torsdag, maj 17, 2007

Dinkelbak enligt Hedh


Nu har jag införskaffat boken Bröd av Jan Hedh. Någon varnade om att recepten är onödigt krångliga och att mängderna inte stämmer. För mycket mjöl, säger Henriks pappa Kurt. Henrik och Lawa håller med. Men jag trotsar skeptikerna och tar mig an ett St Gallen Bürlibrot (!).

Han är för övrigt väldigt rolig, den där Hedh, "Under en pralinkurs på Richemondskolan i Luzern träffade jag en fransk bagare som ...").

Brödet bakade jag helt enligt instruktionerna. Själva blandningen liknade mest en ganska hård degboll som dunsade runt i assistenten utan att blandas särskilt väl. Men degen jäste som det skulle (i en hink!) och var finfin att baka ut till limpor som jag jäste i korgar.

Brödet blev jättegott, men kanske en aning kompakt. Ska prova med lite, lite mindre mjöl nästa gång. Hedh kallar dinkelmjöl ett mjöl med mycket brödsmak, och utan att förstå riktigt vad han menar så kan jag hålla med.


St Gallen Bürlibrotalltid till lunch i Schweiz.



Dinkelsmörgås med färskost, breasola, avokado, tomat och svartpeppar. Som det heter: serveringstips!

torsdag, maj 10, 2007

Rätt ner i komposten


Så här blev första baket i de nya formarna. Fint att se på men intet för magen. Jag fick en påse kamut helkorn av Lotta som jag tänkte jag skulle prova. Jag ersatte receptets rågkorn och solrosfrön med kamutkornen som skulle vara "krispiga och nötaktiga i smaken". Men trots skållning och ett dygn i blöt var de på tok för hårda att äta. Hej då limpor, nu får ni åka till komposthimlen!

tisdag, maj 08, 2007

Fin form

Inspirerad av Rosendals bageri har jag köpt två såna här jättejättedyra men fina formar på Cordon Bleu. De rymmer 1 liter deg. På Rosendal bakar de kavring i sina. Det gör snart jag också.

fredag, maj 04, 2007

Rödbetsdeg


Tre gånger har jag bakat rödbetsbröd från Riddarbageriets bröd. Första gången hällde jag ner de skivade rödbetorna precis som de var, med resultat att det blev små bitar av rödbetor i det färdiga brödet. (Och det ville jag inte ha …)

Andra gången mosade jag rödbetorna med en sån man mosar potatis med (stomp?). Resultatet blev ett bröd med lite mindre rödbetsbitar i.

Den tredje gången körde jag betorna med en mixer tills det var en fin slät smet. Reslutat: inte ett spår av rödbeta! Men jag inbillar mig att brödet fått en liten bismak som jag inte tyckte om … I fortsättningen tänker jag göra enligt alternativ två.

Brödet är hursomhelst mycket gott. Johan Sörberg hävdar att brödet inte blir rött när det är klart. Men det blir mitt. Rött och fint och med små, små rödbetsbitar.

Gröt på morgonen, bröd på kvällen


Eriks dinkelbröd (ur boken Brödälskare, B Wahlström). På morgonen gör man gröt på dinkelflingor (påminner mycket om havregrynsgröt), sen gör man fördeg på grötresterna. Gott och förmodligen väldigt nyttigt!

Baguettedeg med bra fjong



1000 g manitoba cream
800 g vatten
30 g salt
25 g jäst
75 g rågsurdeg

Jäste 2 x 1 timme. Inte alls dumt! Men inte vet jag om surdegen gjorde nån skillnad den här gången.