tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post3047720700120668608..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Ge oss special!Martin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-91858164219032614482009-11-16T20:22:07.531+01:002009-11-16T20:22:07.531+01:00Det finns 10 kg påsar av Saltås vetemjöl special a...Det finns 10 kg påsar av Saltås vetemjöl special att köpa på coop vid medborgarplatsen. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63553697671938525122009-10-02T10:34:53.595+01:002009-10-02T10:34:53.595+01:00Har inte själv provat att beställa men ekokorg.se ...Har inte själv provat att beställa men ekokorg.se har 2-25kg säckar med olika mjölsorter för leverans till rimliga priser.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-35944942655630233652009-08-18T16:59:42.616+01:002009-08-18T16:59:42.616+01:00Tung vetediskussion:-) nu fick jag något nytt att ...Tung vetediskussion:-) nu fick jag något nytt att tänka på, ska leta hål i nästa baguette. Här på skånska slätten odlar de vete två gånger om året.<br />Lycka till med din bok, jag börjar med att kika lite här, letar efter gott grovt bröd.<br />Hälsningar JeaJeanette Hornbeckhttps://www.blogger.com/profile/04374322423522195037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-69879395912551571342009-03-17T10:45:00.000+01:002009-03-17T10:45:00.000+01:00Något sent men apropå vad du skrev om höst respekt...Något sent men apropå vad du skrev om höst respektive vårvete och olika proiteinhalt.<BR/>Hittade detta i en specifikation på bagerimjöl:<BR/>"Extra Bagerivetemjöl<BR/>Art.nr: lösvikt 034000 / 30 kg-säck 034300<BR/>Produktbeskrivning<BR/>Höstvetemjöl, vårvetemjöl. Innehåller mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra och vetegluten)."<BR/><BR/>Mvh,<BR/>AndersAndershttps://www.blogger.com/profile/15032041624787783334noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-77736383556229568862009-03-11T12:20:00.001+01:002009-03-11T12:20:00.001+01:00Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.knappologihttps://www.blogger.com/profile/09044374942379608095noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24707596912728201722009-03-11T12:20:00.000+01:002009-03-11T12:20:00.000+01:00ojdå, ser nu då jag läser lite nogare att du redan...ojdå, ser nu då jag läser lite nogare att du redan svarat på mina frågor i din text....hoppsan! Men nu vet jag. Provar Änglamark just nu...knappologihttps://www.blogger.com/profile/09044374942379608095noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24914622867321061072009-02-09T19:23:00.000+01:002009-02-09T19:23:00.000+01:00Jag undrar över om det bara är den höga proteinhal...Jag undrar över om det bara är den höga proteinhalten man vill åt då man använder vetespecial. Ica-ecospecial har 11% protein, och det vanliga 10%. Änglamarks (ekologiskt) vanliga vetemjöl innehåller 13% protein.knappologihttps://www.blogger.com/profile/09044374942379608095noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-2058741989702537812008-10-30T20:44:00.000+01:002008-10-30T20:44:00.000+01:00Vet inte om någon sagt detta än. Är väl lite sen i...Vet inte om någon sagt detta än. Är väl lite sen in i debatten men läste inlägget precis nu och har lite "input".<BR/><BR/>Årligen skördas ca. 1,2 miljoner ton vete i Sverige. Odling sker som sagt både på våren och på hösten.<BR/><BR/>Höstvetet sår man på hösten. Det övervintrar på broddstadiet och det skördas följande år på hösten. Man sår vårvete på våren och det skördas samma höst. Om höstvetet lyckas bra ger det en större skörd än vårvetet, eftersom det står färdigt på åkern och kan börja växa genast då snön smälter och växtperioden börjar.<BR/><BR/>Mjöl från vårskörden har högre proteinhalt och höstmjölet har istället högre halt stärkelse.<BR/>Troligen beror den mindre halten protein i höstvetet på nedebörd på vinter och våren som orsakar en förlöst av kväve (vilket behövs för bildandet av aminosyror som i sin tur utgör protein).<BR/><BR/>Nä, nu börjar det bli lite väl nördigt.<BR/>Använder för tillfället Änglamarks och är nöjd för stunden.<BR/>Uppskattar hemskt mycket denna blog!<BR/><BR/>Ha det!Josephhttps://www.blogger.com/profile/12266298360989498135noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-38383630551846018792008-10-30T20:31:00.000+01:002008-10-30T20:31:00.000+01:00Vad exakt heter ICAs mjöl du menar?Vad exakt heter ICAs mjöl du menar?Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/04403212363016089035noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10154968855031053862008-10-29T22:57:00.000+01:002008-10-29T22:57:00.000+01:00Kommer inte ihå exakt, men det var nog på ett unge...Kommer inte ihå exakt, men det var nog på ett ungefär 1000 g mjöl, lite jäst, lite salt och 700 g vatten.<BR/><BR/>Magdalena: Det låter som deras vanliga vetemjöl? Har för mig att deras vetemjöl special har runt 11% protein.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-42404704673902618652008-10-29T22:14:00.000+01:002008-10-29T22:14:00.000+01:009% protein är det, låer lite... Hittade mjölet på ...9% protein är det, låer lite... Hittade mjölet på min lilla ICA i Lindholmen, Vallentuna. Är det I Love eco-mjölet du menar?Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/04403212363016089035noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-78245674219638297352008-10-24T08:46:00.000+01:002008-10-24T08:46:00.000+01:00Baguetterna ser helt FANTASTISKA ut! Vilket recept...Baguetterna ser helt FANTASTISKA ut! Vilket recept använde du till dem? "Det allra godaste" eller? Eller är det bara 1000 g mjöl, lite jäst, lite salt och 700 g vatten?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-91256638001224457062008-10-22T13:08:00.000+01:002008-10-22T13:08:00.000+01:00ICA i Sickla Köpkvarter (jävla namn på ett ställe)...ICA i Sickla Köpkvarter (jävla namn på ett ställe) har ett jättebra utbud av olika mjölsorter från Saltå Kvarn. Glömde kolla efter special när jag var där, men en massa annat kul har dom.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-59464946931826449352008-10-22T09:43:00.000+01:002008-10-22T09:43:00.000+01:00Spännande. Vilket recept körde du för dessa baguet...Spännande. Vilket recept körde du för dessa baguetter. Jag älskar att läsa din blogg, men har egentligen bara snöat in på att baka just surabaguetter med ett recept som jag kokat ihop från dina blogginlägg och egna tankar:<BR/><BR/>(jag brukar börja ~18.00 på kvällen)<BR/>a. vispa ~20 gram jäst + 200 gram vatten.<BR/>b. tillsätt 200 gram vetesur<BR/>c. tillsätt 400 gram vetemjöl special<BR/>d. arbeta i maskin 5 minuter, vila 5 minuter; upprepa detta 3 gånger.<BR/>e. låt jäsa ~4 timmar. <BR/>f. innan jag går och lägger mig delar jag delen i två delar. viker ihop den ett par gånger och formar sedan två baguetter som jag lägger på mjölad handduk, mellan tidningsrullar (under) och sedan in i en plastpåse och ut i "skafferiförrådet" 10-15 grader där det får stå under natten.<BR/>g. sen gräddar jag ~06.00 dagen därpå i 225 C ugn med en långpanna med vatten i botten.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-271167105520826842008-10-20T21:07:00.000+01:002008-10-20T21:07:00.000+01:00Nyponmjöl innehåller proteiner som har liknande bi...Nyponmjöl innehåller proteiner som har liknande bindningsegenskaper som gluten, därför förstärker det degen. <BR/><BR/>Höstvete använd visst i bakning, nästan alla mjöler innehåller höstvete, dels för att bröden jäser iväg och sjunker ihop om man inte blandar med höstvete, dels för att höstvete är billigare.<BR/><BR/>Allt enligt min vän som jobbar som expert inom vete.Martinhttps://www.blogger.com/profile/02743761613503920907noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24634420891789402832008-10-19T19:57:00.000+01:002008-10-19T19:57:00.000+01:00Allt vete som blir mjöl i Sverige sås även det på ...Allt vete som blir mjöl i Sverige sås även det på våren, det är inte bara så i Finland. Detta vete får en högre proteinhalt jämfört med höstvete, som mestadels blir till foder. För att en lantbrukare ska kunna sälja in sin veteskörd som brödvete krävs att ett antal kriterier uppfylls, däribland hög stärkelsekvalitet, hög andel gluten av totalproteinhalten samt låg kadmiumhalt. I år har nästan inget svenskt vete uppnått brödkvalitet på grund av torkan i början av sommaren och regnet vid sommarens slut. Kan man inte sälja det som brödvete kan man sälja det som fodervete istället, även om det är odlat på våren. Lantbrukaren får dock mindre batalt<BR/><BR/>Alla sorters protein ger inte bakegenskaper, utan det är främst gluten. Därför ställer jag mig skeptisk till att man kan tillsätta nyponmjöl för att höja proteinhalten, för nypon innehåller väl inte gluten?Mariahttps://www.blogger.com/profile/05535022860405828307noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-4492169196005702332008-10-19T17:24:00.000+01:002008-10-19T17:24:00.000+01:00Manitoba säljes f ö i lösvikt på Brunkebergs bager...Manitoba säljes f ö i lösvikt på Brunkebergs bageri...om man nu inte har kort på Martin Olssons..eller vill betala överpris (?) på Kajsa Warg..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-61423691375357454342008-10-18T11:52:00.000+01:002008-10-18T11:52:00.000+01:00...vad händer om man köper askorbinsyra och tillsä......vad händer om man köper askorbinsyra och tillsätter själv?<BR/><BR/>-Petter Igen-Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56968571023622280972008-10-18T11:50:00.000+01:002008-10-18T11:50:00.000+01:00Kajsa Varg har, om jag inte minns fel, saltå speci...Kajsa Varg har, om jag inte minns fel, saltå special. De har också något supervete från Canada som är asdyrt.<BR/>PetterAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-46098756530288257742008-10-17T23:01:00.000+01:002008-10-17T23:01:00.000+01:00Jag har gjort en jäslåda av en kylväska. I lådan h...Jag har gjort en jäslåda av en kylväska. I lådan har jag monterat fast en glödlampa som jag kopplat till en dimmer samt satt dit en inne/ute termometer för att hålla koll på optimal temperatur i lådan sen är det bara att reglera värmen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-29791787325699306092008-10-17T18:48:00.000+01:002008-10-17T18:48:00.000+01:00Icas vetmjöl special är det bästa mjölet jag bakat...Icas vetmjöl special är det bästa mjölet jag bakat med, nästan besvärligt pga mängden vatten det sväljer, måste dra ner på mängden mjöl i princip på alla recept. Jag har också märkt att degen jäser sämre nu under hösten än på sommaren. Det har troligen med temperatur och luftfuktighet att göra, inte med mjölet. Tänkte att man skulle kunna bygga en slags jäsugn som är hopfällbar för vanliga kök och som genererar lagom temperatur och fuktighet för att degne skall jäsa bättre. Fast man kanske bara kunde pröva med att sätta in degen i en avlsagen ugn med ett varmt vattenbad i. Någon som prövat?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67560707000425215812008-10-17T18:47:00.000+01:002008-10-17T18:47:00.000+01:00Icas vetmjöl special är det bästa mjölet jag bakat...Icas vetmjöl special är det bästa mjölet jag bakat med, nästan besvärligt pga mängden vatten det sväljer, måste dra ner på mängden mjöl i princip på alla recept. Jag har också märkt att degen jäser sämre nu under hösten än på sommaren. Det har troligen med temperatur och luftfuktighet att göra, inte med mjölet. Tänkte att man skulle kunna bygga en slags jäsugn som är hopfällbar för vanliga kök och som genererar lagom temperatur och fuktighet för att degne skall jäsa bättre. Fast man kanske bara kunde pröva med att sätta in degen i en avlsagen ugn med ett varmt vattenbad i. Någon som prövat?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-25928085148496284312008-10-16T19:44:00.000+01:002008-10-16T19:44:00.000+01:00Peter: Jag förvarar min i kylen, och den har aldri...Peter: Jag förvarar min i kylen, och den har aldrig möglat. Fast den håller nog inte hur länge som helst. Två, tre månader tror jag de är på topp.<BR/><BR/>Jenny: Vilka snälla ord, tack!<BR/><BR/>Ingemar: Du har helt rätt. Jag blev nästan osams med dem på Cajsa Warg en gång, just angående priset på Saltå-mjölet. Vågar knappt dit igen … Sist jag köpte det i Järna betalade jag nog 110 kr för tio kilo, men sedan dess har väl vetepriset stigit en hel del.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-8836485258946264222008-10-16T19:17:00.000+01:002008-10-16T19:17:00.000+01:00Martin Olsson hade dock inte något vetemjöl specia...Martin Olsson hade dock inte något vetemjöl special i lördags när jag var där. Manitoba cream funkar förstås men är ändå inte första hands valet.<BR/>Cajsa Warg har mycket riktigt Saltå kvarns vetemjöl special (i lösvikt) men kostar ju sjukt mycket där. Antar att det inte kan vara såna priser i butiken i Järna.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-76993093886092345272008-10-16T14:38:00.000+01:002008-10-16T14:38:00.000+01:00Blir det någon bok av det här? Jag lovar att jag s...Blir det någon bok av det här? Jag lovar att jag skulle köpa och ge bort till alla jag känner. Du skriver så oerhört pedagogiskt och opretentiöst att jag blir helt lycklig. Din blogg tar mitt hobbybakande till oanade höjder. Har börjat med vildjäst på aprikos, det bubblar och skummar som sjutton, snart, snart blir det Levain!Anonymousnoreply@blogger.com