tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post8759217985012733987..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Nyrenoverad rågsurdegMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger31125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-42211529855818049302010-03-26T18:05:50.723+01:002010-03-26T18:05:50.723+01:00Jag blir oxå väldigt gasig i magen av surdegsbröd....Jag blir oxå väldigt gasig i magen av surdegsbröd... Men det är det värt!Lindanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-1591315268681017202009-03-02T11:11:00.000+01:002009-03-02T11:11:00.000+01:00hehe, jag har inte hört talas om att man blir bubb...hehe, jag har inte hört talas om att man blir bubblig i magen av surdeg tidigare, det var som tusan!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-70558768452767407282009-02-17T13:10:00.000+01:002009-02-17T13:10:00.000+01:00Hejsan! Jag undrar just också om dessa bakterier s...Hejsan! Jag undrar just också om dessa bakterier som eventuellt skulle kunna bli i surdegsgrunden... Varför jag undrar är för att jag och min sambo blir dåliga i magen varje gång vi ätit surdegsbröden här hemma. Bröden smakar fantastiskt gott, och vi kan bara inte sluta med att äta surdegsbröd. Blir man alltid extremt bubblig och konstig i magen av surdegsbröd? Det kanske skall vara så? Ett tag trodde jag att bröden började jäsa en andra gång väl nere i magens varma vrå. Hihi!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-27367733367780512602008-11-08T21:56:00.000+01:002008-11-08T21:56:00.000+01:00Hej,jag har länge letat efter en surdeg med lite h...Hej,<BR/>jag har länge letat efter en surdeg med lite historia. Jag jobbar också på en tidning och undrar om man kunde få en liten klump från dig för att starta sin egen kultur?<BR/><BR/>jonas@fria.nuAntonhttps://www.blogger.com/profile/02042398525960064786noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28594567017364161442008-10-31T09:54:00.000+01:002008-10-31T09:54:00.000+01:00jag vill VÄLDIGT gärna veta varför surdegen skikta...jag vill VÄLDIGT gärna veta varför surdegen skiktar sig och bildar ett lager gråaktigt vatten ovanpå? kan man använda den eller slänga? Jag tycker att den jäser lite sämre då?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63194155045177133422008-10-29T10:53:00.000+01:002008-10-29T10:53:00.000+01:00Hade just tagit ut en URgammal surdegsburk ur kyle...Hade just tagit ut en URgammal surdegsburk ur kylen som såg, nåja, ... obeskrivlig ut och luktade ännu mer obeskrivligt. Tjuvläste medmera- tidningen och fastnade vid artikeln om din brödblogg. Knappade in adressen i datorn och det skedde ett under! Där fanns precis vad jag behövde veta. Tack för tipset...Hineshmhttps://www.blogger.com/profile/15147131059579395644noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-37758515722934351482008-10-27T20:17:00.000+01:002008-10-27T20:17:00.000+01:00Det där med bakterier som bildar gifter...låter in...Det där med bakterier som bildar gifter...låter inte bra. Hur vet jag om jag har såna små rackare i min surdeg?<BR/>KerstinAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-38687448937944381462008-10-26T11:08:00.000+01:002008-10-26T11:08:00.000+01:00Martin: grattis till nomineringen, superblogg och ...Martin: grattis till nomineringen, superblogg och instämmer i alla andras superlativ (som inte behöver upprepas men som du antagligen inte kan få nog av egentligen)!<BR/><BR/>Anna: jag tror också att det är helt fel i receptet. Jag brukar baka Riddarbageriets Dansken och där är det 5 dl vatten till skållningen (8 dl fröer) och 5 dl vatten + 2 dl sirap till 15 dl mjöl. Degen ska vara rätt så lös och riktigt kladdig så den hälls i formar och bakas länge i ugnen. Sedan måste brödet stå ett dygn för att torka till.<BR/><BR/>/OlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29290060230026359962008-10-26T10:15:00.000+01:002008-10-26T10:15:00.000+01:00Stefan:När jag fortfarande var ensamstående bakade...Stefan:<BR/><BR/>När jag fortfarande var ensamstående bakade jag en stor limpa i lergryta. Sedan hann jag äta upp den på en vecka. Surdegsbröd håller sig en vecka när man förvarar den i lergrytan (kanske med undantag av riktig besvärlig rötmånad). <BR/><BR/>Nu är vi en familj på fyra och äter upp tre rejäla limpor på en vecka utan att frysa dem. Visst tappar såna här bröd mycket av sin smak och konsistens i frysen? Under veckan förändras smak och konsistens från mjukt och milt till fastare och syrligare så att man får omväxling i brödet av en och samma limpa. <BR/><BR/>Ett annat bra sätt att förvara bröd är brödburk, en tillräckligt stor burk med löst pålagt lock. <BR/><BR/>Nu använder jag i och för sig alltid honungsjäsmedel, men surdegsbröd är nog minst lika hållbart.<BR/><BR/>Jag läste med intresse reportaget i Mersmak, och tyckte det var bra konstigt att man skulle ta jäst i surdegskulturen. Igår satte jag i alla fall en kultur utan jäst, men tycker den luktar lite konstigt idag. Jag satte den vid elementet som jag gör med honungskulturen, men det kanske blev för varmt (förmodligen närmare 30 grader).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63989426169330440462008-10-25T15:55:00.000+01:002008-10-25T15:55:00.000+01:00Stefan: Jag brukar förvara brödet i handduk frösta...Stefan: Jag brukar förvara brödet i handduk frösta dygnet, sedan i plastpåse. Om man bakar själv kan man ju göra lite mindre bröd som man äter upp snabbare.<BR/><BR/>Anna: Det måste nästan vara feltryck det där, det är en fasligt massa mjöl på så lite vatten … Jag skulle nog leta rätt på ett annat recept om jag var du (tyvär har jag inget på danskt rågröd.)<BR/><BR/>Maria: Ja, min vetesurdeg brukar också skikta sig lite efter några dagar. Men då gör jag som du, bara rör runt lite. Men om den blivit stående liote väl länge gör jag på samma sätt som med rågsuren.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-61673427956464964692008-10-24T07:00:00.000+01:002008-10-24T07:00:00.000+01:00Gratulerer med nominasjonen! Jeg ville nå bare for...Gratulerer med nominasjonen! <BR/>Jeg ville nå bare fortelle at jeg satte brød i kjøleskapet i går kveld, etter at de hadde hevet feridg. I dagmorges, da vekkerklokken ringte, satte jeg dem inn i kald ovn som jeg skrudde på 200 grader, og brøene ble perfekte ! Fantastisk praktisk :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29772221938731932412008-10-24T01:31:00.000+01:002008-10-24T01:31:00.000+01:00Hej Martin!Jag hittar ingen kontaktmejl till dig. ...Hej Martin!<BR/>Jag hittar ingen kontaktmejl till dig. Ville bara informera om att din blogg är nominerad till Matbloggspriset 2008.<BR/><BR/>Du kan läsa mer på Matblogg.se och Matbloggspriset.se<BR/><BR/>Vänliga hälsningar<BR/>Christopher AndertonChandertonhttps://www.blogger.com/profile/15142482399773814030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-19538829392272417612008-10-24T00:11:00.000+01:002008-10-24T00:11:00.000+01:00vattensamlingen på toppen på en vetesurdeg borde v...vattensamlingen på toppen på en vetesurdeg borde väl bli som en skydande hinnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86823737769744257492008-10-23T12:48:00.000+01:002008-10-23T12:48:00.000+01:00Renoverar du din vetesurdeg på samma sätt? Min bli...Renoverar du din vetesurdeg på samma sätt? Min blir lätt skiktad och vattnig, fast jag använder den ändå, rör runt lite bara, verkar funka ändå!<BR/>/MariaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-54664559302313780322008-10-23T10:22:00.000+01:002008-10-23T10:22:00.000+01:00Nu måste jag fråga en sak här.. Jag bakade bröd fr...Nu måste jag fråga en sak här.. Jag bakade bröd från Gateaus Brödbok i går och gjorde Danskt rågbröd. Jag har lusläst receptet 100 ggr och förstår inte riktigt vad jag kan ha gjort fel. Det är sammanlagt 3 dl vatten varav 2 dl är till skållningen som man gör dagen innan. Sen är det alltså 1 dl vatten utöver det och 5 dl mjöl. Hård deg? Jo men visst. Vad tror du, fel i receptet eller är det jag som gjort fel trots att jag inte kan hitta felet?Annahttps://www.blogger.com/profile/13748355074269930960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28809349795917723062008-10-22T20:40:00.000+01:002008-10-22T20:40:00.000+01:00Hej!Jag undrar hur man förvarar brödet i rumstempe...Hej!<BR/><BR/>Jag undrar hur man förvarar brödet i rumstemperatur på bästa sätt? <BR/><BR/>Som ensamhushåll brukar jag kanske frysa in halva brödet när jag bakat medan andra halvan kanske tar tre dagar att äta upp. Så har ni några tips hur man får brödet att vara fräscht så länge som möjligt?<BR/><BR/>/StefanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31250091916118165592008-10-22T19:25:00.000+01:002008-10-22T19:25:00.000+01:00Tack MArtin för detta inslag! Precis vad jag behö...Tack MArtin för detta inslag! Precis vad jag behövde! Såg och läst i Mera Mat idag - bakslug bagare! Bra reportage! Nu kan jag klippa ut och spara bland mina handskrivna recept som jag hämtat från din eminenta blogg!Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/04403212363016089035noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-14690838405436542132008-10-22T19:24:00.000+01:002008-10-22T19:24:00.000+01:00Saxat från bakkemi.se"Lukten i denna är inte syrli...Saxat från bakkemi.se<BR/><BR/>"Lukten i denna är inte syrlig och fräsh utan kanske kan liknas vid en blandning av unken fotsvett och spya.<BR/><BR/>Om surdegen inte kommer igång inom 'normal' tid eller 'dör' kan den bli angripen av Staphylococcus aureus som är en mycket salttolerant bakterie som även tål lågt pH. Bakterien bildar toxin, ett mycket starkt nervgift och det är värmestabilt, mao man kan ej få bort giftet med värme. Den mängd gift man behöver för att bli förgiftad är 0,000001 gram."<BR/><BR/>Låter inte överdrivet hälsosamt. Jag väljer nog att slänga min deg när den börjar lukta skralt...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49644931611265876312008-10-22T10:38:00.000+01:002008-10-22T10:38:00.000+01:00Jag plockade fram en surdeg från frysen, matade de...Jag plockade fram en surdeg från frysen, matade den och gav bort det som en present. Sparade lite av den i en burk och ett par dagar senare märkte jag att den inte alls hade vaknat utan börjat mögla! Jag Jag hade nog för lite surdeg i förhållande till hur mycket mjöl jag hade när jag matade den. Har inte hört hur det gått för kompisens surdeg, jag sa att den i princip aldrig blir dålig... :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-84761203329779426672008-10-21T19:04:00.000+01:002008-10-21T19:04:00.000+01:00Tack för påminnelsen. Min surdeg är nu nymatad och...Tack för påminnelsen. Min surdeg är nu nymatad och står framme.<BR/>I morgon eller torsdag ska det bakas:-)<BR/>/JanneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-36204789798420176882008-10-21T14:14:00.000+01:002008-10-21T14:14:00.000+01:00toppen rep. i Coop-tidningen. just nu har jag inne...toppen rep. i Coop-tidningen. just nu har jag inne surdegslimpor i ugnen och dom ser fina ut, får bara hoppas dom smakar fint ocksåB-b-b-ettyhttps://www.blogger.com/profile/06831817761031531764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-92195210629798521772008-10-21T10:28:00.000+01:002008-10-21T10:28:00.000+01:00Hej Martin!Hittade din blogsida idag efter att ha ...Hej Martin!<BR/>Hittade din blogsida idag efter att ha läst Coop´s medlemstidning. Jag har förstått att det finns fler surdegsälskare i detta land, men har hittills levt ett anonymt liv i det norrländska mörkret med min kärlek. Till och från har jag provat att baka surdegsbröd, utan riktig framgång. Men så för ungefär ett år sen gjorde jag ett stortag. De första bröden kunde väl användas till att slå ihjäl en älg med och väckte stor munterhet här hemma. Nu har jag kommit fram till surdegens lustgård med ett enkelt recept som är till stor belåtenhet för familjen och mina närmaste vänner. <BR/> Det som gladde mig mycket var att din deg får följa med på resa :) I somras åkte min deg med på semester, från Bjurholm i norr, via vår stuga på Åland, till Helsingfors och hem igen!<BR/> I alla fall; trevligt att läsa artikeln och att hitta din blog.<BR/><BR/>Hösthälsningar från norr<BR/><BR/>Greger OttossonAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-52720301161237579502008-10-20T21:39:00.000+01:002008-10-20T21:39:00.000+01:00Surdegskakor låter smaskens.... Intressant om en n...Surdegskakor låter smaskens.... Intressant om en nyfiken femåring får tag på den kakburken. <BR/><BR/>Torkad surdeg, man kanske ska testa?<BR/><BR/>Och ja, givetvis förvarar jag surdegen i kylen. Nymatat och mätt ställer jag in den, tar ut hungrig och föder den. Sedan in i kylen igen. Bara när det ska bakas av tas den fram och matas upp lite mer rejält.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14386661021975150242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-69551083142608609032008-10-20T21:18:00.000+01:002008-10-20T21:18:00.000+01:00Jag tar lös surdeg och smetar ut på bakplåtspapper...Jag tar lös surdeg och smetar ut på bakplåtspapper, sen torkar jag det och smular ner i en burk.<BR/>Har förövrigt en riktigt livlig vetesur, något som inte är helt enkelt.<BR/><BR/>Tompa ÖLANDAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-15910670052233058202008-10-20T19:05:00.000+01:002008-10-20T19:05:00.000+01:00Hejhej!Jag småfuskar både med mikrobiologi och bak...Hejhej!<BR/><BR/>Jag småfuskar både med mikrobiologi och bakning. Borde inte man kunna mata degen och direkt ställa in den i kylen för att låta den växa långsamt och därmed hålla längre?<BR/><BR/>Din blogg är underbar! Är helt beroende.Josefin Illergårdhttps://www.blogger.com/profile/03785764183279652777noreply@blogger.com