tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post7323176417436859741..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Konsten att mata en surdeg, igenMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger67125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-87717336191879970362012-09-23T15:54:49.690+01:002012-09-23T15:54:49.690+01:00Jag vill också prova med dinkel. Hur matade du den...Jag vill också prova med dinkel. Hur matade du den i slutändan Birgitta? Har du några bra dinkelsurdegsrecept?<br />Anna Annahttp://www.thefoodmethod.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28542835887584678502010-11-16T15:12:56.285+01:002010-11-16T15:12:56.285+01:00Hej.
Jag matade min rågsurdeg igår för första gån...Hej.<br /><br />Jag matade min rågsurdeg igår för första gången med ljummet vatten och rågmjöl, men ställde in den direkt i kylskåpet. såg nu på din sida att den ska stå i rumstemperatur i 8 timmar. tror du att min surdeg är förstörd nu, eller går den att rädda ? <br /><br />// isabellAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-20250756160433991772010-11-13T12:55:21.963+01:002010-11-13T12:55:21.963+01:00Nu har jag ägt min surdeg i över ett år och jag ha...Nu har jag ägt min surdeg i över ett år och jag har aldrig matat den. Ibland har det gått en månad mellan baken. Då ser surdegen väldigt ledsen ut med en simmig vätska ovanpå, men det tar fart ändå. Anledningen att surdegen blir sådan är att jästen går in i ett vilande stadium och "flockulerar" när maten tar slut. Den kommer igen när man tillsätter ny mat/mjöl. Detta är ett mycket välkänt fenomen i kretsar där jag råkar röra mig, i.e. proteinforskningslabb, och jag har helt enkelt tillämpat den kunskapen i köket! Jäst är väldigt tålig, så lägg inte för mycket energi på att skämma bort den!Tovenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-2833932305700524642010-06-18T12:15:41.839+01:002010-06-18T12:15:41.839+01:00Till Signe
Jag har mina surdegsgrunder i kylskåpet...Till Signe<br />Jag har mina surdegsgrunder i kylskåpet i påskruvade burkar ( de fyller ca 1/3 av burken) det har funkat bra.Bigittahttps://www.blogger.com/profile/16865151181734214983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-6365762161244991782010-06-15T10:07:08.600+01:002010-06-15T10:07:08.600+01:00Hej Martin!
Ofta skriver du om att det är viktigt ...Hej Martin!<br />Ofta skriver du om att det är viktigt att inte locket sluter tätt när man bakar surdeg. Men när den ska stå i kylen, går det bra att stänga locket helt då? Känns lite konstigt att ha en öppen burk ståendes i kylskåpet..<br /><br />/SigneSignenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-4801169529671658242010-06-10T06:15:47.447+01:002010-06-10T06:15:47.447+01:00Hej Martin
Har du nån gång satt en surdegsgrund på...Hej Martin<br />Har du nån gång satt en surdegsgrund på Dinkel?I så fall fullkorn eller siktat?<br />Jag tänkte för matningen. Ska man köra som med vetesur (100g ) eller råg (60g?)<br />Jag har satt en grund på dinkel (siktat) som blev väldigt bra och jag har också bakat bröd med den.<br />Men vet inte som sagt matningsmått.<br />Hoppas du eller nån annan surdegsbagare vet.Bigittahttps://www.blogger.com/profile/16865151181734214983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-15528033959609356552010-06-03T10:23:32.820+01:002010-06-03T10:23:32.820+01:00Hej Martin
Har du nån gång satt en surdegsgrund p...Hej Martin<br />Har du nån gång satt en surdegsgrund på Dinkel?I så fall fullkorn eller siktat?<br />Jag tänkte för matningen. Ska man köra som med vetesur (100g ) eller råg (60g?)<br />Jag har satt en grund på dinkel (siktat) som blev väldigt bra och jag har också bakat bröd med den.<br />Men vet inte som sagt matningsmått.<br />Hoppas du eller nån annan surdegsbagare vet.Bigittahttps://www.blogger.com/profile/16865151181734214983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-27794156013092784192010-05-23T22:53:32.464+01:002010-05-23T22:53:32.464+01:00Therese: Ja, just så.
Joel: Ja, mina erfarenheter...Therese: Ja, just så.<br /><br />Joel: Ja, mina erfarenheter är att den lätt tappar kraft då. Den kommer fortfarande vara sur, men ha sämre jäskraft. Men du kan alltid testa!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-58138271039340768772010-05-16T21:32:42.915+01:002010-05-16T21:32:42.915+01:00Hej Martin, tack för en bra blogg!
Jag undrar hur ...Hej Martin, tack för en bra blogg!<br />Jag undrar hur viktigt det är med mängden surdeg som finns kvar i bunken då man matar den. Låt oss säga att jag har 200 gram surdeg kvar då jag matar den, men att jag bara matar den som om det vore 50 gram surdeg. Kommer den att tappat kraft om jag gör på det sättet?Joelnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-76307938832118371952010-04-14T21:38:42.516+01:002010-04-14T21:38:42.516+01:00Har försökt hitta ett bra grundrecept för vetesurd...Har försökt hitta ett bra grundrecept för vetesurdeg och så hittade jag ditt som lät så enkelt att göra. Men jag har lite problem att förstå porportionerna för att mata vetesurdegen. Men om vi säger att jag har 50g vetesurdeg att mata är de då du tar 100g vatten 100g mjöl?<br /><br />Tack för en inspirerande blogg!Theresenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-41314921578754477412010-04-12T11:12:32.984+01:002010-04-12T11:12:32.984+01:00Anonym (om hur ofta mata): Man får känna sig fram ...Anonym (om hur ofta mata): Man får känna sig fram lite, det är svårt att komma med något exakt svar eftersom det är så mycket som spelar in. Men du kan nog räkna med att den håller någon dag längre om du ställer in den i kylen direkt.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-65622114215991342552010-04-01T08:24:08.136+01:002010-04-01T08:24:08.136+01:00Du skriver att om man ställer in sin surdegsgrund ...Du skriver att om man ställer in sin surdegsgrund i kylen direkt efter matandet så behöver man inte mata den lika ofta. Hur ofta?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-52478939245081439792010-03-21T23:30:45.071+01:002010-03-21T23:30:45.071+01:00Fryst rågsurdeg håller i alla fall i tio år har ja...Fryst rågsurdeg håller i alla fall i tio år har jag upptäckt när jag väckte en så gammal orörd grund och bakade två utmärkta bröd nästa dag. Nu är en ny slatt av denna kultur sparad i frysen igen, men det ska inte dröja så länge igen. Provade första gången på 80-talet men tror inte "ursatsen" varit med hela tiden, utan att jag börjat om ett par gånger.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-18580043486745553992010-02-18T12:09:33.057+01:002010-02-18T12:09:33.057+01:00Tack för ditt snabba svar angående min resa, Marti...Tack för ditt snabba svar angående min resa, Martin, jag följer ditt råd!<br />/AnnikaUnknownhttps://www.blogger.com/profile/06300124037904537377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-6092704955937942472010-02-15T23:34:37.349+01:002010-02-15T23:34:37.349+01:00Tim: Jag är övertygad om att det går bra att mata ...Tim: Jag är övertygad om att det går bra att mata sin surdeg på många olika sätt också, jag beskriver bara hur jag gör. Om man matar surdegen relativt ofta, mer än en gång per vecka, tror jag inte heller proportionerna har lika stor betydelse.<br /><br />Annika: Jag tror den klarar sig fint. Du kan ju mata den det sista du gör innan du åker och direkt skjutsa in den i kylen.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-18815563448735365852010-02-15T23:11:04.552+01:002010-02-15T23:11:04.552+01:00Hej Martin!
Jag skall resa bort i två veckor. Tror...Hej Martin!<br />Jag skall resa bort i två veckor. Tror du min rågsurdegsgrund klarar sig i kylen utan matning? Funderar annars på att frysa den eftersom det verkar lite "meckigt" att torka? <br />Tack för toppenbra blogg och bok!<br />/AnnikaUnknownhttps://www.blogger.com/profile/06300124037904537377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-71718085480627410152010-02-07T04:46:57.322+01:002010-02-07T04:46:57.322+01:00Jag har alltså en enlitersburk och det har gått he...Jag har alltså en enlitersburk och det har gått helt utmärkt att mata den med samma mängd vatten och mjöl oavsett om den är halvfull eller bara lite kvar. Har du verkligen testat Martin?Timnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-41689612854879553372010-02-07T04:41:47.452+01:002010-02-07T04:41:47.452+01:00Riktigt så noga med proportionerna mat till mängde...Riktigt så noga med proportionerna mat till mängden surdeg i burken är det inte! Jag häller bara ut när burken är mer än halvfull före jag matar den, annars är det risk att den svämmar över. Har gjort så i tre års tid och har undebart liv i surdegarna. Vetesuren luktar också äpple. :)Timnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-30265975145174655042010-02-05T10:40:26.242+01:002010-02-05T10:40:26.242+01:00Tack snälla Martin för att du svarar, och så himla...Tack snälla Martin för att du svarar, och så himla snabbt! Du är bara bäst!<br />KiddeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-4557281198665298732010-02-04T20:46:18.706+01:002010-02-04T20:46:18.706+01:00Kidde: Jag tror att du utan vidare kan köra degen ...Kidde: Jag tror att du utan vidare kan köra degen uppemot 20 minuter. Ett tips kan vara att köra 10 minuter, och sen låta degen vila en stund innan du kör några minuter till.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-40027083761022848742010-02-04T15:48:15.277+01:002010-02-04T15:48:15.277+01:00Hej Martin,
en undran om vetemjöl special kontra e...Hej Martin,<br />en undran om vetemjöl special kontra ekologiskt mjöl. Om man av någon anledning behöver blanda dessa, hur gör man med knådningstiden? Sen undrar jag vad som krävs i tid för att "överarbeta" en deg, och hur man ser att man gjort det... tror jag arbetar för lite, men vågar inte köra längre än du skriver :)<br />KiddeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-45718665884340461712010-01-28T08:15:03.952+01:002010-01-28T08:15:03.952+01:00Jag tycker det kan vara värt att mata sin vetesur ...Jag tycker det kan vara värt att mata sin vetesur med en liten nypa rågmjöl också, då får den extra fart. Jag tror att det kan bero på att flera nya typer av jäst tillkommer då jag har fått för mig att om man matar utan att tillföra nya arter så kommer enstaka arter att ta över.<br />Oavsett anledning så jäser den bättre om man kastar med en nypa rågmjöl.<br />/DPAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-71089760170258932542010-01-28T01:00:56.911+01:002010-01-28T01:00:56.911+01:00Jag tycker du är rent fantastisk som verkligen ork...Jag tycker du är rent fantastisk som verkligen orkar svar på alla frågor!<br />Det tackar man för!Lenahttp://almamater.bloggplatsen.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-51472653471305998222010-01-27T23:55:55.621+01:002010-01-27T23:55:55.621+01:00Anders B: Fantastiskt!
Sophia: Det låter bra att ...Anders B: Fantastiskt!<br /><br />Sophia: Det låter bra att den är så livfull. Antingen så får du skaffa en större burk, eller så får du helt enkelt blanda till lite mindre, typ 50 + 100 + 100.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-43556387904918862642010-01-26T18:35:23.573+01:002010-01-26T18:35:23.573+01:00Jag har två surdegar, en på vete och en på råg. De...Jag har två surdegar, en på vete och en på råg. De är väldigt livfulla och fina och det har blivit en hel del riktigt fina bröd. "Problemet" är att min vetesurdeg nästan är för livfull! Om jag har matat den på kvällen och låter den stå över natten i rumstemperatur så möts jag tidigt på morgonen av surdeg på köksbänken! Surdegen bubblar alltså över i min 0.5 liters burk... Jag matar den precis som du (tror jag), en gång i veckan och sätter in den i kylen ca 8 timmar efter att jag matat den, där får den stå om jag inte ska baka... Varför jäser den över nu, och varför jäser bara vetesurdegen över?Sophiahttps://www.blogger.com/profile/09770840902456888920noreply@blogger.com