tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post8584781515231885143..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Lilla surdegsskolan börjar nu!Martin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-87904984103206011272012-11-16T00:48:32.086+01:002012-11-16T00:48:32.086+01:00Trevlig Blogg om de goda i livet, titta gärna in p...Trevlig Blogg om de goda i livet, titta gärna in på min Blogg om kaffe http://puskaffe.blogg.se/index.html Tack!Pontus Unossonnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-36185822709956693912012-04-14T16:08:38.239+01:002012-04-14T16:08:38.239+01:00Hej!
Ja nu är det dags för mig att göra min första...Hej!<br />Ja nu är det dags för mig att göra min första surdegssats. Kollade runt på nätet först men tyckte mycket om den här surdegsskolan. Så here we go! Har precis blandat rågmjöl och vatten i en glasburk. Väntar med spänning hur det ska se ut imorgon.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-41525584808825176772012-03-24T13:05:19.322+01:002012-03-24T13:05:19.322+01:00Har ett "gammalt" minne av att man tog u...Har ett "gammalt" minne av att man tog ut ur surbröddögen lika mycket som man lagt i. Sedan lät man den jäsa ett par dagar till nästa bak. Ute ooh reser kanske ???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-64318906091501521052012-03-09T13:09:15.474+01:002012-03-09T13:09:15.474+01:00Nu har jag kastat min första surdeg. Den kom aldri...Nu har jag kastat min första surdeg. Den kom aldrig igång och jag tror den var lite möglig.<br /><br />Jag har satt min andra och väntar på bubblor men jag kom på en fråga. Spelar det någon roll hur stor glasburken är? I min burk är botten ganska stor så det blir inte ett särskilt tjockt lager gegga, kanske för tunt?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10847709757841991262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-17362653791894199712012-01-22T13:58:35.896+01:002012-01-22T13:58:35.896+01:00Nu har jag gjort en start - IGEN!
Den förra tog j...Nu har jag gjort en start - IGEN!<br /><br />Den förra tog jag död på när vi var på semester. B-)<br /><br />Mycket lätt recept som är lätt att öka och minska och baka bröd av detta. Till er som undrar så är det här en START som man sedan använder att baka bröd av. Vill man göra lite bröd tar man lite START vill man göra mycket tar man mycket. <br />Så storleken på starten har inte så väldigt mycket med det slutgiltiga brödet att göra. <br /><br />Lycka till!<br /><br />Mvh<br /><br />JennieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-20529151828741033042011-06-23T17:39:25.939+01:002011-06-23T17:39:25.939+01:00Hej
Jag undrar om det går bra att halvera recepten...Hej<br />Jag undrar om det går bra att halvera recepten. Jag bor ensam och vill inte gärna frysa bröd utan bakar hellre ofta och får färskt hela tiden. <br /><br />Underbara bröd!!<br />Hälsn PernillaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67756420844579600792011-04-03T21:32:46.161+01:002011-04-03T21:32:46.161+01:00Och så står min burk ovanpå det ljumma elementet i...Och så står min burk ovanpå det ljumma elementet i vardagsrummet. Det här ska bli spännande...Mattiasnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-12786571808839393472011-03-05T13:01:10.708+01:002011-03-05T13:01:10.708+01:00Erik & Rebecka: Om det möglar skulle jag gissa...Erik & Rebecka: Om det möglar skulle jag gissa att det beror på mjölet snarare än något annat. Du kan alltid testa med en ny påse mjöl (ev annan sort så du inte riskerar att få samma mjöl).Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-62071618374390651952011-03-05T12:56:49.373+01:002011-03-05T12:56:49.373+01:00Hej Martin! Jag har några gånger startat degar med...Hej Martin! Jag har några gånger startat degar med dina instruktioner och skulle nu starta en enligt "Lilla surdegsskolan". Jag har flyttat till en rätt kall lägenhet där det enda varma rummet är klädkammaren, men där blir degen bara möglig. Vad är viktigast, 24 grader eller inte helt stängd burk? Tacksam för svar!Erik och Rebeccahttps://www.blogger.com/profile/17364915633210017439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-60149941255455666312010-12-08T17:43:27.834+01:002010-12-08T17:43:27.834+01:00Hej! Ligger lite efter men eftersom du gjort det t...Hej! Ligger lite efter men eftersom du gjort det till en "skola" så hakar jag på. <br />Bakar oftast cupcakes, så jag har INGEN bröd erfarenhet.. ska dock bli väldigt spännande!<br />Jag gjorde en dubbelsmet/-deg. Är det ok att bara köra på 1 dl mjöl och 2 dl vatten eller blir det knasigt då? Vi är många i familjen som vill ha bröd! ;) <br /><br />Tack för fin blogg!<br /><br />//Heidi//Hhttps://www.blogger.com/profile/02819393647592276656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-46961363019197788972010-12-07T19:24:03.921+01:002010-12-07T19:24:03.921+01:00Nu har jag också satt igång, med oekologiskt rågmj...Nu har jag också satt igång, med oekologiskt rågmjöl och ovanpå datorburken som värmeställe.Arlahttp://ekologik.se/arildnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-17955252801940636482010-12-05T22:45:56.345+01:002010-12-05T22:45:56.345+01:00Keron: Ja, om det är boken Surdegsbröd du syftar p...Keron: Ja, om det är boken Surdegsbröd du syftar på så är den här lite annorlunda.<br /><br />Sverre: Morsomt!<br /><br />Bakformen: Nä, temperaturen är som sagt inte så noga. Men mängderna stämmer, 10 msk låter mycket … Riamjöl har jag tyvärr ingen erfarenhet av, men det kan säkert funka, och det gör säkert din burk också.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-476727692491290252010-12-05T22:14:55.804+01:002010-12-05T22:14:55.804+01:00Jag ska såklart hänga med på denna surdegsskola. J...Jag ska såklart hänga med på denna surdegsskola. Jag har iof en rågsurdeg i kylen så jag är mest spänd på brödet vi ska baka i helgen =) Jag är helt ny inom detta men tycker att det är mycket faschinerande.<br /><br />//LillanLillanhttps://www.blogger.com/profile/13277092355722427166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-55238414130487278222010-12-05T21:56:27.035+01:002010-12-05T21:56:27.035+01:00Spännande, nu skall jag äntligen försöka!
Men lit...Spännande, nu skall jag äntligen försöka!<br /><br />Men lite frågor:<br />1) Spelar vattentemperaturen en så stor roll? Rätt fort blir allt ändå rumstemperatur. Redan själva glasburken borde väl kyla ner det nästan genast?<br /><br />2) Stämmer de där mängderna? Jag fick ta säkert 7-10msk vatten till min rågade matsked rågmjöl för att det skulle se ut som på din bild.<br /><br />3) Hade bara riatorkat rågmjöl. Enligt paketet har kornen torkats i ria med alrök innan de malts. Månne det påverkar vildjästen? De påstod det dock vara en traditionell metod.<br /><br />4) Spelar burkens storlek stor roll? Min minsta burk var bortåt en liter... Ställde den dock att luta för att få mindre luftyta på surdegsstarten.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-89869360354791117922010-12-05T21:11:26.169+01:002010-12-05T21:11:26.169+01:00Hei Martin, takk for en god blogg og gode bøker.
J...Hei Martin, takk for en god blogg og gode bøker.<br />Jeg klarte ikke å vente på det Norske samlaget =) så jeg og min lille familie dro "tilfeldigvis" på juleshopping til Gøteborg.<br />Jeg kom hjem med en ting..Enklare brød.<br />Koser meg med fine oppskrifter.<br />Hilsen Sverre (Kokk og nyligen bakenetusiast)sverrehttps://www.blogger.com/profile/01257316761409683951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-89187530851053069542010-12-05T20:49:50.232+01:002010-12-05T20:49:50.232+01:00Tänker hänga på och ser fram emot ett härligt lörd...Tänker hänga på och ser fram emot ett härligt lördagsbröd!Anne-Liehttps://www.blogger.com/profile/15047310937817944679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28084479447355024692010-12-05T20:01:07.572+01:002010-12-05T20:01:07.572+01:00Så spännade! Jag ska strax ut i köket och blanda.
...Så spännade! Jag ska strax ut i köket och blanda.<br />Tack för att du gör detta!Pernillahttps://www.blogger.com/profile/00490915662494151968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-35069201493669936802010-12-05T19:42:37.111+01:002010-12-05T19:42:37.111+01:00Ja, nu är jag också igång!
Kramar från mig!Ja, nu är jag också igång!<br /><br />Kramar från mig!Pennelinahttps://www.blogger.com/profile/02837871746007272222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-11278016143431734642010-12-05T19:35:17.740+01:002010-12-05T19:35:17.740+01:00Det skiljer sig en hel del från dag 1 i din bok. b...Det skiljer sig en hel del från dag 1 i din bok. blev en väldigt liten mängd i min stora burk! Ser fram emot ett gott bröd till helgen!Keronhttp://keron.blogg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-72430012557801007542010-12-05T19:34:20.397+01:002010-12-05T19:34:20.397+01:00Jag är också med, fast min start är inte så jättel...Jag är också med, fast min start är inte så jättelös.Marionnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-55317345112647952072010-12-05T19:18:49.637+01:002010-12-05T19:18:49.637+01:00Hurra! Jag är med!Hurra! Jag är med!Calle Fleurhttps://www.blogger.com/profile/08732577631980771981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-32424477574529005122010-12-05T18:32:09.357+01:002010-12-05T18:32:09.357+01:00det här med surdegsbröd låter jättespännande. Jag ...det här med surdegsbröd låter jättespännande. Jag har gjort min blandning och ser fram mot kommande inlägg.Mojjehttps://www.blogger.com/profile/14518042779213297708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10052028487305034012010-12-05T17:55:39.242+01:002010-12-05T17:55:39.242+01:00tack för svar Martin. Då var det väl tur att jag l...tack för svar Martin. Då var det väl tur att jag litade på mig själv där.... Brödet står i ugnen så vi får väl se. Blir intressant med spiskummin.... själv brukar jag ibland använda kanel istället, det är både nyttigt och gott.<br />Förresten vad tyckte du om min tyska surdeg???????ingridphttps://www.blogger.com/profile/12947428921271485848noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24745816414861327232010-12-05T16:53:12.665+01:002010-12-05T16:53:12.665+01:00Ingrid: Du har helt rätt, vattnet har falit bort i...Ingrid: Du har helt rätt, vattnet har falit bort i första upplagan (rättat till senare upplagor). 50–100 g vatten ska det vara.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56656724446426750282010-12-05T16:50:31.510+01:002010-12-05T16:50:31.510+01:00har en fråga från rågbrödet i din enklare-bröd-bok...har en fråga från rågbrödet i din enklare-bröd-bok,sid 93. Ska det ej till vatten dag 2??? Det står endast mjöl o salt? Jag fick hälla i vatten för det blev knastorrt annars?? Nåt som jag missat eller?ingridphttps://www.blogger.com/profile/12947428921271485848noreply@blogger.com