tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post2571919373469734867..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Ett gott rågbröd med hela kornMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-37667027828628154212011-04-04T18:40:11.684+01:002011-04-04T18:40:11.684+01:00Hej!
Nu har jag äntligen provbakat detta bröd som ...Hej!<br />Nu har jag äntligen provbakat detta bröd som ser såå gott ut!<br />Jag gjorde en lite egen variant. Det är nämligen inte alltid som jag får så bra fjutt på min surdegsgrund så då brukar jag helt enkelt tillsätta 10-15 g färsk jäst så blir det ändå inte pannkaka av alltihop. Sem hittade jag inte hela rågkärnor så jag tog havrekärnor istället. <br />Summa summarum så blev det i alla fall gott, om än inte helt likt ditt bröd på bilden! <br />Tack för härlig brödinspiration! Jag testar vidare i mitt skånekök=)<br /><br />CarinaCarinanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-19276544751134829382011-02-14T16:03:18.144+01:002011-02-14T16:03:18.144+01:00Ja jäklar det blev katastrof. Vägrade jäsa & s...Ja jäklar det blev katastrof. Vägrade jäsa & såg precis ut som Paul beskriver.<br /><br />På't igen bara :)Danielhttps://www.blogger.com/profile/06276524300807179392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-59605399482297636452011-02-13T09:15:49.840+01:002011-02-13T09:15:49.840+01:00Ännu ett misslyckat bröd !
Det blev geggigt innuti...Ännu ett misslyckat bröd !<br />Det blev geggigt innuti, gick inte att skära utan att det ramlade isär och dessutom blev det en gasficka under översidan på ca 1,5cm. Jag tog lite extra av lin och sesamfrö som du rekommenderade, jag gräddade det även i en evighet både i och utanför formen och 200C cerkar vara för lite. Får nog köpa små formar någonstans.<br />Trist.Paulhttps://www.blogger.com/profile/12917296588541533146noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-77679795686494827592011-02-12T20:28:03.974+01:002011-02-12T20:28:03.974+01:00Hej ! Har också bakat det här brödet idag och efte...Hej ! Har också bakat det här brödet idag och eftersom jag inte har några små formar så fick det bli en stor ( 1,8 ) som nästan var för liten. Brödet jäste över lite. Det tar också en väldans tid att grädda det. Nära två timmar innan det i 200C kom upp i 97 C varpå jag avbröt gräddningen. Smakade en skiva och det var gott. Får se i morgon till frukost om det har satt sig bättre.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31904429494856411902011-02-01T20:57:29.296+01:002011-02-01T20:57:29.296+01:00Tempen är ingen fara. De klarar 275 med. Har också...Tempen är ingen fara. De klarar 275 med. Har också reagerat på att det står så på dem, men som sagt – baka på!Angelicahttps://www.blogger.com/profile/11282705413475466498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31637074833620311382011-02-01T13:48:25.288+01:002011-02-01T13:48:25.288+01:00Tack Angelica! Är du noga med att hålla temperatur...Tack Angelica! Är du noga med att hålla temperaturgränsen 260 grader? När man följer Martins recept startar man ofta på 275 :)<br />/AnnikaAnnikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-5082503354604488142011-02-01T08:52:25.593+01:002011-02-01T08:52:25.593+01:00Verkligen ett kanongott bröd – tack för receptet! ...Verkligen ett kanongott bröd – tack för receptet! Hade inte solroskärnor hemma utan bytte till pumpafrön. Blev också fint.<br /><br />Vad gäller bakplåtspapper så kör jag med motsvarande dessa: http://www.cld.se/bakpapper.html<br />Funkar riktigt, riktigt bra och man slipper smuligt, bränt bakplåtspapper.Angelicahttps://www.blogger.com/profile/11282705413475466498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-5373633197134647662011-01-31T14:20:42.497+01:002011-01-31T14:20:42.497+01:00Beställ hela korn från Wästgötarna! Du kan få dink...Beställ hela korn från Wästgötarna! Du kan få dinkel, lantvete, råg, nakenhavre, svedjeråg, nakenkorn... har även mjöl och flingor.<br />Kolla Wästgötarna på Facebook, bläddra där ner några inlägg för att hitta filen/bilden med sortiment, prislista och beställningsinfo. Du kan också mejla direkt till mig, humleback@wastgotarna.seAnders Bergmanhttp://humleback.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-83821013027462836262011-01-31T11:02:44.917+01:002011-01-31T11:02:44.917+01:00Hej!
Om man nu inte hittar hela korn, tror du det...Hej!<br /><br />Om man nu inte hittar hela korn, tror du det här receptet funkar med klippt råg? Antar att man kan hoppa över puttringen och bara skålla dem istället då? Men jag kommer naturligtvis att göra ett seriöst försök att hitta hela korn först, men OM. Det ser ju så gott ut.<br /><br />/IngisAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-44604288903903336952011-01-31T09:12:19.950+01:002011-01-31T09:12:19.950+01:00Hej Martin, det här brödet låter kanongott! Jag pa...Hej Martin, det här brödet låter kanongott! Jag passar på att ställa en fråga: Har du testat flergångsbakplåts"papper"? Jag är lite skeptisk till teflon och silikon, men funderar nu ändå på att testa något sådant eftersom min bakplåtspapper blir så brända hela tiden! (Fattar inte varför de plötsligt blir det - jag använder den mer tåliga sorten (inte den på rulle som bara tål 220 gr)). <br />Vore intressant att höra dina erfarenheter av alternativa bakplåts"papper". /AnnikaAnnikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-9103570001705952322011-01-30T19:47:33.534+01:002011-01-30T19:47:33.534+01:00Varför ska ugnen vara på så lång tid innan man sät...Varför ska ugnen vara på så lång tid innan man sätter in brödet? 250 grader är väl 250 grader?Marianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-41152727567024169492011-01-29T23:01:09.599+01:002011-01-29T23:01:09.599+01:00Maria Bly: Den stora formen rymmer nog 1,5 liter, ...Maria Bly: Den stora formen rymmer nog 1,5 liter, de små ungefär hälften.<br /><br />Oskar: Bra tanke, ska höra med förlaget om de inte kan ordna nåt sånt.<br /><br />Kinna: En fastare deg skulle nog gör brödet lite mer kompakt.<br /><br />Ingvar: Det kan nog vara lite klurigt att hitta, men man kan nog be att de tar in några påsar till den lokala butiken (Saltå kvarn har hela rågkorn på 700-gramspåse.<br /><br />Fredrik: Jag tycker det är praktiskt att dra igång lagom mängd surdeg inför varje bak, man slipper ha så mycket stående och så vet man att den är på topp när man väl ska baka med den. <br /><br />Anonym (om mängden surdeg): Just som Maria säger, det som man blandar på kvällen blir en surdeg på morgonen.<br /><br />Anonym (om bröd som sjunker ihop): Min gissning är att bröden då har jäst för mycket innan de kommer in i ugnen. Då har de ingen kraft att resa sig utan faller ihop istället.<br /><br />Anna: Det är såklart helt ok!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-92191180534487585592011-01-29T21:29:27.647+01:002011-01-29T21:29:27.647+01:00Jag älskar att baka bröd och kanske då framför all...Jag älskar att baka bröd och kanske då framför allt surdegsbröd. Så kul att få ta del av dina recept här på bloggen! Jag brukar tipsa om bloggar som inspirerar mig varje söndag och tänkte tipsa om din blogg i morgon. Hoppas det är ok!<br /><br />/ AnnaVita rosor och förgätmigejhttps://www.blogger.com/profile/05186576078799613924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-21901303591034215842011-01-29T20:53:47.973+01:002011-01-29T20:53:47.973+01:00Bröden jäste fint men när de var klara i ugnen sjö...Bröden jäste fint men när de var klara i ugnen sjönk de ihop till hälften. Vad gör jag för fel?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-27339878374575632732011-01-29T20:21:49.476+01:002011-01-29T20:21:49.476+01:00Trevligt! Kanske dags att skaka om den gamla surde...Trevligt! Kanske dags att skaka om den gamla surdegsburken igen. =)Jesshttps://www.blogger.com/profile/03112075221863802583noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-82447507178471170742011-01-29T16:27:08.706+01:002011-01-29T16:27:08.706+01:00Jag har gjort ett liknande bröd fast på hela dinke...Jag har gjort ett liknande bröd fast på hela dinkelkärnor. De måste koka ganska länge, nästan en timme. Smaken av dinkel kommer fram väldigt bra om man använder kokvattnet i brödet.Martin Jonssonhttps://www.blogger.com/profile/16705928696919681570noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-84398995721567210922011-01-28T18:55:08.908+01:002011-01-28T18:55:08.908+01:00Anonym--- När man blandat 30 g surdegsgrund m nytt...Anonym--- När man blandat 30 g surdegsgrund m nytt mjöl och vatten så blir det en stor mängd surdeg!<br />Den första mängden är alltså bara startern, inte förrän efter 8-10 timmar är hela surdegen klar.Marianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-46157542674743778192011-01-28T17:26:39.464+01:002011-01-28T17:26:39.464+01:00Hej! Du skriver att det är ganska mycket rågsurdeg...Hej! Du skriver att det är ganska mycket rågsurdeg i, men i receptet står sen 30g, menar du 300g eller är det jag som missuppfattat?Tack för en superblogg!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-47756578885428915892011-01-28T13:54:48.766+01:002011-01-28T13:54:48.766+01:00Rågkärnor brukar gå att hitta i större matvarubuti...Rågkärnor brukar gå att hitta i större matvarubutiker, eller på gårdsbutiker.Emilnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-10759809998408293232011-01-27T15:20:20.336+01:002011-01-27T15:20:20.336+01:00En liten fråga:
Utgår du i dina recept ifrån att ...En liten fråga:<br /><br />Utgår du i dina recept ifrån att din surdeg alltid kommer ifrån kylskåpet eftersom du alltid gör en poolish som start till dina degar?<br /><br />För det är ju faktiskt inte nödvändigt att göra så om du bakar så gott som varje dag. <br /><br />Ett annat tips istället för att göra olika surdegar så kan du helt enkelt bara blanda dem mjölsorter som du använder mest. På så sätt så hittar du alltid lite råg eller dinkel i dina baguetter, eller vete i dina rågbröd. Surdegen fungerar precis lika bra som vilken annan blandning och sparar massor av plats!<br /><br />en bra blanding är:<br /><br />500gr vatten<br />300gr vete<br />100gr råg<br />100gr dinkel/durum eller vad du nu anväder.<br /><br />Tack för en bra blogg!Fredriknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-11921706401633883932011-01-27T13:42:31.146+01:002011-01-27T13:42:31.146+01:00Var köper man rågkärnor?Var köper man rågkärnor?Ingvarhttp://www.gronsakslandet.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-68228578580556092122011-01-27T13:01:47.037+01:002011-01-27T13:01:47.037+01:00Det här gillar jag! Påminner om ett fantastiskt br...Det här gillar jag! Påminner om ett fantastiskt bröd som jag kunde köpa i ett bageri i en liten ort utanför Düsseldorf 1980. Och jag kommer fortfarande ihåg det...! <br />Skillnaden är att det var ännu mera kompakt. Hur skulle du göra för att få det så?Kinna Jonssonhttps://www.blogger.com/profile/03371326021986922712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-55047490063486350502011-01-27T12:36:15.568+01:002011-01-27T12:36:15.568+01:00Här ska det också testas. Älskar grova bröd.Här ska det också testas. Älskar grova bröd.Marionnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49962806551911808822011-01-26T16:32:19.085+01:002011-01-26T16:32:19.085+01:00Ser väldigt nyttigt och gott ut... ska ta mig tusa...Ser väldigt nyttigt och gott ut... ska ta mig tusan testa detta bröd.. Fast ja skippar nog sirapen..Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02661727730960707371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-39118926924035287312011-01-26T16:25:28.873+01:002011-01-26T16:25:28.873+01:00Oj - det här brödet såg riktigt smarrigt ut! :-)
...Oj - det här brödet såg riktigt smarrigt ut! :-)<br /><br />Själv har jag bakat en riktigt god jordnötspaj - täckt med chokladtryffel.<br /><br />http://pernillawahlgren.se/index.php?s=jordn%C3%B6tspaj<br /><br />God och så lätt att göra. <br /><br /><br />Trevlig OnsdagMATBLOGGENhttp://pernillawahlgren.se/index.php?s=jordn%C3%B6tspajnoreply@blogger.com