tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post6045075848386401061..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Kastrullbröd med kumminMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger75125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-65492331965256824942012-04-09T20:32:09.723+01:002012-04-09T20:32:09.723+01:00Hi Martin, I love your blog even if I cannot under...Hi Martin, I love your blog even if I cannot understand most of it. I have always been impressed by northern Europe's bread cuture. Here in Basque Country (Spain)it's very difficult to find breads with such a big variety of cereals. Well, I am writing to you in order to understand what rågsurdegsgrund is. I use the google translator but some of the ingridients aren't translated.<br />Thank you for sharing your knowledgeintxaurtsuhttps://www.blogger.com/profile/14055970003976733513noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-87443825759472036742011-01-18T19:26:58.234+01:002011-01-18T19:26:58.234+01:00Jag börjar arbeta tidigt på morgonen och har inte ...Jag börjar arbeta tidigt på morgonen och har inte möjlighet att baka då. Om jag gör dag 1 på kvällen kan degen jäsa i kylskåpet till kvällen dag 2 eller bli degen överjäst?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-5142332452342602162011-01-17T14:21:20.657+01:002011-01-17T14:21:20.657+01:00Ganndul: Det är svårt att säga varför ditt bröd sm...Ganndul: Det är svårt att säga varför ditt bröd smakar som det gör, men du kan vara inne på rätt spår själv. Jag tycker det brukar bli bäst när man bakar med surdegen när den är på topp så att säga. Står den för länge kan den ge ett alltför surt bröd med dålig jäskraft.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85251431530624860732011-01-16T21:13:40.909+01:002011-01-16T21:13:40.909+01:00Har nu bakat mitt första riktiga surdegsbröd enlig...Har nu bakat mitt första riktiga surdegsbröd enligt detta recept. Surdegen var livlig och brödet jäste som det skulle men jag tycker att jag fick en lite udda bismak (åt det beska hållet). Har jag gjort något fel eller ska det kanske smaka på detta viset? Jag har en teori om att både surdeg och den "riktiga" degen stått över tiden då jag haft dem stående framför mitt värmeelement där det varit mellan 25 och 30 grader så att det hela gått snabbare än normalt. Surdegen hann i alla fall börja sjunka ihop igen och det kanske inte är så bra?Ganndulnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86653481830366239612010-06-08T13:29:09.287+01:002010-06-08T13:29:09.287+01:00Lövely! Nu är jag på surdegståget. Degen gosar i k...Lövely! Nu är jag på surdegståget. Degen gosar i kylskåpet och hela familjen njuter kastrullbröd. Mmmmm!<br />/L otta - nyckeln var att en kompis sa att man få baka slut på degen och börja om, man måste inte skaffa en ny familjemedlem att gulla och underhålla :)Lottanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-28051021658937772202010-04-22T20:22:54.276+01:002010-04-22T20:22:54.276+01:00Hallå! Tack för din fina bok och blogg. Jag prövar...Hallå! Tack för din fina bok och blogg. Jag prövar mig fram å det försiktigaste...det går bra faktiskt :-) <br /><br />En fråga: har du några tips på variation av ditt "enklaste surdegsbrödet", kastrullbrödet alltså? Har bara gjort enligt receptet med kummin men undrar om man kan variera med ljust mjöl, honung eller ngt annat? Jag har ingen degblandare så detta bröd funkar fint för mig.<br /><br />TAck och hej!<br />KarinUnknownhttps://www.blogger.com/profile/07570946688457383065noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-30401330721079737302010-04-18T22:09:24.125+01:002010-04-18T22:09:24.125+01:00Jo, a propos det här med kallt eller ljummet vatte...Jo, a propos det här med kallt eller ljummet vatten. Jag läser och läser i ditt recept:<br />"50 g vatten (kallt om det är kyligt, varmt om det är en ruggig dag)"<br />... och känner mig lite dum. Vad är det för skillnad på en kylig och en ruggig dag? Har jag missförstått eller borde det inte vara kallt vatten om det är en varm och koselig dag?<br />Undrar ClaesUnknownhttps://www.blogger.com/profile/14530060610866222429noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-83838168048222747332010-04-18T21:24:32.921+01:002010-04-18T21:24:32.921+01:00Har mätt tempen i ugnen och utgår från det uppmätt...Har mätt tempen i ugnen och utgår från det uppmätta resultatet. Får inte tiden att stämma, men nu har jag bestämt mig för att det inte gör något. Den får ta en timme på sig om det är det den vill. Med lite aluminiumfolie på så bränner den inte i alla fall. Det blir kalasgott hur som helst.<br /><br />Detta bröd har varit mitt första försök till surdegsbak, eller bakning över huvud taget. Har gjort runt 10 limpor där jag varierat med lite frö. Solros i och pumpa på är inte så dumt. :)<br /><br />Nu har jag gett mig på de två levainbröden i boken och lyckats hyfsat. Mer träning behövs dock för att de ska komma genom tullen.<br /><br />Som så många andra vill jag tacka för en suverän blogg med massor av konkreta tips och ovärderlig respons!Johan Svenssonhttp://johan-svensson.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-80074353901619945652010-04-12T10:54:22.459+01:002010-04-12T10:54:22.459+01:00Johan: Om du har en termometer som klarar höga tem...Johan: Om du har en termometer som klarar höga temeperaturer skulle jag föreslå att du mäter temperaturen inne i ugnen en gång. Olika ugnar kan variera väldigt mycket, och kanske behöver du dra på lite mer en vad som anges. Om brödet blir bränt vid högre temperaturer kan du alltid sätta det lite längre ner i ugnen.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56162650624454792752010-04-05T12:48:54.636+01:002010-04-05T12:48:54.636+01:00Många tack!
Nu körde jag en limpa till 97 grader,...Många tack!<br /><br />Nu körde jag en limpa till 97 grader, på lite lägre temperatur än tidigare. Har just tagit ut den, så jag har inte kollat hur den blev, men den ser inte bränd ut i alla fall. Dock undrar jag varför det tar mig 55 minuter att uppnå denna temperatur, när det i receptet står 25-20 minuter (15+(10 eller 15)). Höjer jag temperaturen går det säkert fortare, men då blir det väl ännu snabbare bränt, och sänker jag temperaturen lär det knappast gå snabbare. Vad finns det fler för faktorer som spelar roll och är det någon nackdel att det tar lång tid att uppnå rätt innetemperatur?<br /><br />Ursäkta mitt svammel, men jag är ny och vilse i brödbakardjungeln. :)Johan Svenssonhttp://johan-svensson.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-38458442163631194682010-04-04T13:50:47.033+01:002010-04-04T13:50:47.033+01:00Johan: Om surdegen/fördegen står lite för länge ka...Johan: Om surdegen/fördegen står lite för länge kan den bli för sur vilket i sin tur gör att brödet inte reser sig lika mycket. <br />Vad gäller innertemperaturen skulle jag nog testa att baka brödet på lite lägre temperatur om jag var du, då slipper du också en brända ytan.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-57229110278934890222010-04-04T12:14:11.187+01:002010-04-04T12:14:11.187+01:00Tack för ett bra kom igångrecept! Detta är det för...Tack för ett bra kom igångrecept! Detta är det första lyckade brödet i mitt liv. Har bakat fyra limpor hittills och har en femte i ugnen nu. <br /><br />Två små funderingar dock. För det första får jag den inte lika hög som på din bild. Det ser ut som att den sticker upp över kanten i kastrullen på din bild, men min når inte upp så högt, och då har jag ändå en kastrull på 2,5l som du. Brödet blir ändå saftigt och gott, utan att vara omåttligt kompakt, men kunde jag uppnå ditt höga fina bröd skulle jag bli ännu gladare. Tips?<br /><br />Andra funderingen. Jag får inte upp innertempen till 98 grader. Limpan som står inne nu har stått 30 minuter, enligt temperaturangivelserna i ditt recept, och är nu 90 grader. Det kommer gå upp till 96 och stanna där länge. Jag brukar ta ut det här, efter 45 minuter. Vid 97 grader, ca 50 minuter, har ytan bränts så man behöver skära bort det värsta. Brödet är inte direkt degigt efter att jag tagit ut det på 96 grader, men lite spänst är det ju, och kniven blir klibbig efter att ha skurit i brödet. Gör jag något galet eller ska jag vara nöjd såhär?<br /><br />Tack på förhand!<br /><br />JohanJohan Svenssonhttps://www.blogger.com/profile/15699785992925322324noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-47339733483602714422010-03-18T15:50:20.092+01:002010-03-18T15:50:20.092+01:00Jonna: Ge den en timme till, när degen är kall kan...Jonna: Ge den en timme till, när degen är kall kan det ta en stund innan den kommer igång. Att du blandat i lite rågkross och annat tror jag inte ska ha pajat det … Håller tummarna att den får fart!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-54180220660309836212010-03-18T15:45:34.442+01:002010-03-18T15:45:34.442+01:00Jag skulle testa ett av dina logistikknep, gjorde ...Jag skulle testa ett av dina logistikknep, gjorde steg ett på kvällen som vanligt, steg två morgonen efter, lät stå i rumstemperatur en timme och slängde sedan in den i kylen innan jag gick till skolan. När jag kom hem tror jag inte degen hade jäst någonting alls... =S dessutom verkar den inte vakna till fast den varit ute ur kylen i snart en timme. jag blev lite övermodig av att degen såg såå härlig ut på morgonen och började improvisera lite. bytte ut en del av rågsiktet mot rågkross och linfrön. kan det ha varit det som förstörde? Eller har jag för kallt i kylskåpet?<br /><br />(PS. ett stort plus till hur du svarar på kommentarer! blir lite förvirrad och irriterad på folk som svarar "kommentatorns" blogg, nder ett inlägg som kan handla om något helt annat. inte ändamålsenligt! någon borde skriva en guide med bloggkommentarsnormer och tillvägagånssätt :P)Jonnahttps://www.blogger.com/profile/08378198171164635682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-3531727226488344552010-02-15T23:58:09.435+01:002010-02-15T23:58:09.435+01:00Sofie: 100 gram surdeg är ungefär 1 dl.Sofie: 100 gram surdeg är ungefär 1 dl.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-20196587280827416332010-02-15T16:58:10.248+01:002010-02-15T16:58:10.248+01:00Hej!
Undrar hur mycket 100g surdeg är i dl ungefä...Hej!<br /><br />Undrar hur mycket 100g surdeg är i dl ungefär?<br /><br />Med vänlig hälsning och ett stort tack för en bra blogg!<br /><br />/SofieSofienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-8893155485505055512010-02-13T14:04:55.569+01:002010-02-13T14:04:55.569+01:00Anders: Jag skulle gissa att de då jäst för mycket...Anders: Jag skulle gissa att de då jäst för mycket.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10771393962834982332010-02-11T14:06:11.152+01:002010-02-11T14:06:11.152+01:00Hej Martin,
tack för en finfin och superinspirera...Hej Martin,<br /><br />tack för en finfin och superinspirerande blogg!<br /><br />Snabb fråga:<br />Flera bröd jag gjort efter dina recept blir lätt degiga och smakar väldigt surt. Beror det här på att de jäst för lite eller för mycket, tro?<br /><br />/AndersAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-7466881963456337122010-01-27T23:50:31.171+01:002010-01-27T23:50:31.171+01:00Andreas: Tack för de snälla orden!
tricours: se s...Andreas: Tack för de snälla orden!<br /><br />tricours: se svar under inlägget "En bra början".<br /><br />Sofia: Det går utmärkt att göra steg ett på morgonen och baka när man kommer hem.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-62683925580316474372010-01-27T21:15:39.579+01:002010-01-27T21:15:39.579+01:00Hej!
Det här är förmodligen en superdum fråga, me...Hej!<br /><br />Det här är förmodligen en superdum fråga, men går det lika bra att göra steg ett på morgonen och sen baka brödet när man kommer hem på eftermiddagen?Sofiahttps://www.blogger.com/profile/12667080931353826953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-39762484298975947892010-01-23T09:37:53.744+01:002010-01-23T09:37:53.744+01:00Måste verkligen säga att jag fått vatten på min kv...Måste verkligen säga att jag fått vatten på min kvarn när det gäller surdeg här. Din blogg har snabbt vuxit till min favorit.<br />Har nu en rågsurdegsgrund och en vete på gång. Ännu har inget tillfälle öppnat sig för mig att baka men när det väl tiden infinner sig så är jag taggad till tusen.<br /><br />Tack för en underbar blogg.Andreasnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-38004059510014657312010-01-22T20:43:51.418+01:002010-01-22T20:43:51.418+01:00Min rågsurdeg var nog lite slö... Det blev bubblor...Min rågsurdeg var nog lite slö... Det blev bubblor ca 24h efter att jag blandat fördegen, men kanske inte nog med bubblor (borde jag ha väntat ännu längre?). Sen ville det inte jäsa särskilt mycket, men vi får se om det blir något bröd till slut.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15088979612083062297noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-47476169786493586932009-12-27T20:54:33.432+01:002009-12-27T20:54:33.432+01:00Beth: Den är väldigt tunn från början, men det bli...Beth: Den är väldigt tunn från början, men det blir tjockare längre fram i receptet.<br /><br />L: Om de inte jäser blir det sällan något vidare i ugnen heller … Ett tips: Mata surdegen en gång om dagen tills den bubblar igång på nånstans runt 6-8 timmar. När du väl fått fart på den kommer det att funka att baka med den också.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-87354810725601005542009-11-25T11:22:13.699+01:002009-11-25T11:22:13.699+01:00när jag startar min rågsurdegsgrund är den väldigt...när jag startar min rågsurdegsgrund är den väldigt tunn-1/2 dl rågmjöl samt 1dl vatten. Jag använder grovt rågmjöl. Är detta rätt?bethhttps://www.blogger.com/profile/17452139281222599060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-38807575629351992062009-11-25T11:06:17.880+01:002009-11-25T11:06:17.880+01:00Hej, snälla hjälp?
Varför jäser inte mina degar or...Hej, snälla hjälp?<br />Varför jäser inte mina degar ordentligt (gjord på rågsurgrund)? I går försökte jag baka i alla fall, trots dålig jäsning, och lade bröden i två formar. När jag sen tog ut bröden efter 60 min i ugn var de alldeles degiga inuti och hade som ett hårt lock ovanpå, och var såklart alldeles oätliga. Jag vill ju så gärna lyckas...<br />/LAnonymousnoreply@blogger.com