tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post1092273345906221885..comments2024-02-16T17:56:59.730+01:00Comments on Pain de Martin: Vetesurdeg på tre dagarMartin Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comBlogger52125tag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63018078579382088582011-12-29T10:00:52.331+01:002011-12-29T10:00:52.331+01:00Jag startade en vetesurdegsgrund och en råg för ca...Jag startade en vetesurdegsgrund och en råg för ca 48h sedan. Råggrunden ser riktigt bra ut och bubblar på. Vetesurdegen såg också riktigt bra ut igår kväll men imorse hade den ett täcke av vit "snö".. Bara att kasta.. Verkar vara flera här som haft samma problem.. Lyckades ni få till en vetesurdeg?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-60335122311448564962011-06-28T06:32:47.923+01:002011-06-28T06:32:47.923+01:00Jag startade en vetesurdeg på biodynamiskt odlat v...Jag startade en vetesurdeg på biodynamiskt odlat vetemjöl special från saltå kvarn, vatten och lite rivet äpple... för jag hade ingen yoghurt hemma. Det bubblar fantastiskt och idag ska det bli baka av här hemma.. så spännande :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-64964486981665078652011-03-09T20:34:17.409+01:002011-03-09T20:34:17.409+01:00Tror min rågsurdeg är rejält pigg, min vetesurdeg ...Tror min rågsurdeg är rejält pigg, min vetesurdeg startad på rågsuren bubblar och myser redan idag, knappt ett dygn sedan jag satte den. :)Tiggyhttps://www.blogger.com/profile/00416033092758024498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-25812320147737248772011-01-10T20:54:05.633+01:002011-01-10T20:54:05.633+01:00Johanna: Man ska inte hänga upp sig för mycket på ...Johanna: Man ska inte hänga upp sig för mycket på dagar hit och dit. Om den en gång bugglat upp ordentligt så är den nog bra. Om jag var du skulle jag hälla bort allt utom lite på botten, och sen mata med 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Låt den sedan stå sisådär 10–12 timmar så tror jag du får fart på den. Lycka till!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-23069248657745470592011-01-10T07:58:45.687+01:002011-01-10T07:58:45.687+01:00Hej!
Hoppas någon kan ge mig lite handledning: Jag...Hej!<br />Hoppas någon kan ge mig lite handledning: Jag satte en vetesur igår morse på rågsur. Den tog sig jättebra, kanske lite för bra, tänkte jag och rörde om i burken igår eftermiddag då den då hade ökat till dubbel storlek i burken. Ikväll är det tänkt jag ska mata den igen (kväll dag 2). Men: Nu på morgonen har den inte rest sig efter omrörningen igår kväll. Den luktar ok och har små bubblor, men den är inte lika bubblande alert som igår eftermiddag! Har den gått tillbaka, eller hur man ska säga? Jag vågar inte frångå instruktionerna så jag tänkte inte mata den förrän kväll dag 2 (alltså ikväll). Tacksam för råd. <br />Mvh<br />JohannaJRebhttps://www.blogger.com/profile/13397651976148229373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-60068471966144250682010-09-15T20:29:20.690+01:002010-09-15T20:29:20.690+01:00Kära martin.
ang. yoghurt varianten.
på kvällen d...Kära martin.<br /><br />ang. yoghurt varianten.<br />på kvällen dag tre var den klar.<br /><br />Jag undrar lite vad du menar med klar.<br />Kan jag börja baka med den eller är det lämpligt att mata den lite först. Den sprudlar inte direkt, men bubblar lite än så länge.<br /><br />Tack för att du delar med dig.<br /><br />/hHanneshttps://www.blogger.com/profile/05513800183400590284noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-64497829548606770142010-09-15T19:22:31.714+01:002010-09-15T19:22:31.714+01:00Hej Martin,
Har bakat med vetesurdegsgrunden som ...Hej Martin, <br />Har bakat med vetesurdegsgrunden som du tipsar om här flera gånger. Satte en sats häromdagen, så råkade den stå ett dygn extra mellan första och andra steget. När jag skulle köra steg två och kikade ner i burken som stod på vår varmvattenberedare möttes jag av ett litet hårigt monster. Bara att göra om :) <br />Har du varit med om något liknande? <br /><br />Tack igen för en givande blogg!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/04382542424343573565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-50733135464081583332010-09-15T17:26:20.706+01:002010-09-15T17:26:20.706+01:00Bakkemi sa inget om detta, men det är en väldigt b...Bakkemi sa inget om detta, men det är en väldigt bra site! Jag kan i alla fall konstatera att surdegen blev bra och att jag fortfarande lever flera dagar efter att ha ätit av mitt surdegsbröd. Jag tror att fjällfil kan vara en bra katalysator eftersom den innehåller lite kolsyra och är lite surarare från början. Därmed sjunker nog pH snabbare och problemen med mögel kanske minskas. Jag hade iaf inget problem med mögel!Lenahttps://www.blogger.com/profile/04877656359004886996noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-21815761857101426462010-09-12T21:06:42.342+01:002010-09-12T21:06:42.342+01:00Lena: Ojoj, törs inte svar på hur fjällfilen funge...Lena: Ojoj, törs inte svar på hur fjällfilen fungerar. Kolla på bakkemi.se, där kanske du kan få något tips.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-36432601985977334912010-09-08T20:18:17.642+01:002010-09-08T20:18:17.642+01:00Hej! Efter att mina gamla surdegar dog så startade...Hej! Efter att mina gamla surdegar dog så startade jag i veckan en ny vetesurdeg efter ditt recept ovan. Hade ingen yoghurt så jag ersatte med ekologisk fjällfil. Redan efter bara några timmar så hade surdegen blivit mörkgrå på ytan, så jag slängde den eftersom någon sagt att färgskiftningar är ett dåligt tecken. Startade igårkväll en ny omgång och samma sak hände igen! Denna gång luktade jag på den och konstaterade att den luktade OK. Så jag tippade runt den lite grand 2 ggr idag och kan se att det gråa inte återbildas och att den fortfarande luktar OK. Vad kan det vara? Gör fjällfilen att mjölet oxiderar? När skall jag bli vaksam och hälla ut degen? Dvs. hur ser den ut när den innehåller farliga bakterier/organismer?<br />Tack för en inspirerande blogg!Lenahttps://www.blogger.com/profile/04877656359004886996noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-35211020611014791552010-09-08T14:44:50.904+01:002010-09-08T14:44:50.904+01:00Hej
Vill tipsa om att baka med vildjäst oxå...Det...Hej<br /><br />Vill tipsa om att baka med vildjäst oxå...Det blir ju världens godaste bröd...Har nu äpple, aprikos och plommonjäst i kylen...Vill pröva allt just nu<br />:0) <br />Tummen upp för Levain....<br /><br />Yvonne<br />TorslandaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-20018601360948527832010-05-23T23:11:48.786+01:002010-05-23T23:11:48.786+01:00My: Oj, jag har missat den här kommentaren. Hör av...My: Oj, jag har missat den här kommentaren. Hör av dig igen om du inte hittat svaret.<br /><br />Bea: Nä, illa ska den inte lukta. Jag skulle nog testa att göra en ny om jag var du. hej!Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-66732305461680421232010-05-11T07:48:23.195+01:002010-05-11T07:48:23.195+01:00Hej Martin och granne.
Började läsa din blogg för ...Hej Martin och granne.<br />Började läsa din blogg för rätt länge sen. Nu äntligen köpt boken som nu ligger uppslagen överallt i lägenheten. Jag läser och pluggar hela tiden.<br />Rågsuren startad, matad och bakad med till 3 limpor. Funkat precis hur bra som helst. Mina bröd är fantastiskt vackra och smakar underbart.<br />Så dags för vetesuren. Gjort enligt dina instruktioner till punkt och pricka. Använder Vetemjöl special (Kungsörnens). <br />Idag är det morgon dag 3 vilket borde innebära en skön mousseliknande konsistens. Mjae inte i min burk. Snarare våffelsmet, men lite bubblig var den allt. MEN LUKTEN! burr... hela köket luktade lite illa när jag kom upp i morse. Tittade till min sure, usch, hällde ut och matade igen. <br />Men hur ska den egentligen lukta? Rågsuren luktade mjöl helt enkelt och inte gott kanske men inte illa iaf. Vetesuren luktar verkligen ILLA och inte vill jag lägga det i en deg inte.<br />Tack för din blogg och din inspiration att äntligen baka "på riktigt".<br />Ses kanske på Bea ;)<br />HelenHelen Dhttp://arbetsfor.blogg.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56195162597668301822010-03-19T13:05:10.902+01:002010-03-19T13:05:10.902+01:00Hej Martin,
Vill höra vad surdegsdoktorn tror om m...Hej Martin,<br />Vill höra vad surdegsdoktorn tror om min vetesurdeg som beter sig märkligt.<br /><br />Den mår hur bra som helst när jag bakar. Efter baket jag matar den, ser till att det börjar bubbla igång (små bubblor) och lägger tillbaks den i kylskåpet.<br />Där fortsätter att resa sig sakta men efter 3 dagar när det är dags för mitt-i-veckan-mat så är den inte pigg. Det blir några enstaka bubblor men det är allt.<br />Jag har en stor sats vildjäst så jag slänger jag det mesta, häller i vildjästvätska och mjöl och repeterar några gånger så är den klar för bak igen, för att återigen få inaktiv surdeg veckan därpå. <br />Har du någon idé ? <br /><br />Tack på förhand!Mynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-66059031781592448662010-03-18T16:49:40.756+01:002010-03-18T16:49:40.756+01:00Så luktade inte min. Den luktade faktiskt inte så ...Så luktade inte min. Den luktade faktiskt inte så mycket. Jag hade min på ett bord vid ett element. Har provat skåpet ovanför kylen men detta funkar bättre. <br />Jag ska lukta bättre på den nästa gång!Pyrethttps://www.blogger.com/profile/02071460456928687384noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-38244094489753100822010-03-17T21:52:00.208+01:002010-03-17T21:52:00.208+01:00Joachim: Min luktar mer som typ syrliga äpple. Låt...Joachim: Min luktar mer som typ syrliga äpple. Låter som att du ska slå ut nästan allt och börja om... Kanske stått för varmt? Tror att det du har nu som luktar är en jättebra start till din nya vetesur...Björn Törngrenhttps://www.blogger.com/profile/15236758230781661327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-67409471368068546472010-03-17T18:13:24.512+01:002010-03-17T18:13:24.512+01:00Hej,
Har startat en vetesur. 2,5 dygn ovanpå kyle...Hej,<br /><br />Har startat en vetesur. 2,5 dygn ovanpå kylen, 1 dygn i kylen.<br />Kan någon initierad tala om hur den skall lukta? Min luktar som gamle ole eller Havati, dvs gammal ost, ok? eller?<br /><br />Joachim NovisBagareAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-71295469750642786152010-03-15T14:33:49.098+01:002010-03-15T14:33:49.098+01:00Jag startade en vetesurdegsgrund och bakade Levain...Jag startade en vetesurdegsgrund och bakade Levain de Stureby, det blev jättebra! Surdegsgrunden började bubbla redan samma dag, helt fantastiskt. <br /><br />Nu provar jag mig igenom recepten i boken, det är lika spännande varje gång.Pyrethttps://www.blogger.com/profile/02071460456928687384noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-43614359844639732842010-03-02T11:27:39.110+01:002010-03-02T11:27:39.110+01:00Går det att omvandla en vetesurdeg till rågsurdeg ...Går det att omvandla en vetesurdeg till rågsurdeg genom att mata den med råg istället för vete? Precis som när man gör en vetesurdeg av råg.Hannanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-33464612166656917132010-02-23T12:18:47.872+01:002010-02-23T12:18:47.872+01:00Agneta: Det är bara att köra på. Alkoholdoften bru...Agneta: Det är bara att köra på. Alkoholdoften brukar försvinna när man matat den några gånger.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-54354636677801549022010-02-21T20:31:10.656+01:002010-02-21T20:31:10.656+01:00Hej Martin
Har satt en vildjäst på osvavlade aprik...Hej Martin<br />Har satt en vildjäst på osvavlade aprikoser och redan dag tre bubblade och pyste det våldsamt. Vis av mina tidigare försök så väntade till dag sex.<br />Då var den tyst och luktade bara alkohol, kan man använda den ändå eller kan jag rädda den på något sätt.<br />Hej från AgnetaAgnetahttps://www.blogger.com/profile/05119504209837739329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-56716120605659737982010-02-21T19:29:09.127+01:002010-02-21T19:29:09.127+01:00tackar för hjälpen!tackar för hjälpen!Björn Törngrenhttps://www.blogger.com/profile/15236758230781661327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-63457636497748469672010-02-21T15:38:49.746+01:002010-02-21T15:38:49.746+01:00tokbyffy: Jag tycker det kan vara svårt att få rik...tokbyffy: Jag tycker det kan vara svårt att få riktigt bra fart på jäsningen om man enbart använder vetemjöl. Blandar man i lite råg eller annat fullkornsmjöl brukar det gå lite lättare (eller jäst då förstås). Däremot är det inga problem att använda vetesurdeg som grund till ett mörkare bröd.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-65164660046498934212010-02-21T14:38:00.234+01:002010-02-21T14:38:00.234+01:00Hej Martin!
Jag har en 3 år gammal vetesur i kyle...Hej Martin!<br /><br />Jag har en 3 år gammal vetesur i kylen och har nu satt en rågsur för första gången efter inspiration från din blogg! <br />Har hittat många recept med rågsur där jäst är helt uteslutet. Men det är svårare att hitta ett bröd med vetesur helt utan jäst. Funkar det dåligt på ljusa bröd eller har jag bara letat på fel ställe? Många av vetesurbröden har bara en liten mängd jäst för att "hjälpa till", är det för att det är svårare att få fart i en vetesur än i en rågsur? Många frågor! Ha de...Björn Törngrenhttps://www.blogger.com/profile/15236758230781661327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4251785222998903091.post-59524571008785774592010-02-01T23:15:59.479+01:002010-02-01T23:15:59.479+01:00Jordisaurus: Spännande tanke! Om jag snavar på någ...Jordisaurus: Spännande tanke! Om jag snavar på någon bakkemi-kunnig ska jag höra mig för.Martin Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/11184179507824566086noreply@blogger.com