onsdag, december 23, 2009

God jullovsfrukost

Det här är frukostbrödens svar på Caroline af Ugglas sångskola, alla kan baka dem. Man behöver ingen surdeg, inga särskilda jäskorgar, bakstenar, digitalvågar eller hushållsassistenter. Det enda man behöver är en ugn. Jag gjorde dem häromsistens när jag insåg att vi inte hade något frukostbröd. Man sätter en jätteenkel deg på kvällen och bakar ut dem i ett huj på morgonen. Jag tänkte det kan passa till lata jullovsdagar.

ENKLASTE FRUKOSTBULLEN, 8–10 små bröd

På kvällen
4 dl (400 g) vatten
2 tsk (10 g) jäst
9 dl (540 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ den i kylen över natten.

På morgonen
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ungefär 10 cm bred och sisådär 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden så att den blir cirka 5 x 40 cm, det är inte så noga. Pensla på lite vatten, strö på solrosfrön och sist lite mjöl. Sätt nu på ugnen på 275 grader (eller så varmt det går) och låt degen vila medan ugnen blir riktigt varm, ungefär 30 minuter kan vara lagom. Låt en plåt stå i ugnen under tiden.

Ta ut plåten ur ugnen och ställ den på spisen eller på några grytunderlägg. Dela degen i små bitar med en bakspade (har man ingen går en stekspade eller osthyvel alldeles urmärkt) och lägg degkluttarna på den heta plåten. Eftersom plåten är varm kommer bröden inte fastna, men om man vill kan man förstås lägga ett bakplåtspapper emellan.

Och så skjuts in i ugnen! Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg på ovan- och undersidan. Mina stod inne en kvart ungefär. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Det blir goda lunchmackor av det som blir över från frukosten.

Man skulle ju kunna tro att det här blir ett rent rågbröd eftersom det bakas med rågsikt, men så är det inte. Det rågsikt man köper i butiken innehåller förutom rågmjöl även vetemjöl, mest vetemjöl faktiskt. Oftast är det 60 procent vetemjöl och 40 procent rågmjöl. Ganska knäppt tycker jag, man kunde väl få välja själv hur mycker råg man ska ha i sin deg? Vill man ha oblandat rågsikt får man gå till ett bageri och be att få köpa lite, deras är nämligen oftast rent rågsikt. Vi konsumenter är visst inte betrodda.

Och med det ber jag att få önska er alla en god, god, jul!

65 kommentarer:

  1. Jag måste bara få säga att jag älskar din blogg! God jul :)

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet Martin, inspirerande :)

    SvaraRadera
  3. Det ska jag prova under julledigheten, ser jättegott ut o är enkelt- utmärkt.

    SvaraRadera
  4. Perfekt, precis vad jag har letat efter, ett snabbt frukostbröd. nu får vi hoppas jag lyckas med, då jag konstant misslyckas med källarfrallor *ler*

    God jul

    SvaraRadera
  5. På Gotland säljs faktiskt "äkta" rågsikt i vanliga butiker. Utan tillsatt vetemjöl. Påsen är vit med grönt tryck och mjölet kommer från Roma valskvarn.

    Tack för detta recept Martin, det passar bra att göra till julaftonsmorgonen, eftersom mammas gamla Kenwood-assistent gav upp och började ryka på ett oroväckande sätt när jag skulle göra Gotlandslimpa.

    Så ett autolysrecept utan större bearbetning blir perfekt!

    God jul!

    SvaraRadera
  6. låter kanongott. ska det vara torr eller färsk jäst? du använde blandad rågsikt va?

    SvaraRadera
  7. Tobias: Å tusan, då ska jag bunkra i sommar!

    Anonym (om jäst); Japp, jag använde färskjäst och blandad rågsikt.

    SvaraRadera
  8. En underbart inspirerande blogg du har och din bok är fantastisk!
    God Jul!

    SvaraRadera
  9. Satte en deg i kväll, bakar i morgon bitti återkommer med resultat. Gjorde föresten bröd i lerkrukor i dag fungerade utmärkt, skall testa nu.
    Ha det...

    SvaraRadera
  10. Precis såna här inlägg gör att jag gillar din blogg så himla mycket!
    Inget är för enkelt - inget är för svårt! Allt blir inspirerande!

    God Jul och tack för alla goda bröd under året!

    SvaraRadera
  11. God Jul och en fridfull helg önskar jag dig.
    Karin //

    SvaraRadera
  12. God jul Martin och hälsnignar från Finland! Jag fick din bok i julklapp av frugan alldeles nyss. :) Det fanns tydligen bara en bok kvar på största bokhandeln i Helsingfors (Akademiska bokhandeln) och den fick jag !!

    SvaraRadera
  13. Bullarna precis uppätna! Uppskattades enormt så här på julaftons morgon! Väldigt goda!

    SvaraRadera
  14. Säger inte just '-sikt' att det är en blandning av råg- och vetemjöl? Och rent rågmjöl är ju inte svårt att få tag på.

    SvaraRadera
  15. Skall nu äta dessa bröd tillsammans med skinka och grönkål. Underbart. (Använde 1 tsk torrjäst, det blev jättebra.)

    SvaraRadera
  16. Har precis ätit frukost, dina frukostbröd blev hur goda som helst. Tack för receptet, ska sparas till många frukostar framöver. Tack för övrigt att du så frikostigt delar med dig av dina kunskaper, har lärt mig mycket från dig.

    God jul!

    SvaraRadera
  17. Vi på Strange Bakery vill önska dej en riktigt God Jul!:)

    SvaraRadera
  18. En riktigt god jul önskar jag dig, och tack för all inspiration!

    Jag fick din bok i julklapp (första gången på åratal som jag har önskat mig något) och den är precis lika härlig att läsa som din blogg.

    Hoppas du får en trevlig helg med familjen och mycket gott bakande!

    SvaraRadera
  19. Fantastiskt bra och enkelt.
    Brödet blev jätte fint och gott, dock blev det lite degigt i mitten? Vad kan jag ha gjort för fel? 275 grader i 18 min. Jästen gick iof ut 22 dec och användes 24 dec. Är jäst känsligt?

    Joakim

    SvaraRadera
  20. God Jul och Tack för all inspiration. Fick boken i julklapp, Jippie, men kommer såklart fortsätta att kolla bloggen för nyheter.
    Loutine

    SvaraRadera
  21. K: '-sikt' betyder att mjölet är siktat, inte att det innehåller vetemjöl. D.v.s. det är inte fullkornsmjöl längre. Dinkelsikt till exempel består av 100% dinkelmjöl, men med de grova klidelarna bortsiktade. Därför borde rågsikt logiskt sett innehålla bara rågmjöl, det finns ju inget i namnet som antyder att det skulle vara vete i...

    SvaraRadera
  22. Tack för en fin blogg. Skall baka frukostbröden i morgon.
    God fortsättning på Julen / Häxan.

    SvaraRadera
  23. Hej Martin!
    Jag fick din bok i julklapp och nu har jag frukostfrallor i kylen (inte dessa, utan de som är i boken). Jag har dock ingen vetesur, får aldrig till den, så jag körde med rågsur. Hoppas det blir lika bra.
    God Jul och tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  24. @Christina Så konstigt att det står 'Vetemjöl' och 'Rågmjöl' på mina mjölpåsar med icke-fullkornsmjöl i skafferiet. Det borde naturligtvis stå 'Vetesikt' och 'Rågsikt'.

    SvaraRadera
  25. himla fin blogg!
    gav din bok till min syster i julklapp. hon blev glad :)

    SvaraRadera
  26. Joakim: Jag tror inte att den två dagar gamla jästen spelar någon roll, de behövde kanske bara lite mer tid i ugnen …

    K: jag håller med Cristina, -sikt säger att mjölet är siktat (skalet och grodden är borta). Brödinstitutet säger samma sak.

    SvaraRadera
  27. Kanske det inte är en nyhet för någon annan än mig. Var på Coop i Malmö för en atund sedan och hittade något jag inte sett i vanliga butiker förut. Manitoba Cream i tvåkilosförpackning. Finax med 11,5% protein. 21.90kr per förpackning. Köpte 4 kg till att börja med. Det ska bli skoj.

    SvaraRadera
  28. Jag har också fått syn på Manitoba cream nyligen, på Ica! Men jag håller mig till det ekologiska mjölet från Vattholma kvarn tillsvidare. Men visst är det lockande!

    SvaraRadera
  29. Vilket kanon recept! Älskar kalljäst:) Underbar känsla att sätta på ugnen sen ta en dusch och sen njuta av nybakt. Livskvalite när det är som bäst. God fortsättning! M

    SvaraRadera
  30. Vilket kanon recept! Älskar kalljäst:) Underbar känsla att sätta på ugnen sen ta en dusch och sen njuta av nybakt. Livskvalite när det är som bäst. God fortsättning! M

    SvaraRadera
  31. Har sedan en månad en egenstartad vetesurdeg som fungerat perfekt. arje gång man öppnat locket så sprids en svag doft av alkohol. MEN igår när jag skulle mata den inför nyårsbaket så kom en annan lukt - en mycket kraftig lukt likt kontaktlim.
    Finns det någon som kan berätta vad som hänt? Kan jag trots allt använda denna surdeg eller måste jag ta till reserven som finns i frysen?
    Jag hoppas på er hjälp - hinner inte få till en så bra surdegsgrund innan nyår annars....

    SvaraRadera
  32. Min surdeg har luktat konstigt ibland -- om det där med kontaktlim är den lukt jag tror det är så har jag haft den också och det blev fina degar trots det, och jättefina bröd, senast igår faktiskt då jag bakade ett valnötsbröd på en surdeg som luktade lite starkare än bara mild alkohol. Mata den och se vad som händer!

    SvaraRadera
  33. Förutom att surdegen luktar starkt av lösningsmedel så har den slutat bubbla trots matning. Går det att använda den tror ni? Kanske har den stått för varmt ovanför elementet i köket?

    SvaraRadera
  34. Tack för receptet! Fick din bok i julklapp, superbra för en nybörjare. Gott slut!

    SvaraRadera
  35. Jag är nybörjare på det här med surdeg. Har nu försökt 2 gånger, men båda gångerna, möglar min deg på dag 4... Vad gör jag för fel?

    SvaraRadera
  36. Har aldrig varit med om att surdeg möglar. Min får bo i kylen när den är matad och stått framme en dag. Nuvarande deg startade jag i somras, min förra kompis övergav jag under semestern så den dog.
    Matar med lika mängd vatten o rågmjöl, ca 1 dl av varje i tre dagar. Sen kylen o matning varje vecka. Håller på tills burken är full (ca 7 dl,glassburk av plast) Tar det mesta av smeten + 3 msk salt o 15 dl vatten. Mjöl (mest vete +ev slattar av vad som finns)hellre mindre än mer mjöl.
    Knåda knåda (maskin), på bord, skär med degskrapa (bästa verktyget)o pytsa ner i fyra smorda avlånga formar. Kallpressad rapsolja är segt o bra att smörja med. In i kall ugn över natten. På 200 gr i en timme på morgonen.
    Om och om igen. Funkar alltid.

    SvaraRadera
  37. Niclas: tror du det kan lukta ättika? I så fall brukar det bli bra för mig att knåda ihop och använda som vanligt. Då försvinner ättiksdoften. Det är en naturlig reaktion.

    SvaraRadera
  38. Hej Martin! Fantastisk blogg du skriver, men jag har tänkt på en sak. All denna konsumtion av plastfolie kan ju inte vara klimatsmart för fem öre. Finns det något miljövänligt substitut(typ bakduk) eller måste det vara ett lock plastfolie på bunken vid varje jäsning? Jag undrar även om den är nödvändigt med lock på plastbunken för att jäsningen ska bli bra? sluta aldrig blogga! Peace.

    SvaraRadera
  39. Kändes som en länktips för dig: http://shapeof.com/archives/2009/12/zero_to_pizza_in_80_seconds.html

    SvaraRadera
  40. Bröden blir som vanligt fantastiska. Jag fick din bok och Manfreds "Bakverksta'n" i julklapp, bägge är jättebra. Tack för bra blogg och bok.

    /Chiligården

    SvaraRadera
  41. Rågsikten hade tagit jullov och fick ersättas med 200 g mellangrovt rågmjöl och 280 g vetemjöl. Men visst blev det tindrande ögon vid frukostbordet på nyårsaftons morgon. Tack för ett bra recept!

    SvaraRadera
  42. Hei Martin. Jeg prøver denne oppskriften,men undrer om norsk rugmel er annerledes enn det svenske. Deigen ble som en betongblokk. Jeg kjøpte fint sammalt rug. Vel, etter litt prøving står den nå i kjøleskapet. Måtte blande inn litt mer vann og litt hvetemel. Du har mange spennende oppskrifter og jeg følger deg gjennom min blogg. Vil nok blogge litt om mine erfaringer også. Godt Nytt År

    SvaraRadera
  43. Hej!
    Kan man använda baksten istället för att värma plåt osv?
    /Helga

    SvaraRadera
  44. Å härligt med ett recept där man kan få varma bröd till frukost. Nu missade jag dem heeela jullovet, men det finns ju helger framöver :)

    SvaraRadera
  45. For en herlig blogg du har! Her er flere oppskrifter jeg skal prøve, men disse blir helt klart de første. De skal lages til helgens frokost på hytta på fjellet! Har skrevet litt om bloggen din og om denne på min blogg, håper det er ok. Riktig godt nytt år!

    Følger videre med på bloggen din!

    Hilsen Elin

    SvaraRadera
  46. John: i stället för att sätta plastfolie använder jag duschmössor, såna där som vissa hotell fortfarande erbjuder. Så fort någon jag känner ska bo på hotell ber jag dem knycka till mig. De kan man använda flera gånger om. Det finns också duschmössor att köpa i lite grövre, hållbar plast, som man kan tvätta av och som nog kan användas längre än hotell-mössorna.

    SvaraRadera
  47. Da har jeg bakt disse frokostbrødene. Men som en annen kommenterte, lurer på om vår blanding i Norge er annerledes enn i Sverige. Deigen ble så utrolig klissete, gikk ikke an å dra den ut. Det endte med at jeg helte deigen i brødformer. Men de hevet lite i ovnen. Brødene smakte imidlertid veldig godt. Bortsett fra at de ikke var særlig luftige, nesten deigaktige. Noen tips Martin?

    SvaraRadera
  48. Helga: Det går superbra att baka dem på baksten också.

    Else Marie och Lillepilt: Ja, kanske är det skillnad på mjölet … Köper man rågsikt i Sverige får man som sagt en blandning av siktat rågmjöl och vetemjöl.

    Lillepilt: Om degen blev så kladdig kan det också ha berott på att den av någon anledning blivit överjäst. Kanske stod degen för varmt eller så blev det för mycket jäst.

    SvaraRadera
  49. jag bor också i norge och visste inte vilket mjöl jag skulle ta. så jag tog hälften vetemjöl och hälften siktat rågmjöl. blir det ungefär samma sak som rågsikt?

    SvaraRadera
  50. Linnea: Japp, det blir ungefär samma.

    SvaraRadera
  51. Riktigt fint bröd, jag har bakat det fem gånger nu, varav fyra med lite olika varianter på samma recept. Den senaste gjorde jag med fruktmüsli och linfrön, och det blev jättegott! Riktigt saftigt och "frukostigt". Receptet ligger uppe på min sida.

    SvaraRadera
  52. Testade detta idag och det blev kanon! Jag hade bara torrjäst hemma så jag fick försöka lista ut hur mkt jag skulle ta för att det skulle bli ungefär samma, men det blev bra ändå :) finns på min blogg nu! //Elin

    SvaraRadera
  53. Adam: Kul, det ska jag kika på!

    Elin: Vad roligt! Vad kom du fram till, hur mycket torrjäst tog du?

    SvaraRadera
  54. Jadu, mina matteförmågor är det sådär med, men jag hällde ut torrjästen, delade högen i fem delar och tog en del ;) Tänkte liksom att om en påse är lika med en färsk jäst borde man kunna göra så, och det gick ju :)
    //Elin

    SvaraRadera
  55. Martin: Jag tycker 1/3 av färskjästens vikt brukar vara bra som riktmärke för torrjästen. Min erfarenhet är att torrjäst jäser lite långsammare, så hellre lite för mycket än för lite i alla fall. När jag bakat detta bröd har jag använt mellan 4 och 6g torrjäst och det har blivit bra.

    SvaraRadera
  56. Jag är överlycklig att ha hittat den här bloggen.
    Tack vare den har jag vågat börja baka!

    SvaraRadera
  57. Hej Martin!
    Jag och min 3½ årige son har precis njutit av dessa till frukost! Så goda och enkla att göra! Dessa kommer att bakas flera gånger!
    Har önskat mig din bok i present, fyller snart år ;)

    SvaraRadera
  58. Hei, da fikk jeg endelig til frukostbullen! Ikke alltid lett fra svensk til norsk. Men jeg brukte Siktet rugmel og blandet selv med hvetemel 40/60. De ble supergode! Mannen min spiste opp alt, og jeg som trodde vi skulle har "rester" til lunsj......

    Gleder meg til din nye kokebok!

    Hilsen Elin

    SvaraRadera
  59. Hej,

    Jag fick äntligen till det att baka det här brödet. Har ju fått smaka på det redan några gånger bakat av min fru! :-)

    Intressant det där med torrjästen. Jag tog nämligen en hel påse (11g). Kanske det är skillnad på torrjäst och torrjäst? Enligt vårt torrjästpaket skall man ha en påse till en halv liters (vätska) semledeg. (Ja, vi kallar frallor för semlor här i Finland). Bra blev det ändå.

    Fast jag bakade ut dem först kvällen efter, hade inte tid på morgonen...

    Och så ändrade jag lite på receptet. Men jag gissar nu det viktigare är koncistensen, inte precis vilka mjöl man använder...

    SvaraRadera
  60. Nog för att mjölena tydligen också spelar roll...

    Jag lagade en ny sats på 4dl rågmjöl och 4dl speltmjöl (+ 1 dl solrosfrön). Det jäste inte alls lika bra och steg nästan inte alls i ugnen.

    Det blev ändå väldigt gott och smakade lite som rågbröd.

    Sen lade jag russin i "vecket" när jag "bakade ut" bröden.

    SvaraRadera
  61. När de ändå ska jäsa över natten, kan man inte använda surdeg då? Om man skulle vilja alltså... har ju fått igång en surdeg nu, så det har jag ju alltid hemma, jäst är ju en färskvara som man måste komma ihåg att köpa, om jag skulle komma på på kvällen att jag vill ha frukostbullar imorgon, hur mycket surdeg kan jag ta istället för jästen?

    SvaraRadera
  62. Hej,

    det här brödet ser grymt gott ut!

    Jag har dock ett ganska litet kök och undrar därför om det går att "klicka ut" bröd på plåten, istället för dra ut degen, vika den och skära i bitar?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  63. Tove: Det går hura bra som helst!

    SvaraRadera
  64. Nam nam, takk for suveren oppskrift, akkurat fortært 2 av disse nybakte sprø herligheter til frokost, mulig jeg må ha en til :-)

    Veldig bra og enkel oppskrift, selv brukte jeg 3 dl grov rug og resten hvete, fungerte helt utmerket det også.

    Takk for flott oppskrift og inspirerende blogg.

    Maria - Oslo

    SvaraRadera
  65. riktigt riktigt bra bröd! speciellt för det lilla jobb som krävs! Tack! / Daniel

    SvaraRadera