tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post8684166653363989965..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Observationer om vörtbakMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-37883080349551372042009-01-24T18:40:00.000+01:002009-01-24T18:40:00.000+01:00Jo jag tror att det Per skriver om att köpa från b...Jo jag tror att det Per skriver om att köpa från bryggeri stämmer även i Stockholmstrakten. <BR/>När jag var på visning i Spendrups bryggeri så fanns det en kran där de tappade ur vört för de som ville köpa. <BR/>Fast det var 10 år sedan så det kanske är annorlunda nu.<BR/><BR/>Ett annat sätt att få tag på vört är väl att helt enkelt gå till ett ställe där de säljer ingredienser för hemmabryggare och köpa ohumlat maltextrakt.<BR/>Eller gå till Humlegårdens ekolager http://www.humle.se/<BR/>Deras "mellanmörkt torkat maltextrakt" borde bli bra. 39:-/500g ger 4 liter vört.<BR/>Se bara till att ni inte får humlad malt. Då blir det beskt bröd.<BR/><BR/>Lycka till nästa jul.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-55660620446619581122009-01-22T08:19:00.000+01:002009-01-22T08:19:00.000+01:00Hej hej, lite inaktuellt såhär i januari men jag s...Hej hej, lite inaktuellt såhär i januari men jag snubblade just över denna artikel och nån gång blir det väl jul igen. Ring närmaste lokala bryggeri, chanserna är hyggliga att de säljer svagdrickeliknande vört på dunk. Här i södra Skåne har vi Två bryggare, till exempel. <BR/><BR/>Kanske lite lättare om man, som jag, jobbar på ett bageri men med en vänlig telefonröst brukar man komma långt!Perhttps://www.blogger.com/profile/01050851178049270333noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-91376869881730772322008-05-08T22:30:00.000+01:002008-05-08T22:30:00.000+01:00Jonas: Bra tips, tack!Jonas: Bra tips, tack!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-25930896282322243682008-05-07T21:01:00.000+01:002008-05-07T21:01:00.000+01:00Martin: håller med om russins försämring av bröd o...Martin: håller med om russins försämring av bröd och lussekatter, men har ändrat uppfattning sedan jag började lägga dem i blöt någon timme innan jag använder dem i bakning. Den förtorkade, skrumpna känslan försvinner, och det söta framträder istället.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-14827608817128546352008-01-17T23:16:00.000+01:002008-01-17T23:16:00.000+01:00Jag följde Jan Hedhs recept, förutom att jag inte ...Jag följde Jan Hedhs recept, förutom att jag inte hade tillräckligt med ihopkokt svagdricka. Jag fyllde på resten av vätskan med julmust. Jag fick minska på mjölmängden (ofta i Jan Hedhs recept), men resultatet blec mycket bra. Saftigt, och förvånansvärt hållbart. En del av mjölmängden var manitoba, då är det svårt att misslyckas.Pontushttps://www.blogger.com/profile/16562181372654074975noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-52413143322684071342007-12-21T23:04:00.000+01:002007-12-21T23:04:00.000+01:00Sara: Det bildas ju en del gaser och alkoholer vid...Sara: Det bildas ju en del gaser och alkoholer vid jäsning. De skall nog vädras bort. Men det är nog mer komplicerat än så. <BR/><BR/>Ang. russin skriver det trevliga bageriet Brothaus så här: "Nu har vi lärt oss att Sverige är ett tudelat land! Den ena delen vill ha vörtbröd med russin och den andra delen vörtbröd utan russin."<BR/>www.brothaus.se<BR/><BR/>Här är det russin som gäller. Jag skulle ALDRIG kunna tänka mig vörtbröd utan jäsning. Får se om jag hinner köpa riktig vört, annars blir det nog vörtpulvermix.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28282944108432474142007-12-21T16:22:00.000+01:002007-12-21T16:22:00.000+01:00Sara: Min gissning är att fukten liksom måste spri...Sara: Min gissning är att fukten liksom måste sprida sig i brödet. Om man till exempel skär i en nygräddad råglimpa så är den ofta kladdig inuti, men morgonen efter har den liksom "satt sig" och är tiptop. Och så skulle jag tro att vissa smaker tar lite tid på sig att utvecklas. Men som sagt, det är bara gissningar. Någon annan?Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-76770109642202796042007-12-21T15:24:00.000+01:002007-12-21T15:24:00.000+01:00appropå bröd bara, jag har aldrig förstått vad det...appropå bröd bara, jag har aldrig förstått vad det är som händer i ett bröd som ska ligga och "mogna" några dagar innan förtäring. någon här som sitter inne på svaret månne?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49734120236401610192007-12-21T14:46:00.000+01:002007-12-21T14:46:00.000+01:00Tiv: Jag har inte provat, men jag har svårt att tr...Tiv: Jag har inte provat, men jag har svårt att tro att det <I>inte</I> skulle funka med vörtmix i pulverform också. <BR/><BR/>"No Knead-bröden" ska jag absolut testa en dag!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-75780493919959941642007-12-21T13:41:00.000+01:002007-12-21T13:41:00.000+01:00Hej! Har köpr en påse Santa Marias vörtmix, månne ...Hej! Har köpr en påse Santa Marias vörtmix, månne det vara värt att prova alls? Har förresten provat no-knead bread. Rekommenderar till prövbakningen och väntar på dina kommentarer!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10258632193118487192007-12-21T08:30:00.000+01:002007-12-21T08:30:00.000+01:00Jag har fortfarande inte lyckats få till någon sur...Jag har fortfarande inte lyckats få till någon surdegsstart (har inte försökt på ett tag dock), så jag ska nog istället återigen försöka mig på Jan Hedhs vörtbröd. Senast jag gjorde det blev resultatet högst tveksamt, brödet blev alltför tungt och snabbt torrt och tråkigt, så tipset att dra ned på mjölmängden tror jag mycket på. Jag ska också springa förbi och köpa riktig vört; senast kokade jag ihop svagdricka, men jag tror definitivt att vörtvarianten är att föredra.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-37871279210884569632007-12-21T00:20:00.000+01:002007-12-21T00:20:00.000+01:00Hade tänkt baka vörtbröd ur Jan Hedhs bok imorgon ...Hade tänkt baka vörtbröd ur Jan Hedhs bok imorgon så det var ju tur att man tittade in på bloggen. Bra med tipset om 750g mjöl istället för 1000g. Ska definitivt testa det. Någon vört har jag inte fått tag på, men jag gjorde som det stod i boken, dvs kokade ner 1000g svagdricka till 200g (men någon sirapsliknande konsistens blev det inte...) Få se hur det blir. Utan russin blir det i alla fall eftersom syrran ska äta av det och hon är en notorisk "russinplockare".Anonymousnoreply@blogger.com