tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post1136099291832629223..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: En bra börjanMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger110125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-1395461246603512112012-01-20T11:20:49.564+01:002012-01-20T11:20:49.564+01:00Okej kanon! Tack för snabbt svar.
Förresten köpt...Okej kanon! Tack för snabbt svar. <br /><br />Förresten köpte din bok igår (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127118878). Hoppas jag får den idag.Fillenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-48833103475241411622012-01-20T09:49:28.862+01:002012-01-20T09:49:28.862+01:00Fille: nej, du kan ta den direkt från kylen. Du ka...Fille: nej, du kan ta den direkt från kylen. Du kan göra använda lite ljummet vatten sen när du ska blanda första steget till brödet. Särskilt såhär på vinterhalvåret. Lycka till!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31773055454670120132012-01-20T09:45:45.347+01:002012-01-20T09:45:45.347+01:00Efter några försök lyckades jag äntligen få till e...Efter några försök lyckades jag äntligen få till en surdeg. Körde in den i kylen igår och tänkte testa baka något med den ikväll..<br /><br />Det jag undrar är om min surdeg måste stå framme innan jag använder den till baket? Måste jag liva upp den på något sätt eller hur fungerar det?<br /><br />Väldigt tacksam för svar!Fillenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28772808530601761502011-02-05T09:46:08.704+01:002011-02-05T09:46:08.704+01:00Tackar för ett snabbt svar; uppskattar verkligen a...Tackar för ett snabbt svar; uppskattar verkligen att du tar dig tid att besvara folks funderingar.<br /><br />Har ingen termometer i kylen men har nu skruvat ner tempen (stod på halvhög effekt tidigare) så får vi se om det löser sig. Annars får jag väl prova med yoghurt.Ganndulnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-47702282313903810822011-02-04T22:36:26.725+01:002011-02-04T22:36:26.725+01:00Anders: Roligt!
Ganndul: Ja, det ska räcka att ma...Anders: Roligt!<br /><br />Ganndul: Ja, det ska räcka att mata den en gång per vecka. Ett tips jag läst nånstans är att man kan mata en starkt doftande surdeg med lite yoghurt, då ska den kunna komma i balans igen. Du råkar inte veta vilken temperatur du har i kylen? För att den ska hålla länge är det bra om den står ordentligt svalt.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-14642657479465739702011-02-04T19:28:41.918+01:002011-02-04T19:28:41.918+01:00Min surdeg har nu för andra gången börjat lukta la...Min surdeg har nu för andra gången börjat lukta lacknafta efter en vecka i kylen. Visst går den att rädda genom att endast spara en klick och mata ordentligt men det skulle vara trevligt om jag kunde räkna ut vad jag gjort för fel så att jag slipper. Har du någon teori? (För visst ska det räcka att mata surdegen en gång i veckan om man har den stående i kylen?)Ganndulnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-51787512759474084072011-01-29T12:29:33.631+01:002011-01-29T12:29:33.631+01:00Startade min rågsurdeg enligt ditt recept i höstas...Startade min rågsurdeg enligt ditt recept i höstas. Ympade in den och startade en vetesurdeg. Den är kanon. Faktum är att jag har ett sån't drag i vetesurdegskulturen att jag inte har några problem att sätta surdegen på morgonen (sju, kanske) och servera en nybakad Grand Blanc till middan. Surdegen tar sällan mer än fyra timmar att bli klar. Sanslöst!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/15853151667241684656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-32270407311234816892010-11-16T11:06:36.232+01:002010-11-16T11:06:36.232+01:00Barbara: vet inte om jag förstår frågan … alltså, ...Barbara: vet inte om jag förstår frågan … alltså, det här är ju inte receptet på ett bröd, utan bara på surdegsgrunden som man har när man bakar med surdeg.<br /><br />umbra4: Ledsen att jag missat din fråga … Om jag ska gissa så var det nog surdegen som trots allt inte var på topp. Den ska vara riktigt bubblig och luftig för att det ska fungera.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-65973369335060384262010-11-13T17:05:02.502+01:002010-11-13T17:05:02.502+01:00hur ska den vara i ungnen
hur länge ? ????????jag ...hur ska den vara i ungnen<br />hur länge ? ????????jag fatar inte dag 4-5barbarahttp://halman@live.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-39311834847208295862010-11-01T18:39:02.394+01:002010-11-01T18:39:02.394+01:00Bakade "Seg och hålig levain" idag för f...Bakade "Seg och hålig levain" idag för första gången. Följde ditt recept väldigt noga och använde en surdeg som jag tyckte verkade fin. Allt verkade helt ok från start igårkväll tills bröden kom ur ugnen. Bröden var tunga, klumpiga och liksom dallrade när jag knackade eller slog lite på dem. Dessutom luktade och smakade de heller inte gott som nybakat normalt brukar göra. Det enda som var bra var den knapriga skorpan- klen tröst dock.Jo, innetempen va också som du sa, 96 grader så något annat måste ha gott fel i förarbetet. Snälla, kan du tipsa mig om vad jag har gjort galet.umbra4https://www.blogger.com/profile/11960193394331774101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56741499080360830612010-10-21T22:22:49.775+01:002010-10-21T22:22:49.775+01:00Anonym (om graham i rågsuren): Svar här.Anonym (om graham i rågsuren): Svar <a href="http://fragapaindemartin.blogspot.com/2010/10/forstor-man-ragsurdegen-om-man-rakar.html" rel="nofollow"> här</a>.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73681184307829248252010-10-21T07:48:30.100+01:002010-10-21T07:48:30.100+01:00Tack för den fina bloggen!
Har börjat med en rågs...Tack för den fina bloggen!<br /><br />Har börjat med en rågsurdeg, men igår när jag körde i andra omgången med mjöl råkade det bli grahamsmjöl istället för rågmjölet. Den har ändå växt och verkar må bra, men är det någon som vet vad det har för betydelse? Ska man börja om?<br /><br />TackAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86461254191596275002010-09-17T18:28:31.496+01:002010-09-17T18:28:31.496+01:00Pontus: Det är helt i sin ordning att den sjunker ...Pontus: Det är helt i sin ordning att den sjunker ihop efter att den varit på topp. Det är så den beter sig helt enkelt. Det låter absolut som att du är på banan.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10737462605795343532010-09-17T18:24:07.169+01:002010-09-17T18:24:07.169+01:00Okej, så det rann över, väldigt mycket rann det öv...Okej, så det rann över, väldigt mycket rann det över. Men när jag kom hem så var det liksom som att surdegen hade dragit sig tillbaka lite. Den ser väldigt fin ut (bra bubblor och konsistens).<br /><br />Är jag fortfarande på banan eller?Pontus (igen)http://djungeltrumman.se/tenggrennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-186887945343665872010-09-17T13:09:19.819+01:002010-09-17T13:09:19.819+01:00Jag har i veckan gjort en ny rågsur som verkade tr...Jag har i veckan gjort en ny rågsur som verkade trivas bra ovanför kylen. Den skiktade sig lite, men jag rörde om och lät den frodas. Så idag (dag 4, morgon) tillsatte jag mjöl och vatten enligt receptet och den lille rackaren sticker iväg på höjden och nu börjar det rinna över. Ska jag avsluta projektet, eller kan jag fortsätta enligt planen? Den är inte på något sätt förstörd bara för att den rinner över och ur burken? Hoppas inte tråden är död för jag behöver verkligen svar...Pontushttp://djungeltrumman.se/tenggrennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-64972755334094737122010-08-31T23:09:24.582+01:002010-08-31T23:09:24.582+01:00Kolla här vad jag hittade i en memoar från en cypr...Kolla här vad jag hittade i en memoar från en cypriotisk kvinna: "In Cyprus women used homemade yeast, which is known as prozymi. A good housewife made once a year and looked after it. My mother used to mix one or two spoonfuls of water with two or three spoonfuls of flour in a bowl. The bowl she covered with a cloth and left in a warm place. After two days she would add another spoonful of flour and mix in with warm water. She would repeat this every two or three days. Eventually the dough grew, and when it was the size of an orange she reduced the dough by using it for pittas. She would continue to feed the prozymi for 40 days and not make much bread with it before. "The prozymi is still a baby" she would say.Anahitanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73345271347058067312010-06-12T17:54:31.327+01:002010-06-12T17:54:31.327+01:00Nu står äntligen en ny burk och puttrar i skåpet o...Nu står äntligen en ny burk och puttrar i skåpet ovanför kylen, väntandes på att få bli en Prototyp No 1. På översta hyllan i kylen står min gamla surdeg som inte har blivit matad, ompysslad eller ens öppnad sedan i september förra året. Vad tror du händer i den burken? Jag funderar på att gå och ta mig en sniff... Tack för en jättefin blogg!Andreasnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-37053839496867434572010-06-07T13:27:32.004+01:002010-06-07T13:27:32.004+01:00Hej!
Jag hittade din fantastiska blogg när jag va...Hej! <br />Jag hittade din fantastiska blogg när jag var ute och letade efter bra surdegsrecept. Nu har jag satt på en surdeg efter ditt recept, jag hoppas den kommer ta sig. Det är första gången för mig så vi se hur det kommer arta sig. :)<br /><br />Jag funderar dock över några saker som jag hoppas du kan hjälpa mig med.<br />1. När jag kommer till dag 4 då jag ska mata degen 2 ggr (morgon och kväll) ska jag hälla ut så att det blir kvar ca 50 g båda gångerna? Eller är det något man bara ska ska göra på kvällen? <br /><br />2. Dag 5 matar man den bara en gång på morgonen - efter att ha hällt ut allt utom 50 g - sedan låter man den stå i ca 10- 12 timmar. Har jag förstått saken rätt att man därefter stoppar in den i kylskåpet?<br /><br />3. Likaså om degen inte blivit som du beskrivit att den ska bli dag 5 kan man då bara upprepa proceduren några ggr till, alltså slå ur deg, mata de 50 grammen och låta stå i 10 - 12 timmar tills den blir dubbla storleken och som chokladmousse? <br /><br />/Tack på förhand JennyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-65659324774326833582010-05-19T20:00:21.674+01:002010-05-19T20:00:21.674+01:00Hej! Nu har jag provat två gånger men min rågsurde...Hej! Nu har jag provat två gånger men min rågsurdeg vill inte jäsa, det bubblar väldigt väldigt lite i den men den reser sig inte, har testat att mata den men det hjälper inte. Är det någon som kan nåt tips för att få den att jäsa eller någon som vet vad som kan vara fel?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-87593886907071195212010-04-20T20:28:49.839+01:002010-04-20T20:28:49.839+01:00Gammalt inlägg, men till sist har även jag vågat p...Gammalt inlägg, men till sist har även jag vågat prova surdeg. Dock går det inte så bra.<br /><br />Första gången hittade jag bara rågsikt, och med den händer ingenting. Inget mögel, men ingen jäsning heller.<br /><br />Provar därför med rågmjöl, men det bara skiktar sig. Mjölet ligger verkligen på botten och vattnet ovanpå (det var förstås blandat från början)- skall det vara så? Kommer det verkligen att fungera eller skall jag skaka ordentligt så att det blandar sig varje dag?Evernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86869954764691350332010-04-19T14:30:34.268+01:002010-04-19T14:30:34.268+01:00hej martin, jag hittar ingenstans vart det var jag...hej martin, jag hittar ingenstans vart det var jag skrev kommentaren till dig angående om hur man skulle mata och ha surdegen..<br /><br />skulle vara snällt om du kunda länka sidan eller kopiera svaret till hit istället:)<br /><br />MVH ; LouiseLouisenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-83721107210608034732010-04-14T21:33:59.349+01:002010-04-14T21:33:59.349+01:00Kan man använda icke ekologiskt GROVT rågmjöl?
Ka...Kan man använda icke ekologiskt GROVT rågmjöl?<br /><br />Kan man börja baka med surdegsgrunden direkt eller måste den stå i kylen och götta sig efter dag 5?<br /><br />Hur exakt måste tiden vara? Jag är så sugen på att prova min surdegsgrund att jag började friska den redan idag, dag 3.Paulinenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-79132088234193656132010-04-12T10:37:15.866+01:002010-04-12T10:37:15.866+01:00Adil: Ja, det var länge sedan jag fick mögel på su...Adil: Ja, det var länge sedan jag fick mögel på surdegen nu.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-13739912155122221882010-04-08T09:27:46.208+01:002010-04-08T09:27:46.208+01:00Hej Martin!
Tack för en superbra blogg!
Jag läst...Hej Martin!<br /><br />Tack för en superbra blogg!<br /><br />Jag läste precis om ditt problem med mögel...har nämligen råkat ut för samma sak två gånger den senaste månaden.<br /><br />Har problemet med mögel helt försvunnit när du ökat mängden vatten i förhållande till mjöl? <br /><br />Jag kör alltid två delar vatten, två delar rågmjöl och en del rivet äpple (det som finns hemma...) 9 av 10 gånger går det utmärkt, men ibland dyker vitt mögel upp! Trist!<br /><br />Tack,<br /><br />AdilAdilnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-84455394105544511462010-03-26T21:55:09.219+01:002010-03-26T21:55:09.219+01:00Hej Martin
Tack för en väldigt inspirerande bok!...Hej Martin <br /> Tack för en väldigt inspirerande bok!:)<br />Har preci kommit igång med att starta min surdeg och är inne på dag 5 morgon. Det tråkiga är att den inte har rest sig och inte liknar chokladmousse. Är det bara glömma denna omgång om börja om på nytt eller finns det någon form av plan b? <br /><br />/Joelbeliohttps://www.blogger.com/profile/10043411057576904148noreply@blogger.com