tisdag, september 16, 2008

September månads bästa deg

Dags att baka lite dinkelbröd, tänkte jag och gick och köpte en påse fullkornsdinkel från Dinkelboden. Det var en gräsligt ful förpackning, men jag stålsatte mig, jag ville ju ha mjölet.

Först bakade jag ett bröd på rågsurdeg, vetemjöl och fullkornsdinkel. Ungefär hälften vete och hälften dinkel. Det blev gott men inte underbart. Smakade ungefär som det ser ut, lite stubbigt liksom.

Dagen efter bytte jag rågsurdegen mot vetesurdeg och tog lite mindre dinkel i förhållande till vetemjöl. Ganska mycket mindre; 200 g dinkel och 800 g vete. Och den degen blev så otroligt bra! Tänk att det märks direkt när en deg är riktigt bra. Den är inte för hård, inte för lös, klibbig men inte så att det fastnar och lätt och luftig men ändå stabil. Man ser det också på hur den jäser. Med självförtroende.

En mycket bra deg.

Men den perfekta degen blev inte det perfekta brödet. Innan jag ställde de utbakade bröden i kylskåpet för nattjäsning fick de stå framme i ungefär en halvtimme, och det var nog lite för länge. När jag tog ut dem på morgonen kunde man se på dem att de jäst för mycket.

Tricket när ett bröd är överjäst är ju att knåda ihop det, baka ut och låta jäsa på nytt, men eftersom jag skulle till jobbet var det inte läge för det. Hej, jag missar niomötet, måste knåda lite bröd, men jag kommer till lunch … Det går inte. Och mycket riktigt säckade de också ihop en aning när jag skjutsade in dem i ugnen. De reste sig lite grann, men fick aldrig riktig någon fart. Nedrans förargligt, som pappa brukar säga.

Nåväl, jag vet exakt hur jag gjorde, så jag ska ge det en chans till. I helgen.

Lite satt, men ändå gott.

Och jo förresten, apropå stektermometrar; Alexandra Zazzi hörde av sig och berättade att hon köpt sin snajdiga stektermometer hos några som heter Menigo. De säljer nog bara till företagskunder egentligen, men det kanske man skulle kunna lösa. Kruxet, om man ska kalla det så, är nog snarare att den kostar sådär tolvhundra kronor … Kan man köpa en stektermometer för tolvhundra?

20 kommentarer:

  1. Det går många stektermometrar på tolvhundra..

    SvaraRadera
  2. Jag bakar en hel del med vetesurdeg och dinkel i lägre koncentrationer. Kan även rekommendera att byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl för lite rustikare känsla och fylligare smak. Här är det senaste av mina på den fronten.

    Tolvhundra för en stektermometer är vansinne, f ö. Spara pengarna och köp en bra radio till köket i stället.

    SvaraRadera
  3. Martin...nej...ingen stektermomenter kan vara värd så mycket Manitoba cream ;)

    SvaraRadera
  4. Nej, 1200 kr verkar mycket för en termometer. Särskilt om du tänkt beställa den av slarvleverantören Menigo.

    SvaraRadera
  5. Instämmer i de tidigare utropen, 1200 är för mycket! Men vad kul att Alexandra Zazzi också läser din blogg!

    SvaraRadera
  6. Nej, 1200 kr? Om du nu har ett kök helt i rostfritt och de är de enda som kan förse dig med en i rostfritt så kanske. Men då utgår jag från att kontakterna är gulpläterade, du får tre års bruksgaranti på den.

    Nä, köp två billigare istället. Se sedan till att inte ha dem i bröd/blöt miljö för länge i taget. Som jag skrev tidigare verkar de känsliga för vatten. Enda termometerna jag hade - mätte tempen i sjön... Det gillade den inte efter ett tag men efter att den fått torka så...

    man kan få en billig termometer för 150-200 kr, en bra kan då inte kosta mer än 500 kr.

    (samt svar på knacka i botten - jag vet, det är en konst. Jag kör med termometer jag med)

    SvaraRadera
  7. Klart man kan köpa en termometer för tolvhundra!

    Om jag tänker efter har jag aldrig sett en vettig termometer någon annanstans än i labbet, och de termometrarna kostade nog runt tusenlappen.

    Alla andra jag sett/haft har, om jag tänker efter, varit svåra att läsa av, osäkra, går sönder osv...
    Faktiskt blir jag riktigt sugen på en 1200kr-termometer själv. Säger du till om du lyckas köpa en?

    SvaraRadera
  8. Gör man en sak varje dag ska man ha bra utrustning att jobba med. Då kan det vara värt att göra en investering.

    Hellre betala lite till för att få något riktigt bra än att snåla och sedan inse att man inte är helt nöjd och köper den dyrare i alla fall. Då har man betalat ännu mer.

    Det är min prylfilosofi.

    SvaraRadera
  9. Jag har en så'n som din vita (fast silverfärgad) och om den inte skulle tycka om vatten så borde våran ha gått sönder för längesedan då min käre make brukar köra den i diskmaskinen (funkar det inte i diskmaskin ska vi inte ha det, är hans devis). Nej satsa på en billigare och lägg de pengarna på Ture!

    SvaraRadera
  10. Tack för alla goda råd. Jag håller i princip med Gustaf om att man ska satsa på kvalitet, det lönar sig nästan alltid i längden. Bra för miljön är det också, att inte köpa en massa skräp av plast som går sönder och ställer till jävelskap.
    Men samtidigt … ni har rätt i att man kan få ganska mycket annat för de pengarna. Det blir nog en enklare variant trots allt.

    SvaraRadera
  11. Har degspadet betydelse för resultatet? Jag läste nånstans att har man i Vichyvatten i degspadet blir brödet luftigt, och tyckte faktistk det blev det! Inför en fest gjorde jag ett bröd med rödvin i degspadet (för att göra det extra festligt!) och det blev faktiskt lite annorlunda? Har du provat "annorlunda" degspad? :-)

    SvaraRadera
  12. Jag skulle ju inte tacka nej om jag fick en så dyr termometer ;-) Men köpa en skulle jag nog aldrig. Fast jag håller med om att det ska vara bra grejer att jobba med, men just för en termometer verkar 1200 lite överdrivet.

    SvaraRadera
  13. du kan alltid önska dig en sån i julklapp.....till Ture! Vem kan motstå ett barns önskningar? ;o)

    SvaraRadera
  14. Hej,
    Kan du maila din adress till:Pia@tailsweep.com
    det gäller annonsering på din blogg

    SvaraRadera
  15. Hej Martin!
    Jag tänkte baka på vildjäst för första gången i helgen. Har följt dina råd med förtjusning. Jag har dock ingen assistent utan tänkte blanda degen med armkraft s a s. Det borde väl också gå? Är det viktigt att blanda länge?
    Tack för en jättetrevlig blogg!!!
    Hälsning från Anna i Falun

    SvaraRadera
  16. Hej.
    Måste berätta, idag så var jag på ett skolmöte på en restaurangskola, jag fick tipset om din hemsida- av en språklärare, det är fasligt vad din blogg blivit känd, jag nämnde för Svenskläraren att det finns ett anslag om din blogg vid skolans degblandare, bra ställe eller hur, nästa skolmöte tar jag Självklart med böckerna i Pain de Martins fina tygkasse.

    MVH Tompa Öland

    SvaraRadera
  17. Anna Karolina: Rödvin låter spännande! (har inte provat…)

    Anna: Det går absolut att blanda för hand. Ett tips om man kör med handkraft är att först blanda ca 5 minuter och sedan låta degen stå ca 30 minuter innan du har i saltet och blandar några minuter till. Lycka till!

    Tompa: Vid degblandaren låter perfekt! Mycket flott!

    SvaraRadera
  18. Hittade hit när jag letade efter recept på roliga surdegsbröd. Är ganska ny på området och har fortfarande lite problem med att få brödet att jäsa och bli fluffigt. Gott blir det i alla fall! Nu är jag på jakt efter receptet på Gateaus Danska rågbröd Odense. Mitt favoritbröd och det är helt utan vetemjöl om jag inte minns fel från etiketten. Något du trillade över på ditt studiebesök? /Anna

    SvaraRadera
  19. Så många härliga bröd:) Jätte spännande:)!

    SvaraRadera