tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post1875971358165488895..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Det sitter i skorpanMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-49584280713173324562011-09-14T19:57:26.776+01:002011-09-14T19:57:26.776+01:00Väldigt sent att kommetera nu, när bloggen är avsl...Väldigt sent att kommetera nu, när bloggen är avslutad och allt. men jag har bakat ett flertal bröd med enbart durum och de blir förvisso inte några stora blåsor i, men de blir väldigt porösa. jag använder också gärna Vassle som degvätska när jag bakar med durum.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67391035803082176392010-09-18T12:26:51.906+01:002010-09-18T12:26:51.906+01:00Ok tack! Jag har en metallform, får bli den! :)Ok tack! Jag har en metallform, får bli den! :)Syster Karinhttp://ensystersbravader.blogg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-1598262381680219412010-09-18T11:50:36.490+01:002010-09-18T11:50:36.490+01:00... alltså helst en metallform, som en vanlig bröd...... alltså helst en metallform, som en vanlig brödfrom till exempel (skulle inte rekommendera keramik, de kan nog spricka också),Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31430438908092963432010-09-18T11:45:28.154+01:002010-09-18T11:45:28.154+01:00nnlG: När man bakar ut brödet tar man upp degen på...nnlG: När man bakar ut brödet tar man upp degen på ett bakbord och formar det till ett bröd. <br /><br />Syster Karin: Det går fint det, men ta inte glasform, de kan spricka.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-18624049944669999462010-09-18T11:38:12.799+01:002010-09-18T11:38:12.799+01:00En fråga om isbitarna: Kan man lägga isbitar i en ...En fråga om isbitarna: Kan man lägga isbitar i en form på ett galler längst ner istället? Om man inte har en oöm plåt? (jag har bara två plåtar o vill inte offra en...)Syster Karinhttp://ensystersbravader.blogg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-76523625429597158752010-09-15T11:25:09.031+01:002010-09-15T11:25:09.031+01:00Älskar också den hårda skorpan men lägger numera e...Älskar också den hårda skorpan men lägger numera en handduk över ett av bröden så den får mjuk skorpa eftersom en plomb rök för en av mina matgäster...pinsamt ;)Bigittahttps://www.blogger.com/profile/16865151181734214983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-66429336215160402082010-09-15T06:27:11.023+01:002010-09-15T06:27:11.023+01:00Vad menas med att baka ut brödet?Vad menas med att baka ut brödet?nnelGnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86909714460536431232010-09-12T20:22:33.107+01:002010-09-12T20:22:33.107+01:00Tobias: Om jag bakar mer än vad som ryms i ugnen g...Tobias: Om jag bakar mer än vad som ryms i ugnen gör jag just så som du säger, jag låter en omgång jäsa i kylen.<br /><br />Zanna: Tack för de snälla orden!<br /><br /> Suss: Kanske är din surdeg inte riktigt igång trots allt? Kanske kan den få fart om du ger den en matning till (då brukar jag föreslå att man häller bort det mesta och matar med nytt mjöl och vatten). Och så är det ju viktigt att det är ett bra mjöl, det kan löna sig att köpa en ny påse (helst ekologiskt och stenmalet).Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-64831205308141681762010-09-12T09:54:07.250+01:002010-09-12T09:54:07.250+01:00Hej! har nyss börjat min bana som surdegsbakare. S...Hej! har nyss börjat min bana som surdegsbakare. Surdegsgrunden blir bubblig och fin, men när jag gjort surdegen och låter den stå över natten, händer inte mycket. Varför jäser den inte?? Tips, någon?<br />sussAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-31686518630759360542010-09-12T08:09:55.464+01:002010-09-12T08:09:55.464+01:00Hej!
Bakade durumbrödet igår. Struntade i att dela...Hej!<br />Bakade durumbrödet igår. Struntade i att dela på två. Otroligt gott och fin skorpa blev det!! Har just nu valnötsbrödet och Stureby Levain på jäsning. Har aldrig misslyckats med något recept i din bok. Maken beställde din nya igår. Väntar ivrigt. Tack snälla du för allt du lärt mig!<br />/ZannaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-24035571349420078472010-09-11T16:29:54.708+01:002010-09-11T16:29:54.708+01:00Hej Martin,
Tack för en bra blog! Jag brukar ofta...Hej Martin,<br /><br />Tack för en bra blog! Jag brukar ofta baka fyra bröd i stöten men det får bara plats två bröd i ugnen. Jag undrar hur du brukar göra om du bakar mer bröd än vad som får plats i en ugn. Väntar du med att baka ut det som inte får plats eller bakar du ut allt på en gång ställer det som ska in i nästa omgång i kyl?Tobiasnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-409328398282434382010-09-09T12:38:24.581+01:002010-09-09T12:38:24.581+01:00Matpolisen: Om du bakar det enbart på durum kommer...Matpolisen: Om du bakar det enbart på durum kommer det nog bli rätt så kompakt, det behövs lite vanligt vete för att få höjd på det.<br /><br />Kikks: Det kommer snart mer havrebröd ..<br /><br />Tiv: Testa att lämna det i en avstängd ugn med luckan öppen en stund efter att det är klart så tror jag nog skorpan sitter kvar …<br /><br />Yvonne: Tvärtom kan nog funka bra, lägre temperatur, ingen vädring. Och så lär ju mjölk ge lite mjuk skorpa, så testa att byta ut hälften av vattnet.<br /><br />Nille: En anledning till att ett bröd inte spricker kan ju vara att det jäst lite för länge, så testa att skjutsa in det i ugnen lite tidigare.<br /><br />Kerstina: Svårt att få tag i oblandad rågsikt tror jag … Men kanske finns det hos Saltå kvarn?<br /><br />Anonym (om värmen): När jag bakar så här små bröd tycker jag det funkar fint att köra 275 grader hela bakningstiden. Men olika ugnar beter sig också olika, så det är säkrast att hålla koll på brödet och sänka värmen om det får för mycket färg för snabbt.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-91643277241696860372010-09-09T12:14:34.506+01:002010-09-09T12:14:34.506+01:00Angående Durum-receptet, ska man inte sänka värmen...Angående Durum-receptet, ska man inte sänka värmen när man stoppar in bröden eller ska det va 275 grader hela vägen?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85253213674992674762010-09-09T10:23:16.030+01:002010-09-09T10:23:16.030+01:00Hej Martin!
Ang varmluftsugn: min siemensugn har e...Hej Martin!<br />Ang varmluftsugn: min siemensugn har en variant med en droppe i den vanliga ugnsdisplayen verkar vara för bakning. Ska testa om det håller kvar fukten längre?<br />Och så mjöl: bakar för det mesta din levain med jäst - men byter ut ca 100g vete mot siktad råg (alltså inte rågsikt utan ren siktad råg utan vete). Köpte i kvarn i Västmanland. Men var hittar man det närmare Stockholm?Kerstinahttps://www.blogger.com/profile/17331264482851337103noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-2504745398953909642010-09-09T05:49:31.709+01:002010-09-09T05:49:31.709+01:00Jupp hård skorpa skall det vara på brödet så durum...Jupp hård skorpa skall det vara på brödet så durumvete är kanon att använda.Trodde alltid brödet skulle bli torrt om man lät det svalna utan bakduk, men det märkte jag ju snart att det inte blir. Sedan bakar jag ofta ditt tre dagas cibattabröd, så gott. Ser framemot att få läsa di bok, den bör ju komma nu när som helst.Cupcakesfluffanhttps://www.blogger.com/profile/04273912453542812892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-57222407525279291342010-09-08T15:55:39.281+01:002010-09-08T15:55:39.281+01:00Vi tänkte visst på samma sak idag.
Lustigt!
http:...Vi tänkte visst på samma sak idag.<br />Lustigt!<br /><br />http://elmlid.com/2010/09/08/how-do-you-like-your-crust/<br /><br />Ha en riktigt bra dag! Och keep up the good work!Malinhttp://elmlid.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-744166762611089872010-09-07T22:42:01.028+01:002010-09-07T22:42:01.028+01:00Jag gjorde misstaget att lägga en bakduk över mitt...Jag gjorde misstaget att lägga en bakduk över mitt jätteknapriga bröd. Det skulle jag inte rekommendera, för då blir ytan snabbt mjuk. Ska testa ditt tips att behålla bröden i ugnen med luckan på glänt tills det svalnat av.Peter Hörnellhttps://www.blogger.com/profile/03239176492126469731noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73240202788677507442010-09-07T21:27:25.623+01:002010-09-07T21:27:25.623+01:00Tycker inte att mina bröd spricker så som de gjord...Tycker inte att mina bröd spricker så som de gjorde i början. Mig veterligen gör jag inget annorlunda, men de spricker helt enkelt inte lika mycket längre. Någon som har något bra tips? Det ser ju väldigt trevligt ut när de spricker upp.<br /><br />NilleAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-86442885337583830872010-09-07T18:28:02.845+01:002010-09-07T18:28:02.845+01:00Då ska jag göra tvärtom! Hehe..vill INTE ha nån hå...Då ska jag göra tvärtom! Hehe..vill INTE ha nån hård skorpa på mina bröd! :D Men du har väldigt goda recept! Här bakas det surdeg minst en gång i veckan! Satte min suris i våras och den lever än!Yvonnehttps://www.blogger.com/profile/01151262139076306047noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-19829723505900557912010-09-07T15:35:43.127+01:002010-09-07T15:35:43.127+01:00Skorpa må vara trevligt men ack så förgängligt. Mi...Skorpa må vara trevligt men ack så förgängligt. Mina bröd ska vara mustiga och goda, gärna rejäla råglimpor med fullkorn och del frön/nötter i. <br />Ja, mitt favvorecept från din samling är nog en modifierad version av Rosendals Kavring där jag har mindre salt, mindre socker och, ibland, lite brödkryddor i. Enkelt att baka är det också.<br /><br />Ljusa bröd, som du favvoriserar, bakar jag i princip aldrig. Rågsikt ibland men aldrig bröd med bara vetemjöl. Okej, en baguette ibland ska medges.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14386661021975150242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-73332074498786316972010-09-07T14:11:15.050+01:002010-09-07T14:11:15.050+01:00Vad händer med brödet...?? Får en fin fin skorpa, ...Vad händer med brödet...?? Får en fin fin skorpa, men efter att ha svalnat på ett galler blir det alldeles mjukt och skorpan försvinner någonstans till skorpans himmel. Det händer inte alltid, men då och då.TiVhttps://www.blogger.com/profile/13949246372616338528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-21394050858953053992010-09-07T11:08:29.906+01:002010-09-07T11:08:29.906+01:00Hej Martin! Bakade ditt havrebröd häromdagen och d...Hej Martin! Bakade ditt havrebröd häromdagen och det blev jättegott! Såg att du twittrade om att använda skållad havre och äppelmos i detta bröd - hur blev det? Vore fint om du lade upp det receptet också!<br /><br />M v h KikksAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-85335672717043851042010-09-07T10:43:09.729+01:002010-09-07T10:43:09.729+01:00Tack för dina fina tankar om brödbak. Jag ska spar...Tack för dina fina tankar om brödbak. Jag ska spara dem. Vad blir skillnaden om man bakar brödet helt och hållet på durum?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-89843923466178882962010-09-07T10:37:18.123+01:002010-09-07T10:37:18.123+01:00Hej!
Bra tips! Jag har länge varit lite missnöjd ...Hej!<br /><br />Bra tips! Jag har länge varit lite missnöjd med att jag inte får tillräckligt hård skorpa på mitt <a href="http://www.bakasurdeg.se/ShowRecepy.aspx?ID=394" rel="nofollow">favorit recept</a>Bakasurdeg.sehttp://www.bakasurdeg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-7200286314605623252010-09-07T09:40:46.041+01:002010-09-07T09:40:46.041+01:00Hej
Apropå lösa degar och knaprig skorpa - jag br...Hej<br /><br />Apropå lösa degar och knaprig skorpa - jag brukar rulla bröden i extra mjöl innan jag gräddar dem. Ger torrare yta utan att ge avkall på innankråmet...<br /><br />Hälsningar ErikAnonymousnoreply@blogger.com