lördag, april 17, 2010

Korrbagare sökes

Jag håller på att ta bilderna till boken nu. Det här är valnötsbrödet avbildat i en mjölig långpanna på vårt köksgolv.

Jag tar alla bilderna själv. Det är roligt men också svårt, särskilt att variera sig. Nästa vecka ska jag packa bilen full av bröd och åka till landet och ta några bilder där. Det är bra, då blir det lite lantligt och kanske lite somrigt också.

I slutet på maj går boken på tryck och i god tid innan dess ska alla recept provbakas av någon annan än mig. Jag vill inte ha en massa fel i boken. Så den som skulle vilja provbaka ett, två eller tre recept får gärna höra av sig. Man får en bok som tack för hjälpen. Maila mig och berätta kort om du bakat mycket, lite, eller inget alls och om du helst vill baka surdegsbröd eller bröd utan surdeg.

Uppdaterat: Oj, det gick undan, tack för alla svar! Jag har nu så många provbakare jag kan tänkas behöva. Jag hör snart av mig till er som svarat.

Det är rätt mycket att få klart med boken nu, så det kommer vara lite skralt här på bloggen ytterligare en tid. För den som vill ha brödläsning rekommenderar jag den fina understreckaren av Richard Tellström i SvD från i påskas eller nya tidningen Baka vars första nummer finns ute i butikerna nu (jag har skrivit en krönika om det svenska levainbrödet). Eller gör en djupdykning bland Pärs ambitiösa brödexperiment. Om man vill kan man också följa mig på twitter där jag ibland lämnar små spår efter mig.

34 kommentarer:

  1. Damn it! Hade väntat på att detta inlägg skulle komma. Och så missar jag chansen. Nåja, det kommer säkert en tredje bok.

    Ikväll blir det grillpremiär. Burgare på de kalljästa surdegsfrallorna som jag gjorde igår. Eget recept iofs men inspirationen kommer härifrån.

    / A.

    SvaraRadera
  2. Jag missade nog chansen jag också. Han har inte svarat på mailet iallafall.

    SvaraRadera
  3. Men oavsätt om vi kom med eller inte så har vi i alla fall försökt!! ;O)
    Vi får prova igen innan den 3:e boken kommer ut..

    Visst skulle det vara roligt att få provbaka.. Men vi fortsätter baka... Just nu håller jag att prova mig fram med ett recept på rågbräck... Hoppas det fungerar lika bra i ugnen som i huvudet...

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Om du inte har någon som erbjudit sig att provbaka i en östtysk gasugn (med baksten) så ställer jag gärna upp.

    Vid intresse maila bara.

    Bästa hälsningar från Berlin

    SvaraRadera
  5. Attans. Jag hade som alla andra också jättegärna provbakat. Du får säga till om de andra misslyckas alltför grovt eller någonting.

    SvaraRadera
  6. Jag undrar varför brödets skorpa är vidbränt, och alldeles för mörkt? Det verkar väldigt inne just nu att bränna vid bröd. Varför?
    Jag älskar att knapra på brödskorpan men blir det så svart smakar bara bränt och inte är den bra för hälsan heller.
    Så kan du ge en mig förklaring till detta fenomen, för alla brödbutik jag går förbi har brända kanter också..

    SvaraRadera
  7. Åh, det ska bli så spännande med den nya boken! Jag längtar! Och jag hoppas att den och en burk surdeg kan bli den nya gå-bort-presenten i höst. :)

    Jag har en fundering, eller kanske snarare ett förslag på vad jag önskar att läsa om i din blogg. Skulle inte du kunna skriva ett inlägg som beskriver vad alla moment har för funktion? Vad är exempelvis poängen med att låta fördegen jäsa i en täckt bunke, att vänta med att blanda i saltet till efter att man blandat ihop ingredienserna i vissa recept, att öppna luckan några gånger under gräddning, att först låta ugnen bli 250 och sen genast sänka till 200 grader, att förvärma plåten... ja, allt sånt helt enkelt. En del är beskrivet nån gång, en del har jag inte hittat förklaringar på, en del har jag gissat själv. Om vi som kämpar med att försöka göra lika fina bröd som du förstår alla moment är det större chans att vi kan fixa till eventuella problem med vårt eget bak... Så, det skulle jag önska, om du har tid och energi till det nån dag.

    Lycka till på sluttampen med boken!

    SvaraRadera
  8. Hej!

    En fråga, är det någon som har köpt Hedhs bröd och kaffebröd? Jag har och den är ganska lik föregångaren bröd.
    Har dock hittat en mystisk sak. Nämligen att receptet på st gallen burlibrot som finns i båda böckerna skiljer sig åt.

    I den senare boken står det att man i fördegen skall ha 22 (!) gram jäst. Detta måste väl ändå vara fel?

    Tack för en bra brödblogg.

    SvaraRadera
  9. Ja, jag missade också. Det hade varit kul att provbaka...;-)

    SvaraRadera
  10. Lycka till!
    Kommer självklart bli en topseller! :)
    Ha en fin kväll
    /A
    http://www.maxiander

    SvaraRadera
  11. Ser fram emot boken, lycka till med provbakandet!

    SvaraRadera
  12. hej! Jag råkade glömma min rågsurdegsgrund framme en hel dag i rumstemperatur. tror du den har dött nu?!

    SvaraRadera
  13. Johan L: Tack för tips!

    Antonia: Brödet är inte bränt, men det har en ordentlig skorpa. Jag vill ha det så, tycker det är gott. Det här brödet blir också lite extra mörkt för att det innehåller honung, och sockret i honungen karamelliseras i skorpan och ger brödet mycket färg.

    Stundentmorsan: Det är en utmärkt idé!

    Johan: Mysko.

    Anonym (om surdegen som stod framme): Det ska inte vara någon fara. Om jag var du skulle jag hälla bort allt utom lite i botten och mata den på nytt. Då blir den pigg och fin igen.

    SvaraRadera
  14. Hej! jag har en kanske lite basic fråga. Om man precis satt sin surdegsgrund, och den har bubblat upp, och jag vill baka på en gång med den - börjar jag ändå fr början i recepten? Alltså de börjar ju med att man tar surdegsgrund ur kyl och sätter fördegen över natten. Men om grunden aldrig varit i kylen (än) utan är ny, varm och bubblig? Dessa små surdegsproblem..!

    SvaraRadera
  15. No fair, I wanted to test your formulas!

    SvaraRadera
  16. Hej Martin,
    Jag vaknade i morse med en stark saknad. En omberäkningstabell/nyckel när man inte har tid att följa receptet tider slaviskt. Vore toppen om du hade några hållpunkter som stämde ungefär. t.ex:

    dubbla jästiden genom att minska surstarten med XX%.
    För varje grad kallare degen står - utökas jästiden med XX%
    osv.

    eller bara här på bloggen (som fick mig att börja för ca1,5 år sen - merci)

    SvaraRadera
  17. Anmäler mig härmed som korrbagare inför nästa bok... ;-) Och vad roligt att du håller på att ta bilderna, du har alltid fantastiskt fina bilder här på bloggen -- hoppas det blir många bilder i boken! När kommer den ut nu igen? jag fyller år i juli, då vore det lagom...

    SvaraRadera
  18. jag vill bara berätta. för min inspirationskälla. att nu. tre månader senare. ser mina surdegsgrunder ut som på bilden. l y c k a. jag har ändock bakat. varje helg. men oj så mycket som åkt i soporna. tackavetja frukostfrallorna. och levain med jäst. ja. och barnens favorit. knäckebröden från boken.

    fredagkväll. brukar det vara. matar jag mina grunder. men denna helgen fick det bli lördag.

    kan bara säga. tack å bock.

    SvaraRadera
  19. Måste bara tacka lite. För ett recept. Har för första gången lyckats baka bröd - utan att misslyckas, och det var med ditt recept på sommarbaguetter. De blev perfekta! Avnjöt dem till en härlig brunch och kände mig lycklig. För som sagt - aldrig lyckats med bröd tidigare!

    Tack tack!

    SvaraRadera
  20. Hittade hit nu först. Har kikat efter ett surdegsrecept som är enkelt eftersom jag aldrig gjort surdegsbröd.
    Men jag blir så totalt förvirrad.
    Ska man ha surdeg stående i flera dagar, mata eller inte mata.
    Hur matar man, med vad matar man osv...
    Därför har jag inte vågat mig på ett sånt bröd.
    Så därför undrar jag nu, ett enkelt, lättförståligt recept på surdeg, finns det så även en förstagångare vågar sig på det?

    Ha det gott.
    Synnöve.

    SvaraRadera
  21. Uhuuuuuu! jag håller på o bakar ditt valnötsbröd ur boken "surdegsbröd". Jag är inne på dag två o har blandat ihop alla ingredienser, låtit den stå i nu 5 o en halv timme -Men ingen dubbel storlek här inte! Kan jag rädda den på något vis eller är det bara att häva den i slasken? /K

    SvaraRadera
  22. Hej! Började baka med surdeg förra veckan efter inspiration från din blogg. Bakade bröd 1 och det gick utmärkt. Nu har jag en påse grahamsmjöl, rågmjöl samt vetemjöl, en vete och en rågsurdeg men hittar inget bra recept med grahamsmjöl.. Några tips?

    SvaraRadera
  23. Kristoffers: Hmm, nån sån tabell har jag tyvärr inte. Om jag vill att det ska jäsa långsammare ställer jag degen svalt. Man får känna sig fram lite.

    Christina: Det blir många bilder! Boken kommer tyvärr inte förrän i början av september …

    ea; Tack, tack!

    Caroline: Roligt att höra!

    Synnöve: Förstår om det verkar förvirrande och jag har ingen fördig sammanfattning här på bloggen. Låna min bok Surdegsbröd på bibblan, den kanske du blir klokare av.

    K: Hmm, om det inte jäst på fem timmar kan det nog vara svårt att rädda, men du kan alltid blanda i en hörna jäst och se om det går att rädda.

    Fanny: De här surdegsbaguetterna med graham kanske kan vara något.

    SvaraRadera
  24. till K: Jag brukar göra just så som Martin säger när mina degar inte jäser: i med 5-10g jäst i upplöst i kanske 1 tsk vatten.

    Det brukar alltid funka...

    SvaraRadera
  25. Jag vill bara säga tack så in i h mycket för att du gav ut din förra bok. Har just nu en Stureby levain på jäsning. Jädrar vad det växer! Efter att ha bakat allt matbröd i huset, tappade jag för några år sedan all lust att baka, och familjen har levt på tråkbröd från Ica alldeles för länge. Men nu är jag inspirerad igen! Honungsbrödet är en favorit i vår familj. Ser MYCKET fram emot den nya boken. Varmt lycka till och tack igen.

    SvaraRadera
  26. Hej Martin!

    Jag har ett problem: jag får ingen skorpa på mina bröd! jag kör med ånga och vädring, när det itne funkade så skaffade jag baksten. Men med stenen blir mina bröd klara efter halva angivna tiden, men utan skorpa!!!

    Snälla, säg att du har lite bra tips!!? / Michelle

    SvaraRadera
  27. Hej Martin, gillar din blogg! Blir alltid baksugen av dina fina bilder :) Har du provat att göra pakistanskt/indiskt naanbröd någon gång?

    SvaraRadera
  28. Hej och Grattis till nytillskottet! Kul! Letade efter kommentarsmöjlighet där du skrivit om det - bland recepten. Ska läsa på mer om surdeg och kanske pröva mig på det också.. är lite rädd att jäsningen ska gå fel. Hör av dig till mig om att länka till din hemsida från min hemsida Katinkas Kitchen. Vänligen

    SvaraRadera
  29. Det där brödet ser så gott ut! Jag vill baka det genast men får ge mig till tåls tills boken kommer. Grattis till jubileet också!

    Häls Margareta

    SvaraRadera
  30. Jag smakade det brända brödet. Gör nog eget istället. Föll inte i smaken nämligen. Smakar endast bittert.
    Det är märkligt med trender.

    SvaraRadera
  31. Mrs Data: Roligt att höra!

    Michelle: Jag har svarat på frågan i kommentarerna till inlägget "Ja må du leva …",

    Anita: Nej, har aldrig bakat nanbröd. Men det kommer nog!

    Katinka; Länka på!

    Antonia; Ja, det är säkrast att baka själv, då får man det just som man vill ha det.

    SvaraRadera
  32. Så den som skulle vilja provbaka ett, två eller tre recept link får gärna höra av sig. Man får en bok som tack för hjälpen.

    SvaraRadera