminMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-906990642401981352011-01-23T23:45:37.086+01:002011-01-23T23:45:37.086+01:00I ett tappert försök att vara lite nyttig brukar j...I ett tappert försök att vara lite nyttig brukar jag byta ut en del av mjölet i dina recept mot vetekli, vetegroddar eller vetekross. Kan man byta rakt av med dessa, dvs x gram mot x gram? Har en känsla av att exvis vetekli drar till sig mer vätska, vilket gör degen alltför(?) fast.Claesnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-74041791587208023542011-01-22T20:23:44.817+01:002011-01-22T20:23:44.817+01:00Hanna: Jodå, jag bakar absolut knådfria bröd även ...Hanna: Jodå, jag bakar absolut knådfria bröd även med surdeg. Mörka bröd brukar jag helt enkelt bara strunta i att knåda, ljusare brukar jag göra en eller annan vikning under tiden degen jäser, som <a href="http://paindemartin.blogspot.com/2010/10/det-ar-sa-jag-bakar-det.html" rel="nofollow">det här</a> till exempel.<br />Mitt tips för ett surare bröd är att antingen öka mängden surdeg eller låta degen jäsa längre (genom att ställa den svalt)<br /><br />Henke: Jag använder alltid färsk jäst.<br /><br />Ganndul: Täck bunken med plastfolie eller tättslutande lock så torkar degen inte.<br /><br />Eva: Bra idé!<br /><br />Sofia: Den ska jag kika på!<br /><br />Annika: Törs inte säga om det är mögel eller inte, men det känner man nästan igen på doften. Ibland kan ytan torka lite utan att det behöver vara någon fara (men den kanske skulle vilja ha mat lite oftare då för att hålla sig i form).Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-39837769944832758672011-01-17T21:32:59.380+01:002011-01-17T21:32:59.380+01:00Hej Martin!
Jag har en fråga som jag hoppas du kan...Hej Martin!<br />Jag har en fråga som jag hoppas du kan besvara! Idag när jag tog fram min rågsurdegsgrund ur kylen för att mata den så såg den torr ut på en stor del av ytan. Som vitt "fnas" eller "torr skrynklig hud". Så har jag aldrig sett den förr. Den brukar oftast istället vara lite skiktad och alltså blöt på ytan. Eftersom detta var nytt för mig (efter ett drygt år med samma grund), så undrar jag om detta var mögel?? Eller hur visar sig mögel på surdeg? Blir det alltid luddigt vitt eller grönt, alltså tydligt mögel som man är van att se det på andra livsmedel? Stort tack för kanonbra böcker och blogg, du är min guru :) /AnnikaAnnikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-61980826935075136142011-01-17T16:07:42.872+01:002011-01-17T16:07:42.872+01:00Ser fram emot mer rågbröd. Har bakat en del av mjö...Ser fram emot mer rågbröd. Har bakat en del av mjölet 4 sädesslag, det blir riktigt gott!Ingvarhttp://www.gronsakslandet.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67830132236532971602011-01-17T15:17:04.552+01:002011-01-17T15:17:04.552+01:00Tack Martin för att du har gett mig så många fina ...Tack Martin för att du har gett mig så många fina frukostar! Och luncher, mellanmål, middagar och kvällsmål... Jag kanske borde äta lite mindre bröd, men fy bubblan vad gott det är!Maggienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-89386755800841223782011-01-16T22:12:33.683+01:002011-01-16T22:12:33.683+01:00http://edu.ikd.hik.se/students/burger10yng3sofia/
...http://edu.ikd.hik.se/students/burger10yng3sofia/<br />video_audio3/vildjast.html<br /><br />så ska det vara.... det skall vara <br />vildjast.html på slutetSofianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-53070195244602023772011-01-16T22:10:32.230+01:002011-01-16T22:10:32.230+01:00Hej Martin,
Jag har precis lagt ut ett arbete som ...Hej Martin,<br />Jag har precis lagt ut ett arbete som jag gjort på en kurs som handlar om strömmande media/podsändningar på webben. Kolla gärna in den<br />http://edu.ikd.hik.se/students/burger10yng3sofia/video_audio3/vildjast.html<br />Den handlar om Vildjäst och kanske inte är helt korrekt men... ändå :)<br />We lööööööv you!Sofianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-7007205615939213492011-01-16T18:15:24.772+01:002011-01-16T18:15:24.772+01:00Jag har experimenterat endel med hur lite jäst man...Jag har experimenterat endel med hur lite jäst man behöver för att baka. Det visar sig att man inte behöver mycket alls, men många recept innehåller typ 50 gr jäst till 2½ dl degvätska. I detta recept har du väldigt lite jäst. Kan du inte berätta om hur jäst fungerar och det här med att bara använda lite.<br /><br />EvaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-75666106303621130232011-01-16T06:16:13.433+01:002011-01-16T06:16:13.433+01:00Till att börja med, tack för en fantastisk brödbak...Till att börja med, tack för en fantastisk brödbaksblogg, gillar den skarpt.<br /><br />Provade att baka det här brödet för någon dag sedan och lyckades väl hyfsat. Det jag nu undrar är hur man vid så här långa jästider undviker att degen får ett torrt "skinn" överst. Lyckades inte knåda bort detta helt nämligen.Ganndulnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-69731043940183818132011-01-15T21:39:44.638+01:002011-01-15T21:39:44.638+01:00finns ju inga dumma frågor så jag ställer denna......finns ju inga dumma frågor så jag ställer denna...du skriver en mängd jäst ovan, vilken typ av jäst är det?<br />Ett vanligt paket jäst väger ju 50g...och här ska man bara ha 4g...jag blir osäkerHenkehttps://www.blogger.com/profile/09040473899210497764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-23671439412126988332011-01-14T23:11:42.073+01:002011-01-14T23:11:42.073+01:00Det är så kul att läsa din blogg. jag har följt et...Det är så kul att läsa din blogg. jag har följt ett par recept, och även om jag inte har ambitionen att bli en mästerbagare så är det så SKÖNT att ha lärt sig tricken för att slippa svampiga bröd. <br /><br />Jag tyckte alltid mina jäst-bröd jag bakade blev konstiga i konsistensen, och det jag läser här om surdeg och "alternativa" knåd- och jästekniker sätter verkligen fingret på hur det kom sig att det jag bakade smakade lite skunk. <br /><br />tack och åter tack för trevliga texter och kunskap!Rebeckahttps://www.blogger.com/profile/17195324084300650446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-55309547265654693022011-01-14T22:00:21.769+01:002011-01-14T22:00:21.769+01:00Gillar din blogg, du har gett mig mycket inspirati...Gillar din blogg, du har gett mig mycket inspiration! Har två funderingar; <br /><br />använder du nånsin surdeg när du gör knådfria bröd? om inte, varför inte?<br /><br />Hur gör jag för att få min surdeg lite "surare"? Är bra fart på den men önskar att den skulle vara lite surare..<br /><br />Återigen, tack för mycket inspiration!Hannanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-3452103113839517102011-01-14T14:20:28.434+01:002011-01-14T14:20:28.434+01:00Intressant med kombinationen av två metoder. Såg e...Intressant med kombinationen av två metoder. Såg en föreläsning igår av Peter Reinhart på TED där han pratar om bl.a. "composite baking" (tror jag han kallade det) där han nämner att blanda två typer av deg, http://www.ted.com/talks/lang/eng/peter_reinhart_on_bread.htmlRoland Balihttps://www.blogger.com/profile/07799375899027973746noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-51527343839163128052011-01-14T14:17:08.863+01:002011-01-14T14:17:08.863+01:00Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.Roland Balihttps://www.blogger.com/profile/07799375899027973746noreply@blogger.com