tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post8612742692201876820..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Del 6: Vila nu, lilla surdegMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-71493513350108276712012-01-24T20:10:53.461+01:002012-01-24T20:10:53.461+01:00Tora: Jo, du kan använda den här surdegen. För att...Tora: Jo, du kan använda den här surdegen. För att få de 4 dl du behöver till ett recept matar tar du 1-2 msk av den här och matar med 2 dl vatten och 2 dl rågmjöl. Sen låter du den bubbla igång vilket kan ta ca 8-10 timmar. <br />Hoppas det var till hjälp. Lycka till!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-88459835794011960042012-01-24T20:03:30.317+01:002012-01-24T20:03:30.317+01:00Hej! Jag ser att det var längesedan den här tråden...Hej! Jag ser att det var längesedan den här tråden uppdaterades men det skadar ju aldrig att fråga ändå! Du skrev att det räcker med endast 2 msk surdegsgrund för att baka ett surdegsbröd, men i många recept jag har sett behövs det betydligt mer (upp mot 4 dl!)kan jag då inte använda mig av det här grundreceptet?Toranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63883925621146655722011-02-23T10:07:06.228+01:002011-02-23T10:07:06.228+01:00Hej!
jag har läst igenom hela din surdegs-skola n...Hej!<br /><br />jag har läst igenom hela din surdegs-skola nu och tänker nog prova på detta snart men jag undrar (kan ha missat det bland all text) men ska man alltid bara lägga på locket till burken eller ska man skruva fast det också när degen kommit igång? /EsterEster https://www.blogger.com/profile/06864057821059108864noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-50731863112111839592010-12-29T23:37:50.086+01:002010-12-29T23:37:50.086+01:00Anna: Absolut, du kan baka precis vad du vill med ...Anna: Absolut, du kan baka precis vad du vill med rågsurdegen. hej!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-80435965998859504242010-12-29T22:35:26.164+01:002010-12-29T22:35:26.164+01:00Hej Martin!
Har bara gjort vetesurdegsgrund förut...Hej Martin!<br /><br />Har bara gjort vetesurdegsgrund förut men nu följer jag din "surdegsskola" med rågsurdegsgrund. Min fråga är om jag, när rågsurdegsgrunden nu är klar kan utgå från något annat recept än det du föreslår? Borde ju gå?<br /><br />Tack för en kanonblogg!Annanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-27848161265100065412010-12-18T17:20:41.529+01:002010-12-18T17:20:41.529+01:00Appropå det där med hur bra det jäser med ekologis...Appropå det där med hur bra det jäser med ekologiskt vs "vanligt" mjöl, jag har lagt märke till att t.ex Saltå Kvarns vetmjöl jäser avsevärt långsammare än olika oekologiska mjöl.<br /><br />Jag kollade på innehållsförteckningarna. Skillnaden var att de oekologiska mjölen innehåller tillsatt amylas, dvs enzym från kornmalt, som hjälper till att bryta ned mjölets stärkelse till socker som jästsvamparna kan tugga i sig. Samma sak händer utan tillsatt amylas, men långsammare.Stefan Petterssonhttps://www.blogger.com/profile/15771979219988454052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-32732672639934888932010-12-10T20:19:29.907+01:002010-12-10T20:19:29.907+01:00Fredde: Svårt att säga … men jag skulle nog testa ...Fredde: Svårt att säga … men jag skulle nog testa att köra ändå (men på kul kan du ju låta burken med det som blir över stå framme också).Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-3812357794620233292010-12-10T19:21:27.864+01:002010-12-10T19:21:27.864+01:00Hmmm kommit en bubbla, satte bägge vid elementet s...Hmmm kommit en bubbla, satte bägge vid elementet som håller 25 grader men inte mycke har hänt. Luktar dock bra om man säger så. Köra ändå eller vänta ännu ett dygn? <br />Tack för en bra guide i övrigt, blev tipsad av en surdegspolare att titta in hit.freddenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-37030608058473938852010-12-10T12:22:08.945+01:002010-12-10T12:22:08.945+01:00Ok, de hade jag hemma :) och kanske jag hinner ner...Ok, de hade jag hemma :) och kanske jag hinner ner imorgon annars :)<br />De börja bli spännande nu :)Hannahttps://www.blogger.com/profile/11605106049923762953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-69679380853747329992010-12-10T11:17:05.277+01:002010-12-10T11:17:05.277+01:00Hanna: Om du råkar ha lite anis och/eller fänkålsf...Hanna: Om du råkar ha lite anis och/eller fänkålsfrö kan du ta det istället. Men det blir gott även utan krydda. (Kryddorna kommer du förresten inte blanda i förrän i morgon.)Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-51240431935569678302010-12-10T11:14:13.263+01:002010-12-10T11:14:13.263+01:00Måste det vara kummin i degen?
Går det bra med nån...Måste det vara kummin i degen?<br />Går det bra med nån annan krydda, för jag har ingen bil idag som är så typiskt...Hannahttps://www.blogger.com/profile/11605106049923762953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-16618836505776131132010-12-10T09:38:18.575+01:002010-12-10T09:38:18.575+01:00Maria: Nä, du kan nog ersätta vete med dinkel på p...Maria: Nä, du kan nog ersätta vete med dinkel på precis samma sätt. Det är särskilt bra att baka surdegsbröd med en del fullkornsmjöl, då jäser det oftast ännu bättre.<br /><br />Fredde: Inte slänga tycker jag. Ställ dem på ett varmt ställe under dagen så kan du chansa och sätta igång en deg ikväll. Du har inte mycket att förlora.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-5386940959175783952010-12-10T09:22:44.656+01:002010-12-10T09:22:44.656+01:00Jag startade två grunder på råg (en för backup) ef...Jag startade två grunder på råg (en för backup) efter första dagen bubbla den ena medans den andra va helt platt. Men efter ja matat första gången så har ingen av dom bubblat ens. Där är ändå en bra doft i båda? Där finns lite antydning på bubbel men att dom inte riktigt vill komma fram. Ska man slänga och göra om eller chansa på att de funkar? Där är ingen tydan alls på mögel heller.Freddenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-46668563610421504892010-12-09T21:00:45.150+01:002010-12-09T21:00:45.150+01:00Glömde nämna att rågmjöl funkar bra... så surdegsg...Glömde nämna att rågmjöl funkar bra... så surdegsgrunden är gjord på det enl. din skola här :)Marianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85348124477842240112010-12-09T20:58:30.641+01:002010-12-09T20:58:30.641+01:00Jag har fått kostråd om att undvika vete så mycket...Jag har fått kostråd om att undvika vete så mycket det är möjligt pga hälsan. Har därför sista året bara bakat på dinkel/fullkornsdinkel, alltid bytt ut vetemjöl/rågsikt till det när jag utgått från recept - både vad gäller mat och bak. Nåt särskilt du tror jag bör tänka på nu när det ska bakas surdegsbröd..?Marianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-17169451664698633572010-12-09T20:16:53.412+01:002010-12-09T20:16:53.412+01:00bakformen: Det rågsikt som vi har här, och som jag...bakformen: Det rågsikt som vi har här, och som jag brukar baka med, är 60 procent vetemjöl och 40 siktat rågmjöl (ibland 50/50) . Ungefär som du blandat tidigare alltså.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-40937944121140675152010-12-09T15:58:57.731+01:002010-12-09T15:58:57.731+01:00Ännu en fråga- Skall det vara rågsikt för att det ...Ännu en fråga- Skall det vara rågsikt för att det är siktat rågmjöl i det eller för att det är vetemjöl i det? Rågsikt i Finland innehåller nämligen normalt inte vetemjöl. <br /><br />En liten aha-upplevelse som jag fick när jag skulle baka dina frukostsemlor. Som tur hade du skrivit ut det är vetemjöl i den svenska rågsikten. För semlorna har jag blandat finsk rågsikt med vetemjöl i förhållanden mellan 1:1 och 1:2, bra brukar det bli.<br /><br />Och ett stort tack från mig också för att du orkar dra det här! Inget litet strå du drar till stacken!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-21624241630233075792010-12-09T14:22:57.489+01:002010-12-09T14:22:57.489+01:00keron: Det behövs bara ungefär 2 msk surdegsgrund ...keron: Det behövs bara ungefär 2 msk surdegsgrund till bakandet. Du kan alltid testa att ställa den lite varmt ett tag och se vad som händer.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-35183593032725682592010-12-09T14:21:21.230+01:002010-12-09T14:21:21.230+01:00hur mycket surdegsgrund ska vi ha i burken nu (ell...hur mycket surdegsgrund ska vi ha i burken nu (eller rättare sagt hur mycket behöver vi till bakningen)? Min bubblar definitivt inte så där, jag har oftast en eller två hål i min grund :P får försöka sätta fart på den på nåt annat sätt...Keronhttp://keron.blogg.senoreply@blogger.com