tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post4491960282065182875..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Med äpple och valnötMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-54811902616740039592011-04-29T21:24:24.408+01:002011-04-29T21:24:24.408+01:00Fredagkväll: väldigt trött men vad kommer man att ...Fredagkväll: väldigt trött men vad kommer man att tänka på efter tandborstning: Jo, detta bröd som jag sneglat på så länge - och som syrran lovordat! Så nu är kvällmomentet gjort, mer bak i morgon! Tack för att du inspirerar och ser till att vi får gott bröd att äta!Lindanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-50311780031506019202009-05-16T09:00:00.000+01:002009-05-16T09:00:00.000+01:00Jag har bakat mycket i mina dagar, även surdegsbrö...Jag har bakat mycket i mina dagar, även surdegsbröd. Men detta var något speciellt. Tack!<br />/IngvarAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-53124883259052453812009-05-01T22:08:00.000+01:002009-05-01T22:08:00.000+01:00Bra idé med äpple och valnötter även om det inte v...Bra idé med äpple och valnötter även om det inte var du som kom på den. Jag bakade brödet(fast höftade alla ingredienser) imorse. Fuskade lite och hade lite vanlig jäst också, sen tänkte jag inte på att jag bakar för hand och att äppelbitarna kanske borde varit mindre. Brödet blev ändå fantastiskt gott och uppskattat av grannarna i det vita huset! Jag använder mig relativt ofta av gröt när jag bakar bröd, men jag har aldrig läst det i något recept (förutom skållat grahamsmjöl). Kanske en kvarleva från fattigförr? Vet inte ens var jag har fått det ifrån. Visserligen får man ett lite tyngre bröd, men oj så saftigt. Perfekt som frukostmacka och det håller sig saftigt länge länge - jättelänge.Ellienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-20221267451147146312009-04-29T23:40:00.000+01:002009-04-29T23:40:00.000+01:00Jättegott!
Men min deg blev också väldigt lös så ...Jättegott!<br /><br />Men min deg blev också väldigt lös så jag blev tvungen att ha i mer mjöl och lite mindre äppeljuice. Jag har råkat ut för det förr, att min deg är mycket lösare än den borde vara. Jag tror att det är min surdeg som lätt blir för lös. Den blir jätterinning om jag matar den med 1 dl vatten och 60 g rågmjöl...johannahttps://www.blogger.com/profile/06575498316069192744noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29288421609525790402009-04-24T10:53:00.000+01:002009-04-24T10:53:00.000+01:00Gjorde detta bröd i går kväll. Istället för äpple ...Gjorde detta bröd i går kväll. Istället för äpple hade jag i torkade fikon. Underbart gott. Bakade ut två lite större bröd. Det ena fick kollegorna på jobb smaka till förmiddagsfikat. Har nu beställning på bröd till nästa personalmöte på avdelningen...<br /><br />Tack för ett underbart recept och en fantastisk blogg.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85950016824012100962009-04-22T21:07:00.000+01:002009-04-22T21:07:00.000+01:00Jennie - Jag tror att surdegen stod för länge och ...Jennie - Jag tror att surdegen stod för länge och varmt och fick gå lite väl långt innan du bakade på den. Den blir bara lösare och lösare. Vilket resultat det får för brödet vet jag inte...men det kanske du vet vid det här laget? :)<br /><br />Jag provade att baka det här brödet med gafset som blev över från råsaftcentrifugen. (Och centrifugerad äppeljuice, vilket fick mig att känna som att jag tog ett par steg i onödan när allt ändå hamnade i brödet till slut.) Äppelmojset uppnådde inte riktigt 300 gram, så jag skivade i ett äpple också. Resultatet blev jättegott! Fast nästa gång skippar jag äppelbitarna, för jag tycker mest att det är läskigt med kallblöta grejer i brödet. Jag ska helt klart fortsätta laborera med slagget från centrifugen, det känns ju kul att ta tillvara på det.<br /><br />Hyfsat luftigt, väldigt gott, men inte på långa vägar lika högt och storhåligt som på dina bilder, Martin. När ska du starta öppen förskola för andra pappalediga bakentusiaster? ;)kallehttps://www.blogger.com/profile/10667543448071159612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73963935328991676362009-04-22T17:20:00.000+01:002009-04-22T17:20:00.000+01:00Hej!
Det här brödet såg ju fantastiskt gott ut så ...Hej!<br />Det här brödet såg ju fantastiskt gott ut så jag ville så gärna prova. Det är mitt livs andra surdegsbröd. <br /><br />Jag är dock osäker på om det här blir något bröd. Blandningen från dag ett bubblade fint och luktade lagom surt igår kväll. Den stod på på golvet i badrummet där vi har golvvärme. Så åkte jag till jobbet och lät den stå på diskbänken ovanpå diskmaskinen. När jag kom hem från jobbet var blandningen rinnande och luktade sprit. <br />Ska det vara så?<br /><br />Jag bestämde mig för att chansa och baka ändå. Nu står degen på jäsning på badrumsgolvet och den har ökat lite, men inte så mycket med tanke på att den har ståtti två timmar. <br /><br />Tror ni att det blir något bröd? Kan det ha blivit för varmt inatt eller för fuktigt?Jennienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-77375540692135118532009-04-21T17:11:00.000+01:002009-04-21T17:11:00.000+01:00Låter sååå smaskigt!! Det ska jag pröva snart.... ...Låter sååå smaskigt!! Det ska jag pröva snart.... Tack för din fina blogg, Martin! Bakar ditt fullkornsbröd varje vecka med lite variation utan att bli trött på det.<br />Hälsningar SabineHineshmhttps://www.blogger.com/profile/15147131059579395644noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24592671674243007112009-04-21T10:20:00.000+01:002009-04-21T10:20:00.000+01:00Ok, jag som trodde de SKULLE stå framme hela tiden...Ok, jag som trodde de SKULLE stå framme hela tiden... ska göra ett nytt försök.<br /><br />Apropå runddrivning, så har jag faktiskt både det och hur man slår en limpa, på film i min blogg. Jag visar på en ganska fast deg, och det här är ren bageriteknik:<br /><br />http://bakahemma.blogspot.com/2009/02/sla-en-limpa.htmlMariahttps://www.blogger.com/profile/08854790921396371319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-4492561009180306662009-04-20T18:38:00.000+01:002009-04-20T18:38:00.000+01:00Detta ska bli det första surdegsbröd jag kommer at...Detta ska bli det första surdegsbröd jag kommer att göra! Har inte vågat förut, då jag är en fena på kakor men inte på bröd. Låter helt fantastiskt gott!Åsa, Gbgnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85606666610303517972009-04-20T13:39:00.000+01:002009-04-20T13:39:00.000+01:00Irma: Nä, den ska inte vara så fasligt lös … Iblan...Irma: Nä, den ska inte vara så fasligt lös … Ibland, om surdegen stått lite väl länge i det första steget, så kan det leda till att degen liksom inte håller ihop, även om man tillsätter mer mjöl. Om du gör ett nytt försök så kan du prova att låta degen stå några timmar kortare i det första steget.<br /><br />Arne: När jag rundriver degen viker jag liksom in kanterna på degen mot mitten, och spänner på så vis ytan. En dag ska jag göra en liten film som visar hur jag gör.<br /><br />Lisa: Jo, en termometer är praktiskt. Ljusa bröd brukar vara klara runt 94 grader och lite mörkare runt 98. Jättetunga formbröd, som danska rågbröd, kan behöva upp til 100 grader. <br /><br />epim: Kanske kan det variera mellan olika äppelsorter …<br /><br />Theo: En ärta jäst kan man gott kosta på sig! De flesta bagerier jag hälsat på hos tillsätter lite jäst även i surdegsbröden. <br /><br />Lilian: Lyckat!<br /><br />Babban: Typiskt att den bara går till 230 grader … Ett tips kan vara att låta ugnen stå på riktigt länge, gärna en timme, innan du skjutsar in bröden. Och så tror jag förstås att en baksten skulle göra susen!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-58990994012335714432009-04-20T12:47:00.000+01:002009-04-20T12:47:00.000+01:00Hej Martin!
De flesta av dina brödrecept är bakad...Hej Martin!<br /><br />De flesta av dina brödrecept är bakade i 275 grader.<br />Jag har en ny ugn från AEG som har högsta värme på 230 grader och varmluft 230 grader.<br />Har du något råd till mig eftersom jag tycker att bröden inte blir så bra?Babbanhttps://www.blogger.com/profile/10870133079694155612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-6216871083333203062009-04-19T21:57:00.000+01:002009-04-19T21:57:00.000+01:00Nu har jag bakat, låtit det svalna länge, och ätit...Nu har jag bakat, låtit det svalna länge, och ätit med smör och ost.<br />Det är inte det mest lätthanterliga brödet då degen är väldigt lös. Och det kan inte kallas rundrivning när man viker ihop några gånger i en hög med mjöl.<br />Och när man vänder jäskorgen så flyter bröden ut, och slår i varandra.<br />Men ooo vad gott!<br />Och stort och luftigt.<br />Ett bra bröd för de som är skeptiska mot surdeg.<br /><br />Jäste 4 timmar + 1,5 timmar. Gräddade 35 minuter. Red Delicious-äpplen och hasselnötter o paranötter.epimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67218915826198771872009-04-19T16:12:00.000+01:002009-04-19T16:12:00.000+01:00Äppelbitarna ville inte integrera sig med degen, i...Äppelbitarna ville inte integrera sig med degen, inte gick de sönder heller, så jag tog bort en del av dem. Bröden blev kanon. Höga och fina och vääldigt goda.Lilianhttps://www.blogger.com/profile/16031751067540329596noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-57282543555498251472009-04-19T14:36:00.000+01:002009-04-19T14:36:00.000+01:00Tog precis ut tre små limpor. De flöt ut på plåten...Tog precis ut tre små limpor. De flöt ut på plåten och såg ut att bli kassa, men 7 cm är ok. Har inte smakat ännu..! Äppelbitarna förblev hela i min assistent, får se om det blir bra. <br />Jag får sällan bra höjd på mina surdegsbröd trots vetemjöl special. Fuskar ofta med en ärta jäst, men blir det samma bröd då eller tar jästen över under jäsning o slår ut vildjäst/surdeg?Theonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-7161233979564114592009-04-19T09:37:00.000+01:002009-04-19T09:37:00.000+01:00Jag har en lika lös deg som Irma på jäsning; och h...Jag har en lika lös deg som Irma på jäsning; och har svårt att tro att jäskorgar kommer funka (får bli vanliga formar i så fall)<br />70% hydrering är ju inte det minsta extremt, så kan det vara så att vissa äpplen avger vätska, medan andra snarare drar till sig vätska??<br />(Jag använde Red Delicious)epimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-34443290792242778882009-04-18T21:03:00.000+01:002009-04-18T21:03:00.000+01:00Hejhej!
Har en fråga.
Äntligen fick jag igång en s...Hejhej!<br />Har en fråga.<br />Äntligen fick jag igång en surdeg och prövade att baka brödet Inga krusiduller. Det jäste på fint och verkade helt ok hela vägen. Men det var alldeles degigt inuti när jag tagit ut det. Gick inte att använda alls.<br /><br />Tror du det skulle räcka att ha en termometer som visar när det kommer upp till 98 grader och varför är det just den temperaturen? <br />Kan det bero på något annat?Lisanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73248359125479173872009-04-18T16:52:00.000+01:002009-04-18T16:52:00.000+01:00Vilket bröd! Det blev perfekt, mycket gott trots a...Vilket bröd! Det blev perfekt, mycket gott trots att jag inte skivade äpplet, det blev bitar istället, kanske jag minskar ner på valnötter nästa gång. Men ett bekymmer har jag, hur sjutton runddriver jag degen? det tycker jag är svårt.<br /><br />mvh<br />arneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-35339942193639640302009-04-18T15:17:00.000+01:002009-04-18T15:17:00.000+01:00Degen är lös :)????
Gjorde enligt ditt recept på ...Degen är lös :)????<br /><br />Gjorde enligt ditt recept på äpple och valnötsbröd, men degen blev jättelös. Gick inte att baka ut utan att tillsätta mycket mjöl. Ska den vara så där lös eller en något fast konsistens?<br />Undrar <br />IrmaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-64593762154539967632009-04-18T09:59:00.000+01:002009-04-18T09:59:00.000+01:00August: "Bagarens Hvetemedel", vad innehåller det?...August: "Bagarens Hvetemedel", vad innehåller det? Är det vetegluten och sånt?<br /><br />Ännu en bagare: Du har förstås helt rätt, 94 grader är nog mer lagom till det här brödet.<br /><br />Epim: De flesta av de där kommer med, dock med nya namn. Vi får väl se om du hittar dem!<br /><br />Maria: Om det var grönt på den kanske det var mögel, och det är nog svårt att bli av med. Det låter kanske som att du hade surdegen framme under flera dagar? De blir dåliga ganska snabbt i rumstemperatur (om man inte matar dem en gång om dagen). Jag förvarar alltid surdegsgrunderna i kylen. När jag har matat dem låter jag dem stå framme tills de bubblat upp, cirka 10 timmar, men sedan åker de in i kylen igen. Hänger du med?<br /><br />Anders: Kan det vara så att du har en för stor mängd surdegsgrund i förhållande till det mjöl och vatten du matar den med? Prova att ta en ganska liten klick rågsrudegsgrund, 50–100 gram, och blanda med 300 g vatten och 180 rågmjöl. Låt stå varmt cirka 10 timmar så bör det bli fart på den. Och tänk på att efter att den ökat i volym kommer den att sjunka ihop igen, men det är helt i sin orndning. Hoppas det var till någon hjälp.<br /><br />Erik: Ja, yoghurt eller honung brukar folk tillsätta i starten. Till rågsurdegsgrund tycker jag dock det brukar funka bra med bara mjöl och vatten. Vetesur gör jag med hjälp av lite rågsur eller just yoghurt.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-90721028251058714052009-04-17T15:28:00.000+01:002009-04-17T15:28:00.000+01:00Martin, hur funkar det att använda yogurt i sin st...Martin, hur funkar det att använda yogurt i sin startsurdeg?<br />Är det något du rekommenderar eller avråder från?<br /><br />/ErikAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-20802869758090608632009-04-17T11:39:00.000+01:002009-04-17T11:39:00.000+01:00ser gott ut!
en fråga:har bakart med surdeg från o...ser gott ut!<br />en fråga:har bakart med surdeg från och till i några år men jqg tycker inte att jag får den rätt kraften i surdegen. visst bubblar det och luktar fräscht om den men den riktiga volymökningen får jag inte som man kan se i vissa böcker. vad kan vara fel? några tips?<br /><br />undrar<br />AndersAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-17626336733982488462009-04-17T08:47:00.000+01:002009-04-17T08:47:00.000+01:00Åh, alla ni surdegskunniga:
Jag är en baktekniksnö...Åh, alla ni surdegskunniga:<br />Jag är en baktekniksnörd som kan slå limpor på löpande band, men har precis startat med surdeg och sånt och är hopplöst okunnig.<br /><br />Min surdeg dog i kylen!<br />Först stod den framme och luktade äppelcider (fast den varken innehöll äpple eller cider) och bubblade så fint. Sen satte jag in den i kylen när jag åkte bort fem dagar.<br />Kom hem, tog ut den och då var den lite grön (!) och hade skiktat sig, luktade lite småilla. Matade den och tänkte att det löser sig. Men den bara fortsatte lukta illa och skikta sig, några få bubblor uppstod men inget mer. Efter ett par dagar dödförklarade jag den..<br /><br />Hade den gått att rädda? Var det fel på min hjärtlungräddningsinsats?<br />Eller händer det här då och då?<br />Om man haft en surdeg i kylen hur väcker man den bäst då?<br /><br />Hjälp!?Mariahttp://bakahemma.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-71525735865557084992009-04-16T22:02:00.000+01:002009-04-16T22:02:00.000+01:00Du får naturligtvis ta med vilka recept du vill, m...Du får naturligtvis ta med vilka recept du vill, men du MÅSTE ta med: <br />Folklevain<br />Ljust och gott med lite, lite råg<br />Till slut - perfekt<br />Utan särskilda krusiduller<br />Pumpafröspecialepimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-17361951266151160202009-04-16T20:51:00.000+01:002009-04-16T20:51:00.000+01:00Trevligt recept! har aldrig bakat med juice, det s...Trevligt recept! har aldrig bakat med juice, det ska jag testa. Har bara en synpunkt/fundering på receptet: 98grader? Är det inte lite väl högt? Brukar ju generellt vara bäst att baka bröd till 94 grader, eller? Kanske en petitess men ju saftigare desto bättre eller?Ännu en bagarehttp://matdryck.blogspot.comnoreply@blogger.com