tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post7248604510154568352..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Hemmakvarn och kornbrödMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-11558885448631609092012-01-04T14:51:12.987+01:002012-01-04T14:51:12.987+01:00Ett tag sedan nu, men har du använt kvarnen mer?
...Ett tag sedan nu, men har du använt kvarnen mer? <br />Jag har köpt mig en MUM8 efter att bokstavligt ha slitet ut en elvisp med degkrokar.<br /><br />Funderar på om den även skulle kunna passa för att mala kaffe eller blir det för fint?Mickehttps://www.blogger.com/profile/00966449107627948979noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-44853602568247128782010-02-10T17:29:58.875+01:002010-02-10T17:29:58.875+01:00Korn har odlats i Sverige betydligt längre än tvåt...Korn har odlats i Sverige betydligt längre än tvåtusen år. Däremot var det det dominerande sädesslaget under mer än tvåtusen år, från 1000-500 f.kr. till 1800-talet.<br /><br />Jordbruket infördes i Sverige något senare än 4 000 f.kr. och fram till kornets övertagande så dominerade olika vetesorter. <br /><br />Detta enligt "Det svenska jordbrukets historia" från Natur och Kultur.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/06659474023450849589noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-21744010989440540982010-02-10T11:16:33.307+01:002010-02-10T11:16:33.307+01:00Man kan köpa sädeskvarnar på tyska ebay.
Det finn...Man kan köpa sädeskvarnar på tyska ebay.<br /><br />Det finns både hadjagare och såna med maskin elleer som man kan sätta på en befintlig.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-42257834740629061472009-09-20T10:19:55.191+01:002009-09-20T10:19:55.191+01:00Hej!till alla som använder olika sorts bakplåtspap...Hej!till alla som använder olika sorts bakplåtspapper till brödbakning.<br />Köp teflonduk i stället!Fungerar i alla läge.Geyzahttps://www.blogger.com/profile/06424911212874519365noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49669075926007613672009-08-21T12:10:15.861+01:002009-08-21T12:10:15.861+01:00Intressant det där med att näringsämnen förstörs k...Intressant det där med att näringsämnen förstörs kort tid efter malning. Men jag undrar om det stämmer. Jag mailade Orbio och frågade vad det finns för vetenskapligt stöd men har inte fått svar. Vet du?Danielhttps://www.blogger.com/profile/10288799666291001660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63948421002101409502009-08-17T21:29:58.043+01:002009-08-17T21:29:58.043+01:00Lätt det vackraste bröd jag sett på länge. Grattis...Lätt det vackraste bröd jag sett på länge. Grattis.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-36070259549512066772009-08-16T08:37:39.972+01:002009-08-16T08:37:39.972+01:00Brödet är provsmakat och befunnet gott! av både mi...Brödet är provsmakat och befunnet gott! av både mig och hustrun. En härlig deg att arbeta med och en fantastisk skorpa.Slapskonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-12604574737913631972009-08-15T16:51:32.172+01:002009-08-15T16:51:32.172+01:00Jag upptäckte din brödblogg förra helgen och har a...Jag upptäckte din brödblogg förra helgen och har använt veckan till att starta upp en surdeg och är just nu mitt uppe i jäsningen av mitt första riktiga surdegsbröd. Det här känns som RIKTIG bakning! Eftersom det är surdegspremiär har jag använt min gamla assistent men normalt knådar jag för hand; en härlig meditationsform.<br />Erfarenhet hittills: degen har god vidhäftningsförmåga :)Slapskonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-42570702917440221082009-08-13T19:38:33.723+01:002009-08-13T19:38:33.723+01:00Specialist på bröd - wow! Det är så fantastiskt go...Specialist på bröd - wow! Det är så fantastiskt gott, men jag äter det sällan.<br /><br />ninelin.blogg.seNinelinhttp://ninelin.blogg.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49352583886732341812009-08-12T13:15:22.871+01:002009-08-12T13:15:22.871+01:00Birgitta: jag brukar strö vetemjöl på bakplåtspapp...Birgitta: jag brukar strö vetemjöl på bakplåtspapperet eftersom jag ofta har rätt lösa degar, och det fungerar bra. Men det låter ju ännu bättre att baka direkt på bakstenen...Christinahttps://www.blogger.com/profile/09977868822454343309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-69366756533542194142009-08-12T00:12:52.522+01:002009-08-12T00:12:52.522+01:00Hade precis samma problem med pappret, lyckades is...Hade precis samma problem med pappret, lyckades isolera mitt fel till fabrikatet, köpte ett annat och problemen är borta.<br /><br />Runddrivningsinlägget var mycket hjälpsamt, tack!akinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31688909624232809092009-08-11T11:20:32.446+01:002009-08-11T11:20:32.446+01:00Snabbt tips ang papper; köp såna i silikon (finns ...Snabbt tips ang papper; köp såna i silikon (finns på Clas Ohlson mm).Haraldnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-21039712635562321642009-08-11T10:48:54.185+01:002009-08-11T10:48:54.185+01:00Tack för pappers-svaren! Det är faktiskt bakplåtsp...Tack för pappers-svaren! Det är faktiskt bakplåtspapper ("Baka lätt") och inte smörgåspapper som jag använder sedan ett antal år. Antagligen är bakstenen hetare än en vanlig ugnsplåt som inte är förvärmd. Den här gången la jag limporna direkt på stenen och det funkade utmärkt, men det är svårt att flytta dem från bakbordet utan att de tappar luften. Funderar på degspade.<br />BirgittaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29648974756718669862009-08-11T05:35:08.703+01:002009-08-11T05:35:08.703+01:00I norra Sverige och andra områden där man förr ibl...I norra Sverige och andra områden där man förr ibland hade svårt att hinna få in skörden innan frosten, så torkade man ofta säden genom att rosta den. I Finland kan man t ex köpa mjöl på rostat korn (talkonmjöl/Talkkunaa). Och på samma sätt rostade man i Värmland (efter finska invandrare) havre och malde till s.k. skrädmjöl. Rostningen ger en helt annan smak på mjölet, ev dödad det kanske också lite enzymer i mjölet.Kurthttps://www.blogger.com/profile/02129475735150727429noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-43950995497332749902009-08-10T20:56:25.474+01:002009-08-10T20:56:25.474+01:00Ingis: Jag är pappaledig fortfarande, men bakade m...Ingis: Jag är pappaledig fortfarande, men bakade mycket även när jag jobbade heltid. Mitt bästa tips är nog att ha degen i kylskåpet när man är på jobbet, då vet man att den inte jäser över i alla fall.<br /><br />Birgitta: Mystiskt med papperet, är det månne som Harald säger att det är smörgåspapper? Jag brukar inte vända på degen i lådan, men det där kan man nog göra lite som man vill.<br /><br />Tiv: Jag törs inte säga så mycket mer om kvarnen, jag har bara testat den en gång. Men jag rapporterar förstås om jag upptäcker något nytt.<br /><br />Malin M: Kvarnen följde med degblandaren som jag mycket riktigt fick av Bosch för en tid sedan och som jag skrev om <a href="http://paindemartin.blogspot.com/2009/06/apparatspecial.html" rel="nofollow">här</a>. Jag får faktiskt en del förfrågningar från olika producenter men tackar nej för det mesta. Håller med dig om att smygreklam på bloggar är urtråkigt. Om jag skriver om något jag har fått kommer jag vara helt öppen med det.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-66347734286944000732009-08-10T18:32:09.995+01:002009-08-10T18:32:09.995+01:00Har du blivit en sån bloggare som producenter skic...Har du blivit en sån bloggare som producenter skickar grejer till för att du ska testa dem och marknadsföra dem på din blogg? Jag gillar din blogg men inte smygreklam. Har för mig att du bytte bakmaskin för ett tag sen till en du fått av producenten?<br />/Malin MAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-1408251006900857322009-08-10T17:54:12.394+01:002009-08-10T17:54:12.394+01:00Vad kul!!! Jag är mycket nyfiken att läsa mer om k...Vad kul!!! Jag är mycket nyfiken att läsa mer om kvarnen, hur det fungerar! Hur mycket tycker du att man skall använda assistentens kvarn innan det "lönar sig" att skaffa en "riktig" kvarn? Hur snabb är den? Man säger att brödet med nymalet mjöl smakar helt annorlunda, mycket bättre? Jag är ännu mycket tveksam hurdan kvarn behöver man - eller behövs det... Jag hörde talas också att det är mycket viktigt att korn säkert är rent och av bra kvalitet.<br />Det vore kanske lättare att lagra bara korn, och inte så många olika mjölpåsar..TiVnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-54426679662544015952009-08-10T17:02:54.546+01:002009-08-10T17:02:54.546+01:00Kul att kunna mala sitt eget mjöl direkt ner i deg...Kul att kunna mala sitt eget mjöl direkt ner i degbunken.<br />Brödet ser riktigt gott ut!Hallon & Blåbärhttps://www.blogger.com/profile/17357179567981311335noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73305679344028221862009-08-10T15:34:16.661+01:002009-08-10T15:34:16.661+01:00De såg ljuvligt gott ut & kornbröd brukar ju v...De såg ljuvligt gott ut & kornbröd brukar ju vara det! Nu blev jag verklige sugen att baka bröd igen :)Sandra drömkakahttp://dromkaka.blogg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63975896955540800522009-08-10T10:21:26.400+01:002009-08-10T10:21:26.400+01:00Kornbröd används fortfarande för att göra tunnbröd...Kornbröd används fortfarande för att göra tunnbröd, i alla fall i Jämtland. Favoriten kommer från Gäddede, deras korntunnbröd är så jälka bra. Har hittat det på Ica Maxi i Solna.<br />http://www.erikssonstunnbrod.sePeder Edvinssonhttps://www.blogger.com/profile/02976618094204978465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-72203341386265938032009-08-10T10:09:35.349+01:002009-08-10T10:09:35.349+01:00Anonym, är det säkert att du har bakplåtspapper oc...Anonym, är det säkert att du har bakplåtspapper och inte smörgåspapper? Det fastnar nämligen som 17..Haraldnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-18540772291531683892009-08-10T09:57:21.051+01:002009-08-10T09:57:21.051+01:00Spännande med kornbröd - det ska jag prova! För un...Spännande med kornbröd - det ska jag prova! För ungefär en månad sedan gjorde jag mitt första försök med din metod och just nu jäser min femte deg i sin plastlåda. Dt är så kul! Lådan är toppen (köpt på IKEA. Efter två lyckade bak började jag experimentera rågmjöl och blandade hackade valnötter och solrosfrön i degen. Det blev gott men inte lika luftigt bröd. Förra veckans bak med ca 1/3 rågmjöl plus solros- och sesamfrön blev platt. Trist även om smaken är OK. Nu har jag återgått till originalet. <br />Två frågor har jag:<br />1) bakpappret fastnar under brödet oavsett om jag använder sten eller plåt. Det är pilligt att få bort det även om man fuktar. Har du något tips? <br />2) Jag vänder ibland degen ett kvarts varv i lådan när jag vikt den (som wienerbrödsdeg) för att vikningarna inte ska vara på samma ledd hela tiden. Vad tror du - spelar det någon roll?<br />BirgittaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-59479414816706001892009-08-10T09:13:13.163+01:002009-08-10T09:13:13.163+01:00Nä nu måste jag fråga, jobbar du kvar på tidningen...Nä nu måste jag fråga, jobbar du kvar på tidningen? Eller är du fortfarande pappaledig? Jag har svårt att få till det med bakningen då jag jobbar nästan heltid. Fast häromdagen smet jag från jobbet redan vid 13-tiden för att ta hand om min rågsur, det antar jag att min arbetsgivare har full förståelse för...Ingisnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-5711129121313976842009-08-10T08:16:27.190+01:002009-08-10T08:16:27.190+01:00Jäklar, du han före! Fast jag funderar på en Orbio...Jäklar, du han före! Fast jag funderar på en Orbio. Promenaddags.Khttps://www.blogger.com/profile/14565017598029975918noreply@blogger.com